Τεχνολογία

15 Mar, 2019 Ώρα 19:29

Το ίδιο ένας μεθυσμένος με έναν... κοιμισμένο οδηγό! - Τι εξελίσσει η Ford

Thumbnail

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, πρόωρη γήρανση του δέρματος αλλά και αδυναμία συγκέντρωσης. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και η Ford υπογραμμίζει με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου “Sleep Suit” την επικινδυνότητα του φαινομένου της κόπωσης στο τιμόνι που αποτελεί πρωταρχική αιτία στο 1 από τα 5 τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα.

Close

Σύμφωνα με ειδικούς, εάν κάποιος είναι “στο πόδι” πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό εφάμιλλο με την υπέρβαση του νόμιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα. Η Ford ανέθεσε τη δημιουργία ενός “Sleep Suit” που επιτρέπει σε όποιον το φορά να βιώνει την καταβολή δυνάμεων που προκαλεί η κόπωση.  

Close

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smartphone, τα ειδικά γυαλιά μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τον εγκέφαλο που “κατεβάζει ρολά”. Σε αυτή την κατάσταση, ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του, αρχικά για μισό δευτερόλεπτο, και εν συνεχεία για μεγαλύτερα διαστήματα, έως και 10 δευτερολέπτων. Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους – συνολικά πάνω από 18 κιλά – ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση πίσω από το τιμόνι.

Close

Τα τροχαία ατυχήματα είναι κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων και το 2019, η Ford ενσωματώνει τη “στολή ύπνου” στο Ford Driving Skills for Life (Ford DSFL), το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νεαρών οδηγών ηλικίας 17 έως 24 ετών.

 

 

06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close