Τεχνολογία

11 Oct, 2018 Ώρα 22:43

Τίτλοι… τέλους για τους φωτεινούς σηματοδότες;

Thumbnail

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ένα κόσμο όπου φτάνοντας σε μία διασταύρωση, δεν θα χρειάζεται να περιμένετε σε κόκκινο φανάρι και θα σταματάτε μόνον επειδή έχετε φτάσει στον προορισμό σας;

Close

Η Ford δοκιμάζει μία νέα μέθοδο με την οποία η τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο – έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο πλήθος, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας για να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν.

Η τεχνολογία Intersection Priority Management (IPM) – που δοκιμάζεται αυτή την εβδομάδα στους δρόμους Milton Keynes, U.K., στο πλαίσιο του προγράμματος κυβερνητικής χρηματοδότησης UK Autodrive – στόχο έχει την οδήγηση και άφιξη στον προορισμό χωρίς περιττές στάσεις στις διασταυρώσεις, διευκολύνοντας την ροή της κυκλοφορίας και αυξάνοντας την ασφάλεια και απόδοση.

Close

Κάθε χρόνο, ο μέσος οδηγός περνά 48 ώρες αναμονής σε κόκκινα φανάρια. Και δεν είναι μόνο το άγχος που προκαλούν οι διασταυρώσεις, αφού είναι και αιτία για το 60% των τροχαίων ατυχημάτων. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, όταν οι οδηγοί δεν σταματάνε στα φανάρια εξοικονομούν καύσιμο, αφού δεν φρενάρουν, ούτε επιταχύνουν μετά από στάση.

Η τεχνολογία IPM χρησιμοποιεί επικοινωνίες V2V συντονισμό με άλλα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προτείνει βέλτιστες ταχύτητες για ασφαλή διέλευσή τους από τις διασταυρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν.

Close

 

Για τη δοκιμή, τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με συστήματα επικοινωνίας V2V που μεταδίδουν τη θέση, την κατεύθυνση του ταξιδιού και την ταχύτητα των οχημάτων. Τα ενσωματωμένα συστήματα IPM μπορούν να αναγνωρίζουν μία προσεχή διασταύρωση και την πορεία άλλων οχημάτων που πλησιάζουν. Μετά μπορούν υποδείξουν μία βέλτιστη ταχύτητα για κάθε όχημα που πλησιάζει στη διασταύρωση, ώστε να περάσουν όλα με ασφάλεια.

Τα αυτοκίνητα της δοκιμής έχουν οδηγούς πίσω από το τιμόνι, αλλά και τα αυτόνομα οχήματα θα ωφελούνται από αυτή την τεχνολογία. Με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης των διασταυρώσεων, στο μέλλον, τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια χωρίς φωτεινούς σηματοδότες ή κυκλοφοριακά σήματα. Ενώ τα σημερινά αυτόνομα αυτοκίνητα λειτουργούν ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αισθητήρων και δεδομένα χαρτών, θα επωφεληθούν από τις τεχνολογίες επικοινωνιών V2V και vehicle-to-everything (V2X).

Η τεχνολογία IPM βασίζεται σε άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένων αυτοκινήτων που έχει εξελίξει η Ford και οι εταίροι της στο πλαίσιο του UK Autodrive, ένα πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων λιρών που φέρνει τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και συνδεδεμένων αυτοκινήτων από τις πίστες δοκιμών στο δρόμο.

 

 

10 Apr, 2025 Ώρα 13:44

Τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αξιοποιεί η Volvo

Thumbnail

Τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αξιοποιεί η Volvo για τη δημιουργία εικονικών κόσμων που της επιτρέπουν να εξελίξει περαιτέρω το λογισμικό ασφαλείας των οχημάτων της, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Συνδυάζοντας τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αισθητήρες των οχημάτων της από πραγματικά περιστατικά, όπως τα φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης και οι απότομοι ελιγμοί, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να προβλέψει δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και να βελτιστοποιήσει τα συστήματα υποβοήθησης. Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω της τεχνικής Gaussian splatting που επιτρέπει τη δημιουργία ρεαλιστικών τρισδιάστατων περιβάλλοντων. Μέσα σε αυτά μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες προσομοίωσης, προσθέτοντας ή αφαιρώντας οχήματα, πεζούς, εμπόδια ή αλλάζοντας τα κυκλοφοριακά δεδομένα. 

Close

Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χιλιάδες διαφορετικά σενάρια και να αξιολογήσει το λογισμικό ασφαλείας της σε ακραίες μεν αλλά ρεαλιστικές συνθήκες. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στη Volvo να συρρικνώσει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο για τη δοκιμή των συστημάτων υποβοήθησης στα εν λόγω σενάρια, μειώνοντάς τον από μήνες σε μόλις λίγες ημέρες. Αυτά τα εικονικά περιβάλλοντα αναπτύσσονται εσωτερικά (in-house) σε συνεργασία με τη Zenseact, μια εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης και λογισμικού που ιδρύθηκε από τη Volvo Cars. Η πρωτοβουλία αποτελεί, επίσης, τμήμα μιας ερευνητικής διδακτορικής διατριβής από κορυφαία σουηδικά πανεπιστήμια η οποία εξετάζει τη δυνητική ενσωμάτωση τεχνικών νευρωνικής απεικόνισης (neural rendering) σε μελλοντικά συστήματα ασφαλείας.

 

Close

 

Η Volvo διατηρεί μακρά ιστορία στη χρήση δεδομένων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, έχοντας καταφέρει να εξελίξει μερικά από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα. Ήδη από τη δεκαετία του 1970, η ομάδα Έρευνας πάνω στην Ασφάλεια της μάρκας μετέβαινε στη σκηνή ατυχημάτων με μετροταινίες,  καταγράφοντας ίχνη φρεναρίσματος και άλλους δείκτες σύγκρουσης. Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν σε πολλές σωτήριες καινοτομίες όπως το σύστημα αποτροπής πρόκλησης τραυματισμού στον αυχένα (Whiplash Injury Protection System) και το σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις (Side Impact Protection System). Σήμερα, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, η Volvo μπορεί να αξιοποιεί τα δεδομένα με ακόμα πιο «έξυπνο» και αποτελεσματικό τρόπο, προβλέποντας ακόμα περισσότερες δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. 

Close

Η Volvo μπορεί να εξερευνήσει τεχνολογίες όπως το Gaussian splatting (μέθοδος απεικόνισης που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων οι οποίες σχετίζονται με την αναπαράσταση χώρων) χάρη στη διευρυμένη συνεργασία της με τη NVIDIA. Η νέα γενιά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της Volvo -επικουρούμενα από την υπολογιστική τεχνολογία της NVIDIA, συλλέγουν δεδομένα από μια πληθώρα αισθητήρων, αποκτώντας ακόμα καλύτερη γνώση για τον περιβάλλοντα χώρο του οχήματος.