Η Morgan αποχαιρετά το μοντέλο Plus Six και καλωσορίζει τον αντικαταστάτη του, το Supersport. Αν και δείχνει σα να πρόκειται απλώς για ένα facelift, το νέο μοντέλο είναι ουσιαστικά εντελώς ολοκαίνουργιο. Το ρετρό-μοντέρνο σπορ αυτοκίνητο υιοθετεί στιλιστικά στοιχεία από το περιορισμένης παραγωγής Midsummer που σχεδίασε ο Pininfarina και βασίζεται σε μία αναθεωρημένη πλατφόρμα αλουμινίου η οποία φέρνει αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας κατά 10%.

Το Supersport είναι ένα αυτοκίνητο δύο σε ένα, υπό την έννοια ότι διαθέτει εναλλάξιμες οροφές. Η υφασμάτινη οροφή μπορεί να αντικατασταθεί με μια σκληρή οροφή από σύνθετα ανθρακονήματα στο χρώμα του αμαξώματος, η οποία ζυγίζει 19.5 κιλά.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως ολόκληρο το αμάξωμα δεν ξεπερνά σε βάρος τα 1.169 κιλά. Το τόσο μικρό βάρος του, έρχεται να διαχειριστεί ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας της BMW, (που αποδίδει 340 ίππους και 500 Nm ροπής, προσφέροντας αναλογία 3.4 κιλά/ίππο).

Έτσι, το νέο Morgan Supersport καταφέρνει επιτάχυνση 0-100χλμ./ώρα σε 3.9 δευτ. και τελική ταχύτητα στα 260χλμ./ώρα με την κίνηση να μεταφέρεται αποκλειστικά στους πίσω τροχούς, μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων, (δεν υπάρχει δυνατότητα για χειροκίνητο σασμάν).
Η σύνδεση με την BMW είναι εμφανής από τη στιγμή που μπαίνετε στην καμπίνα, καθώς ένας σύγχρονος επιλογέας ταχυτήτων έρχεται σε αντίθεση με τη ρετρό εμφάνιση. Παράλληλα, το ξύλινο ταμπλό φιλοξενεί σε άλλα σημεία αναλογικούς πίνακες και σε άλλα μια ψηφιακή οθόνη μπροστά από τον οδηγό.

Οι επιλογές customization είναι άφθονες, συμπεριλαμβανομένου ενός Dynamic Handling Pack με αμορτισέρ Nitron και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Οι πελάτες μπορούν επίσης να πληρώσουν επιπλέον για ζάντες 19 ιντσών που ζυγίζουν μόλις 10 κιλά η καθεμία (1 κιλό λιγότερο από τον στάνταρ, μικρότερο τροχό 18 ιντσών). Το αμάξωμα μπορεί να βαφτεί σε έναν «σχεδόν απεριόριστο συνδυασμό» χρωμάτων, ενώ η ξύλινη επένδυση προσφέρεται σε 11 φινιρίσματα.
Η Morgan δέχεται ήδη παραγγελίες και χρεώνει 85.000 λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, αυτό αντιστοιχεί σε 101.508 ευρώ.

Μεγάλη έρευνα ADAC: Πόσο πιο συχνά χαλάει ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο συγκριτικά με ένα ηλεκτρικό;
Η «κόντρα» μεταξύ των θερμικών αυτοκινήτων και των ηλεκτρικών, δεν έγκειται μόνο στις επιδόσεις και στους ρύπους. Πλέον (με όλο και περισσότερα EV στους δρόμους), μετράει και η αξιοπιστία.
Η γερμανική ADAC (η μεγαλύτερη λέσχη οδικής βοήθειας στην Ευρώπη) δίνει την απάντηση στον τομέα της αξιοπιστίας
Οι εργαζόμενοί της, που μερικές φορές είναι γνωστοί ως «Κίτρινοι Άγγελοι» χάρη στις φωτεινές κίτρινες στολές τους, ανταποκρίθηκαν σε περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια βλάβες το τελευταίο έτος. Κατέγραψαν τις λεπτομέρειες κάθε κλήσης και αυτός ο όγκος δεδομένων δείχνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα χαλάνε λιγότερο συχνά από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.
Για πρώτη φορά το 2024, η ADAC δήλωσε ότι έχει αρκετά δεδομένα για να κάνει μια ασφαλή δημοσίευση-έρευνα, σχετικά με την αξιοπιστία των EV. Μάλιστα, ενώ ανταποκρίθηκε σε περισσότερες κλήσεις για εξυπηρέτηση EV από ποτέ άλλοτε, αυτές αντιπροσώπευαν μόλις 43.678 από το σύνολο των 3,6 εκατομμυρίων, δηλαδή μόλις το 1,2%.
Το κρίσιμο είναι ότι το 2024 ήταν το πρώτο έτος που η ADAC θεώρησε ότι είχε αρκετά δεδομένα για να πει με σιγουριά ότι τα EV ήταν πιο αξιόπιστα. «Για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ 2020 και 2022, τα ηλεκτρικά οχήματα παρουσίασαν 4,2 βλάβες ανά 1.000 οχήματα», αναφέρει η γερμανική Handelsblatt. Για τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης στο ίδιο ηλικιακό εύρος, ο αριθμός αυτός ήταν 10,4.
Είναι ενδιαφέρον ότι το πιο κοινό πρόβλημα και για τους δύο τύπους οχημάτων, ήταν το ίδιο: οι μπαταρίες 12 βολτ. Ήταν το πρόβλημα στο 50% των βλαβών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στο 45% των βλαβών για τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.
Ο μόνος τομέας στον οποίο τα EV φαίνεται να έχουν περισσότερα προβλήματα είναι τα ελαστικά. Συγκεκριμένα, 1,3 κλήσεις για σέρβις στις 1000 οφειλόταν σε EV με προβλήματα ελαστικών, ενώ τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης ήταν μόλις στο 0,9.
Φυσικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν έχουν λιγότερα κομμάτια που μπορούν να σπάσουν ή να χαλάσουν, ενώ δεν έχουν ούτε λάδια κτλ.
Η ADAC αναγνωρίζει τις προκλήσεις στη σύγκριση των EV και των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης. Τα δεδομένα είναι περιορισμένα, καθώς τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα απλά δεν υπάρχουν αρκετό καιρό στην αγορά, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα πόσο αξιόπιστα θα είναι όλα αυτά μετά από 10+ χρόνια ζωής. Παρόλα αυτά, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βελτιώνονται συνεχώς.
