Τεχνολογία

11 Oct, 2018 Ώρα 22:43

Τίτλοι… τέλους για τους φωτεινούς σηματοδότες;

Thumbnail

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ένα κόσμο όπου φτάνοντας σε μία διασταύρωση, δεν θα χρειάζεται να περιμένετε σε κόκκινο φανάρι και θα σταματάτε μόνον επειδή έχετε φτάσει στον προορισμό σας;

Close

Η Ford δοκιμάζει μία νέα μέθοδο με την οποία η τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο – έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο πλήθος, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας για να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν.

Η τεχνολογία Intersection Priority Management (IPM) – που δοκιμάζεται αυτή την εβδομάδα στους δρόμους Milton Keynes, U.K., στο πλαίσιο του προγράμματος κυβερνητικής χρηματοδότησης UK Autodrive – στόχο έχει την οδήγηση και άφιξη στον προορισμό χωρίς περιττές στάσεις στις διασταυρώσεις, διευκολύνοντας την ροή της κυκλοφορίας και αυξάνοντας την ασφάλεια και απόδοση.

Close

Κάθε χρόνο, ο μέσος οδηγός περνά 48 ώρες αναμονής σε κόκκινα φανάρια. Και δεν είναι μόνο το άγχος που προκαλούν οι διασταυρώσεις, αφού είναι και αιτία για το 60% των τροχαίων ατυχημάτων. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, όταν οι οδηγοί δεν σταματάνε στα φανάρια εξοικονομούν καύσιμο, αφού δεν φρενάρουν, ούτε επιταχύνουν μετά από στάση.

Η τεχνολογία IPM χρησιμοποιεί επικοινωνίες V2V συντονισμό με άλλα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προτείνει βέλτιστες ταχύτητες για ασφαλή διέλευσή τους από τις διασταυρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν.

Close

 

Για τη δοκιμή, τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με συστήματα επικοινωνίας V2V που μεταδίδουν τη θέση, την κατεύθυνση του ταξιδιού και την ταχύτητα των οχημάτων. Τα ενσωματωμένα συστήματα IPM μπορούν να αναγνωρίζουν μία προσεχή διασταύρωση και την πορεία άλλων οχημάτων που πλησιάζουν. Μετά μπορούν υποδείξουν μία βέλτιστη ταχύτητα για κάθε όχημα που πλησιάζει στη διασταύρωση, ώστε να περάσουν όλα με ασφάλεια.

Τα αυτοκίνητα της δοκιμής έχουν οδηγούς πίσω από το τιμόνι, αλλά και τα αυτόνομα οχήματα θα ωφελούνται από αυτή την τεχνολογία. Με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης των διασταυρώσεων, στο μέλλον, τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια χωρίς φωτεινούς σηματοδότες ή κυκλοφοριακά σήματα. Ενώ τα σημερινά αυτόνομα αυτοκίνητα λειτουργούν ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αισθητήρων και δεδομένα χαρτών, θα επωφεληθούν από τις τεχνολογίες επικοινωνιών V2V και vehicle-to-everything (V2X).

Η τεχνολογία IPM βασίζεται σε άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένων αυτοκινήτων που έχει εξελίξει η Ford και οι εταίροι της στο πλαίσιο του UK Autodrive, ένα πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων λιρών που φέρνει τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και συνδεδεμένων αυτοκινήτων από τις πίστες δοκιμών στο δρόμο.

 

 

16 May, 2025 Ώρα 10:53

Τελικά, που εξυπηρετεί το start/stop;

Thumbnail

Ουκ ολίγοι οδηγοί, με το που ξεκινήσουν το αυτοκίνητο, αμέσως πατούν τον διακόπτη της απενεργοποίησης του συστήματος start/ stop. Μερικοί θεωρούν πως μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει ζημιά, άλλοι ότι δεν εξοικονομεί πολύ καύσιμο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλά θεωρούν το «άναψε-σβήσε» εκνευριστικό.

Close

Ας το πάρουμε από την αρχή, για να ξεχωρίσουμε τι ισχύει και τι όχι. Το start/ stop εξυπηρετεί στο να λειτουργεί ο κινητήρας μόνον όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Αυτό συνδράμει αρχικά στην εξοικονόμηση καυσίμου και έπειτα στη μειωμένη εκπομπή ρύπων.

Το σύστημα έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου και η λειτουργία του στα τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα είναι τόσο ομαλή που η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και η με χρονική υστέρηση ελάχιστη.

Close

Σύμφωνα με το ADAC, το start/ stop εξοικονομεί έως και 15% καύσιμο, τιμή που την έχουν αναφέρει και οι κατασκευαστές. Ωστόσο, ισχύει κυρίως όταν μιλάμε για συγκεκριμένες και ευνοϊκές συνθήκες κίνησης.

Σε μεικτά χιλιόμετρα, έχει υπολογιστεί ότι η κατανάλωση μειώνεται για 0,3 με 0,5 λίτρα ανά 100 χλμ. Η τιμή αυτή μπορεί να μας φαίνεται πολύ μικρή σε πρώτη φάση, αλλά εάν υπολογίσουμε το κόστος της βενζίνης σήμερα (ειδικά στην Ελλάδα), μπορείτε να εξοικονομείτε πάνω από 1 ευρώ ανά 100 χλμ.

Close

Από όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το start/ stop, οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποσχέθηκαν πως όλα τα εξαρτήματα που σχετίζονται και επηρεάζονται από το σύστημα θα ενισχυθούν και θα γίνουν πιο ανθεκτικά. Μερικά παραδείγματα αυτών είναι η μίζα, ο εναλλάκτης και η μπαταρία.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό, στην περίπτωση που προβείτε σε αντικατάσταση της μπαταρίας, η νέα που θα βάλετε να είναι εγκεκριμένη από τον κατασκευαστή για να συνεχίσει να συνεργάζεται το σύστημα εύρυθμα μαζί της.

Για αυτό οφείλετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, όπως ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή αυτό της αντιπροσωπείας, για να σας συμβουλεύσει τι μπαταρία πρέπει να βάλετε στο αυτοκίνητό σας που έχει start/ stop.

Επιπλέον, η απενεργοποίηση του συστήματος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά λόγω των μικρότερων φθορών που προκαλούνται στα εξαρτήματα με τα οποία συνεργάζεται. Διότι εκτός από όσα προαναφέραμε, ο στροφαλοφόρος άξονας και το turbo επίσης επηρεάζονται.

Το αρνητικό βέβαια σε αυτή την περίπτωση με το σταθερά απενεργοποιημένο start/ stop, είναι ότι δεν αυξάνεται μόνο η κατανάλωση, αλλά και οι εκπομπές ρύπων, ενώ ενισχύεται η ηχορύπανση. Συν τοις άλλοις, μπορεί μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσεις προβλήματα στον τεχνικό έλεγχο του αυτοκινήτου.

Συνολικά, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το start/ stop. Επιλέγεις ό,τι σε βολεύει, αλλά πρέπει πάντα να έχεις κατά νου τις εκάστοτε συνέπειες. Με σωστή συντήρηση, όμως, και ακολουθώντας κατά γράμμα τον «νόμο» του κατασκευαστή δύσκολα θα πάθεις σοβαρή ζημιά ακόμα και μακροπρόθεσμα.