Ειδήσεις

16 Sep, 2024 Ώρα 13:37

Το «ψηφιακό αυτοκίνητο» αλλάζει τα πάντα

Thumbnail

Καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά προς τα οχήματα που καθορίζονται από το λογισμικό, οι ειδικοί και οι αναλυτές προτείνουν ένα σύστημα για την κατηγοριοποίηση και την αποσαφήνιση των σταδίων αυτής της μετάβασης.

Close

Το σύστημα αυτό είναι εμπνευσμένο από τα επίπεδα αυτοματοποίησης της οδήγησης της SAE International και αποσκοπεί στην καθιέρωση μιας κοινής αντίληψης για το τι ορίζει ένα «ψηφιακό αυτοκίνητο.

Ο Moritz Neukirchner, ανώτερος διευθυντής στην εταιρεία λογισμικού για την αυτοκινητοβιομηχανία Elektrobit, πρότεινε πέντε στάδια για να περιγράψει την εξέλιξη των «ψηφιακών αυτοκινήτων»:

Close
  • Επίπεδο 1: Συνδεδεμένα – Τα αυτοκίνητα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, με βασικές λειτουργίες όπως το mirroring του smartphone και η ζωντανή ενημέρωση της κυκλοφορίας.
  • Επίπεδο 2: Ενημερώσιμο – Τα αυτοκίνητα μπορούν να λαμβάνουν ενημερώσεις over-the-air, αν και αυτές περιορίζονται κυρίως σε διορθώσεις και επιδιορθώσεις και όχι σε νέα χαρακτηριστικά.
  • Επίπεδο 3: Αναβαθμίσιμο – Τα αυτοκίνητα μπορούν να λάβουν νέες λειτουργίες μέσω ενημερώσεων, αλλά αυτές ορίζονται από περιορισμούς στο ίδιο το αυτοκίνητο.
  • Επίπεδο 4: Πλατφόρμα λογισμικού – Τα αυτοκίνητα μπορούν να λαμβάνουν νέες λειτουργίες over the air, με ενημερώσεις και χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται από τον κατασκευαστή.
  • Επίπεδο 5: Πλατφόρμα καινοτομίας – Τα αυτοκίνητα επιτρέπουν στους ίδιους τους χρήστες να προσθέτουν λειτουργίες που επιθυμούν από διάφορους προγραμματιστές, χωρίς περιορισμούς υλικού ή μάρκας.

Αυτό το πλαίσιο έχει ως στόχο να δώσει μία στοιχειώδη δομή στον διφορούμενο και συχνά υπερτονισμένο όρο «ψηφιακό αυτοκίνητο».

Παρόλο που καμία αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη ένα πραγματικό τέτοιο μοντέλο, η έννοια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, από βασικά συστήματα infotainment έως ολοκληρωμένες ενημερώσεις over-the-air.

Close

Καθώς ο κλάδος συνεχίζει να εξελίσσεται, εταιρείες όπως η General Motors, η Karma Automotive και η Audi κάνουν σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη λογισμικού, με στόχο τη δημιουργία πιο εξελιγμένων και ευέλικτων πλατφορμών οχημάτων.

Η κατηγοριοποίηση της ψηφιοποίησης των αυτοκινήτων θα επιτρέψει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την πρόοδο και τους στόχους τους κατά τη μετάβαση στα αυτοκίνητα που καθορίζονται από το λογισμικό.  

Πηγή: Newsauto.gr

19 Sep, 2024 Ώρα 12:01

Η Opel γιορτάζει 60 χρόνια σχεδιαστικής καινοτομίας από το «Opel Design Studio»

Thumbnail

Το 2024 είναι μία επετειακή χρονιά για την Opel, αφού η Γερμανική εταιρεία γιορτάζει 125 χρόνια στην κατασκευή αυτοκινήτων. Όμως, το 2024 αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για τη μάρκα. Ο σχεδιασμός είναι αυτό που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το πώς ένα αυτοκίνητο μπορεί να συναρπάσει από την πρώτη ματιά. Και εδώ, η Opel έθεσε γερές βάσεις, ακριβώς 60 χρόνια πριν. Πιο συγκεκριμένα, το 1964 άνοιξε στο Rüsselsheim το νέο Design Studio της Opel όπου ο σχεδιασμός, τα χρώματα και οι λειτουργίες των αυτοκινήτων της μάρκας αποφασίζονται και αναπτύσσονται σε αυτό το χώρο. Τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο στούντιο σχεδιασμού αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Μέχρι τότε, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ανέθεταν συχνά σε εξωτερικούς οίκους την ανάπτυξη νέων πρωτότυπων αυτοκινήτων.

Close

 

 

Στο Rüsselsheim, τρία νέα τμήματα στεγάστηκαν στο κτίριο με την ονομασία N10. Το τμήμα Interior Design καθόριζε τις μορφές και τα υλικά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και σχεδίαζε τα καθίσματα, τους πίνακες οργάνων και τις επενδύσεις. Το δεύτερο τμήμα ασχολήθηκε με το αμάξωμα, δηλαδή την όψη, τη σιλουέτα και τις αναλογίες του αυτοκινήτου, δίνοντας σε κάθε μοντέλο τον δικό του χαρακτήρα. Tο τρίτο τμήμα του κτιρίου N10 ήταν επιφορτισμένο αποκλειστικά με πρωτοποριακές εργασίες. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, η Opel δημιούργησε μια ομάδα σχεδιαστών υψηλού επιπέδου, οι οποίοι ξεπερνούσαν τα όρια της καθημερινότητας τους. Εστίαζαν την προσοχή τους πολύ πιο μακριά στο μέλλον. Το Advanced Design αφιέρωσε το έργο του κυρίως σε νέες ιδέες για τα αυτοκίνητα, για την κινητικότητα και τους πελάτες αυτοκινήτων του μέλλοντος.

 

Close

 

Στη Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) το 1964 παρουσιάστηκε το Opel Experimental GT. Ήταν το πρώτο δημιούργημα που βγήκε από το κτίριο Ν10 και συνάμα το πρώτο εντελώς νέο concept car που αναπτύχθηκε από Ευρωπαίο κατασκευαστή. Το Opel Design Studio ήταν μοναδικό στην Ευρώπη και σύντομα, μετατράπηκε σε μια Ευρωπαϊκή σχολή σχεδίασης αυτοκινήτων με τους καλύτερους του κλάδου. Εκεί βρέθηκαν – δια μέσου των δεκαετιών – μερικοί από τους καλύτερους σχεδιαστές αυτοκινήτων στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο κατάλογος των εμβληματικών αυτοκινήτων που δημιούργησε το Opel Advanced Design Studio σε αυτά τα 60 χρόνια δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί στην ποικιλομορφία του. Το Opel Experimental GT ακολούθησαν μοντέλα όπως τα: Opel CD, ένα βελτιωμένο κουπέ με κινητήρα V8, το Opel GT2 με συρόμενες πόρτες το 1975 και πολλά άλλα.

 

 

Το Opel Monza Concept, που παρουσιάστηκε το 2013, έδωσε μια πρώτη γεύση της “bold & pure” σχεδιαστικής γλώσσας της Opel, για την οποία ήταν υπεύθυνη η ομάδα με επικεφαλής τον Vice President Design, Mark Adams. Το 2018, το GT X Experimental ήταν το πρώτο concept που λάνσαρε το μελλοντικό Opel Vizor, το οποίο λίγο αργότερα είδαμε για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής με το Opel Mokka.

 

 

Η πιο πρόσφατη επιτυχία του Advanced Design Studio είναι το Opel Experimental. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο, που παρουσιάστηκε πέρυσι, δίνει μια γεύση από το μέλλον της μάρκας. Ταυτόχρονα, 60 χρόνια μετά το άνοιγμα του καινοτόμου Design Centre, οι σχεδιαστές της Opel συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε συναρπαστικές ιδέες και σε σχέδια αυτοκινήτων για τις επόμενες δεκαετίες.

 

 

Γερμανική, προσιτή, συναρπαστική! – αυτές είναι οι τρεις αξίες της μάρκας που είναι ενσωματωμένες στο DNA κάθε μοντέλου και πρωτοβουλίας της Opel και θα συνεχίσουν να το κάνουν στο μέλλον!

Η Opel αντιπροσωπεύεται στην κυπριακή αγορά από την εταιρεία CiC Automasters και οι εκθεσιακοί της χώροι, όπου θα μπορείτε να δείτε και να οδηγήσετε τα καινούργια μοντέλα, αναμένεται να λειτουργήσουν τον Οκτώβριο 2024.