F1

19 Sep, 2024 Ώρα 09:38

F1: Την Κυριακή στη Σιγκαπούρη ο 18ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Thumbnail

Στην αρχή της φετινής αγωνιστικής χρονιάς, μετά το μονόλογο « Verstappen- Red Bull» και τη μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία, ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού κουράστηκε και το ενδιαφέρον μειώθηκε.

Close

Όμως τώρα μετά την άνοδο της McLaren και τη βελτίωση της Ferrari, ξεκίνησαν οι ανατροπές και το πρωτάθλημα απέκτησε ενδιαφέρον. Στους τελευταίους τέσσερις  αγώνες, είχαμε τέσσερις  διαφορετικούς νικητές.

  1. Στην πίστα του Spa στο Βέλγιο κέρδισε ο Lewis Hamilton.
  2. Στην πίστα του Zandvoort στο Ζάντβοορτ της Ολλανδίας κέρδισε ο Lando Norris
  3. Στην πίστα της Monza στην Ιταλία κέρδισε ο Charles Leclerc
  4. Στην πόλη Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν το 17ο Grand Prix το κέρδισε ο Oscer Piastri.

 

Close

 

Άρα τους τέσσερις τελευταίους αγώνες κέρδισε μία φορά η Mercedes, μια φορά η Ferrari και δύο φορές η McLaren. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Max Verstappen είναι απογοητευμένος αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να πλησιάσει τις McLaren και η μεγάλη διαφορά που είχε με τον Lando Norris μειώθηκε στους 59 βαθμούς. Στην 3η θέση με διαφορά 78 βαθμούς βρίσκεται ο Μονεγάσκος Charles Leclerc.

Close

 

 

Τον Ολλανδό που θέλει να κερδίσει και φέτος το τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα τον ανησυχεί η άνοδος της McLaren η οποία μετά το Grand Prix του Azerbaijan πέρασε μπροστά στη βαθμολογία. Μετά το Azerbaijan, η McLaren για πρώτη φορά πέρασε μπροστά, με 476 βαθμούς. Η Red Bull ακολουθεί με 456 και η Ferrari με 425 βαθμούς. Η ομάδα της Mercedes βρίσκεται αρκετά πίσω με 309.

 

 

Τι θα γίνει στον 18ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος κανένας δεν ξέρει. Όλα είναι ανοικτά και πιθανά. Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στη Σιγκαπούρη (Singapore Airlines  Grand Prix) έγινε το 2008. Πολυνίκης στη συγκεκριμένη διαδρομή είναι ο Vettel με πέντε νίκες. O Hamilton έχει κερδίσει τέσσερις φορές, ο Alonso δύο και πέρυσι κέρδισε ο Sainz.

 

 

Η πίστα Marina Bay στη Σιγκαπούρη έχει μήκος 4.94 Km. Από το 2023 άλλαξε η χάραξη της πίστας και οι στροφές έχουν μειωθεί από 23 σε 19. Οι πιλότοι την Κυριακή θα κάνουν 62 γύρους και θα καλύψουν συνολικά 306.143 km. Η πίστα διαθέτει τρείς ζώνες DRS όποτε θα γίνουν αρκετές προσπεράσεις. Το ρεκόρ πίστας με 1.35.867 κατέχει ο Lewis Hamilton (2023).

Η Pirelli στη διάθεση των ομάδων θα έχει τις πιο μαλακές γόμες της γκάμας C3, C4, και C5, όπως ακριβώς στο Μπακού.

 

 

Το πρόγραμμα του τριημέρου

20 Σεπτεμβρίου

Practice 1: Τα πρώτα ανεπίσημα δοκιμαστικά θα ξεκινήσουν στις 12.30 ώρα Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ανάψει ήδη τα φώτα και η θερμοκρασία εδάφους θα είναι καλή

Practice 2: Τα δεύτερα ανεπίσημα δοκιμαστικά θα ξεκινήσουν στις 16.00

 

21 Σεπτεμβρίου

Practice 3: Το Σάββατο τα τρίτα ανεπίσημα δοκιμαστικά θα ξεκινήσουν στις 12.30

Qualifying: Τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά για την Pole Position θα ξεκινήσουν στις 16.00.

 

22 Σεπτεμβρίου

Race: Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 15.00

16 Sep, 2024 Ώρα 13:24

F1 GP Azerbaijan: Παλικαρίσια νίκη του Piastri της McLaren με Oscar-ική προσπέραση στον Leclerc

Thumbnail

Το 17ο Grand Prix της χρονιάς ολοκληρώθηκε με τον Oscar Piastri νικητή. Ένας απίστευτος αγώνας που επιβεβαίωσε πως όταν ο Verstappen δεν είναι ένα λέβελ πάνω από όλους, η Formula 1 έχει τρομερό ενδιαφέρον. Ο Piastri με μία απίστευτη προσπέραση (και μετά εξαιρετική άμυνα) θα πάρει τη νίκη, αφήνοντας δεύτερο τον Leclerc ενώ στον τελευταίο γύρο, η σύγκρουση των Perez – Sainz (ενώ ήταν στις θέσεις 3-4) θα φέρει Virtual Safety Car, υπό το καθεστώς του οποίου έρχεται και τέλος του αγώνα. Πλέον στο πρωτάθλημα κατασκευαστών προηγείται η McLaren ενώ οι διεκδικητές του τίτλου για το πρωτάθλημα οδηγών αυξάνονται.

Close

 

 

Μετά και το συμβάν του τελευταίου γύρου η τελική κατάταξη είναι: Piastri – Leclerc – Russell – Norris – Verstappen – Alonso – Albon – Colapinto – Hamilton – Bearman – Hulkenberg – Gasly – Ricciardo – Zhou – Ocon – Bottas. Εγκατέλειψαν οι: Perez – Sainz – Stroll – Tsunoda