Ειδήσεις

18 May, 2018 Ώρα 09:21

Αλλάζουν τα οχήματα στην Κύπρο από το 2020

Thumbnail

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη το πολυαναμενόμενο και πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων οδικής ασφάλειας, στα πλαίσια του 3ου πακέτου κινητικότητας (3rd Mobility Package), που περιλαμβάνει νέους στόχους για τη μείωση κατά 50% των οδικών θανάτων και, για πρώτη φορά, των οδικών τραυματισμών, μέχρι το 2030. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης ένα πακέτο μέτρων στον τομέα των προτύπων ασφάλειας των καινούργιων οχημάτων, που θα μπορούσαν, από μόνα τους, να αποτρέψουν περισσότερους από 2.000 οδικούς θανάτους κάθε χρόνο, μέχρι το 2032.

Close

Σύμφωνα με ειδικούς, η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται πως αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα προόδου για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη, από την εισαγωγή της ζώνης ασφάλειας! Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μέτρα οδικής ασφάλειας στους ακόλουθους τέσσερις τομείς, που είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική οδικής ασφάλειας για τη 10ετία μέχρι το 2030, τα πρότυπα ασφάλειας των καινούργιων οχημάτων, αναθεωρημένους κανόνες για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αυτόματη οδήγηση (χωρίς την παρέμβαση του επιβαίνοντα), οχήματα χωρίς οδηγό. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, από το 2020 τα νέα οχήματα που θα εισάγονται στην Κύπρο αλλά και θα κυλούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, θα έχουν υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων υποβοήθησης των οδηγών, όπως το Σύστημα Ευφυούς Ρύθμισης της Ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance – ISA) και το Σύστημα Αυτόματου Επείγοντος Φρεναρίσματος (Automated Emergency Braking – AEB). Επίσης θα προωθηθούν αναθεωρημένα πρότυπα δοκιμών σύγκρουσης (crash tests) και μέτρων προστασίας των πεζών και των ποδηλατιστών.

Close

Σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας των δρόμων, θα προωθηθεί η επέκταση της εφαρμογής του κανονισμού για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών και σε άλλους βασικούς δρόμους, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο και είναι κυρίως υπεραστικοί αυτοκινητόδρομοι.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει πετύχει τη μείωση κατά 50% των σοβαρών τραυματισμών από τον στόχο που είχε τεθεί από το 2005 – 2010. 

Close
30 Sep, 2025 Ώρα 09:01

Ορόσημο τεσσάρων εκατομμυρίων SUV στην ιστορία της Škoda

Thumbnail

Η Škoda Auto κατέγραψε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της. Πρόκειται για  την παραγωγή τεσσάρων εκατομμυρίων SUV στα εργοστάσια της σε όλο τον κόσμο.

Close

Ένας αριθμός που αποδεικνύει ότι η Škoda έχει καταφέρει να μετατρέψει μια κατηγορία οχημάτων σε θεμέλιο λίθο της στρατηγικής της. Από το πρωτοποριακό Yeti του 2009 έως τα σημερινά ηλεκτρικά Enyaq και Elroq, η μάρκα έχει αποδείξει ότι μπορεί να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και να παραμένει πιστή στη φιλοσοφία της. Δηλαδή να προσφέρει πρακτικά, ευρύχωρα και αξιόπιστα αυτοκίνητα που καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων οδηγών. Τα SUV αποτελούν πλέον τη ραχοκοκαλιά της Škoda, καθώς αντιστοιχούν σε πάνω από το 55% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, με ιδιαίτερη απήχηση τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες αγορές.

 

Close

 

Η ιστορία των SUV της Škoda ξεκινά το 2009 με το Yeti, ένα μοντέλο που έφερε νέα πνοή στην κατηγορία των συμπαγών SUV. Αν και σταμάτησε να παράγεται το 2018, το Yeti διέθεσε στην αγορά 685.000 οχήματα και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της γκάμας. Ακολούθησε το Kodiaq το 2016, το μεγαλύτερο SUV της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται πλέον στη δεύτερη γενιά του και έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο μονάδες. Λίγο αργότερα, το 2017, το Karoq ήρθε να καλύψει την κατηγορία των μεσαίων SUV με περισσότερες από 917.000 πωλήσεις. Το 2019 η Škoda λάνσαρε το Kamiq, το μικρότερο SUV της γκάμας για την Ευρώπη, το οποίο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία με σχεδόν 790.000 παραδόσεις.

Close

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ξεκίνησε το 2020 με το Enyaq και το Enyaq Coupé, που μαζί έχουν ξεπεράσει τις 326.000 πωλήσεις. Πρόσφατα, το 2024, η γκάμα εμπλουτίστηκε με το Elroq, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό compact SUV, το οποίο ήδη αριθμεί 71.000 παραγγελίες.

Συνολικά, αυτά τα μοντέλα έχουν διαμορφώσει μια οικογένεια SUV από επτά μοντέλα που καλύπτουν κάθε ανάγκη του σύγχρονου καταναλωτή. Από compact crossover έως μεγάλα επταθέσια και ηλεκτρικά μοντέλα. Η Škoda στηρίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στα ηλεκτρικά της SUV. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η εταιρεία παρέδωσε πάνω από 72.000 αμιγώς ηλεκτρικά SUV σε ευρωπαίους πελάτες. Το Elroq βρέθηκε μάλιστα στην κορυφή των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη τους μήνες Απρίλιο και Ιούλιο, ξεπερνώντας τις 100.000 παραγγελίες σε λιγότερο από έναν χρόνο παρουσίας στην αγορά. Η Škoda επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην ηλεκτροκίνηση με νέα μοντέλα που έρχονται τα επόμενα χρόνια.

Ανακαλύψτε από κοντά τη δυναμική γκάμα SUV της Škoda στα showrooms της Unicars σε όλη την Κύπρο και επιλέξτε το SUV που θα σας συνοδεύει σε κάθε διαδρομή.