Το Monterey Car Week, ήταν γνωστό για τα συλλεκτικά αυτοκίνητα αντίκες. Τώρα γίνεται η βιτρίνα για το μελλοντικό σχεδιασμό των εταιριών.
Πήρε το όνομά του από ένα concept, που είδαμε το 2016, το Acura Precision EV, έχει τη μορφή ενός crossover, που φαίνεται λίγο μεγαλύτερο από το RDX, που ήδη κυκλοφορεί. Σε αντίθεση με το sedan concept Precision του 2016, αυτό το ηλεκτρικό πρωτότυπο φαίνεται οικείο και όχι τόσο έντονο εξωτερικά. Πάντως σύμφωνα με την Acura, οι σχεδιαστές δείχνουν τα μοτίβα και τα σχήματα που θα παρουσιάσει η μάρκα στα ηλεκτρικά της νέα μοντέλα.
Οι νέες σχεδιαστικές λεπτομέρειες φαίνονται ξεκάθαρα εμπρός στο «Diamond Pentagon», που έχει το ρόλο της «μάσκας». Το μπροστινό πάνελ φωτίζεται. Αρχικά, με ένα λεπτό φως/χαιρετισμού. Αυτό ξεκινά από το σήμα της Acura στο κέντρο για να επεκταθεί προς τους προβολείς. Το φωτιζόμενο πλαίσιο της «μάσκας» περιλαμβάνει επίσης μικρές ανάγλυφες διαμαντένιες λεπτομέρειες, βοηθώντας το αυτοκίνητο να προβάλει τη δυναμική του. Τα φώτα ομίχλης στις γωνίες του προφυλακτήρα παίρνουν σχήμα μέσω μεμονωμένων φωτιστικών LED.
το βλέπετε προφίλ, το ηλεκτρικό Precision, δείχνει να έχει έντονες καμπύλες, χάρη στους τροχούς 23 ιντσών και τον σχεδιασμό τους. Το μπροστινό άκρο με κλίση προς τα εμπρός είναι ασυνήθιστο για ένα Acura, αλλά το περίγραμμα της οροφής φαίνονται οικείο όπως στα TLX και RDX. Η Acura λέει ότι η ανανεωμένη εμφάνιση θα σας δημιουργήσει την εικόνα ενός ταχύπλοου σκάφους που κόβει τα κύματα. Το ασημί κομμάτι, χαμηλά στο αμάξωμα, έρχεται σε αντίθεση με το ματ μπλε (Double Apex Blue). Το χρώμα αυτό θα γίνει το χαρακτηριστικό χρώμα για τα ηλεκτρικά μοντέλα της Acura. Στο επάνω μέρος τα μαύρα τζάμια έρχονται σε αντίθεση με την γυαλιστερή μεταλλική επιφάνεια, η οποία τυλίγεται πάνω από το παρμπρίζ και γύρω από την οροφή μέχρι την κολόνα D.
Στο πίσω μέρος, το Precision EV Concept διαθέτει, περισσότερο επεξεργασμένη όψη, με τα χαρακτηριστικά φώτα LED της Acura να έχουν ανανεωθεί με πιο έντονο γεωμετρικό σχήμα. Η πίσω πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά. Μια κεντρική λάμπα στοπ σε στυλ πτερυγίου στην οροφή θυμίζει το αγωνιστικό αγώνισμα αντοχής ARX-06.
Αν και στο concept δεν φαίνεται το εσωτερικό, η Acura, αποκάλυψε εικόνες για το πώς θα είναι η καμπίνας επιβατών. Το τιμόνι και ο πίνακας οργάνων θυμίζουν το… πιλοτήριο μονοθέσιου της Formula 1 και έχει δύο λειτουργείες: Την «Instinctive Mode» με έμφαση στην οδήγηση και την «Spiritual Lounge» για αυτόνομη κίνηση.
Επίσης το εσωτερικό του Precision διαθέτει ξύλο με πιστοποίηση FSC που συλλέγεται από πηγές βιώσιμης καλλιέργειας, ενώ τα πράσινα ακρυλικά χειριστήρια του τιμονιού, η εσωτερική επένδυση και το πλαίσιο του πίνακα οργάνων από αλουμίνιο προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.
Το Precision EV δείχνει μερικά σχεδιαστικά… κόλπα που είχε κρυμμένα η Acura. Αναμένουμε ότι κάποια από αυτά θα τα δούμε στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, που θα κάνει πρεμιέρα το 2024. Αυτό αναπτύχθηκε από κοινού με την GM και έχει τη μορφή ενός «δυναμικού στυλ SUV μοντέλου», αυτό το αυτοκίνητο είναι κατά τα άλλα καλυμμένο με… μυστήριο.
Πηγή: NewsAuto
Η Mercedes-Benz έλαβε έγκριση για αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 3
Η Mercedes-Benz αναβάθμισε το σύστημα υπό όρους αυτόνομης οδήγησης DRIVE PILOT και τώρα έλαβε την απαραίτητη έγκριση από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών.
Πλέον, όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των πωλήσεων του συστήματος στις αρχές του 2025 στη Γερμανία. Αυτή η ενημέρωση καθιστά το DRIVE PILOT το ταχύτερο πιστοποιημένο σύστημα για υπό όρους αυτόνομη οδήγηση (SAE-Level 3) σε ένα όχημα παραγωγής.
Είναι προαιρετικά διαθέσιμο σε δύο σειρές σεντάν, την S-Class και την EQS. Τα αυτοκίνητα με DRIVE PILOT, που έχουν ήδη κατασκευαστεί, λαμβάνουν την ενημέρωση δωρεάν – είτε μέσω διαδικτύου (Over-the-Air-Update) είτε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο συνεργείο. Δεν χρειάζεται να γίνει αλλαγή σε κανένα εξάρτημα του οχήματος για την ενημέρωση του λογισμικού.
Με αυτή την πρόσφατη αναβάθμιση, το DRIVE PILOT μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ροή κυκλοφορίας έως 95 χλμ./ ώρα υπό ορισμένες συνθήκες σε ολόκληρο το γερμανικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (Autobahn) μήκους 13,191 χιλιομέτρων.
Αυτό επιτρέπει στους πελάτες της μάρκας την πιο συχνή και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χρήση της λειτουργίας αυτόνομης οδήγησης, αξιοποιώντας καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο τους.
Όταν το DRIVE PILOT είναι ενεργοποιημένο, επιτρέπεται νόμιμα στον οδηγό να απολαμβάνει άλλες δραστηριότητες, όπως να παρακολουθεί τηλεόραση ή ακόμη και να παρακολουθεί μια ταινία μέσω υπηρεσιών όπως η εφαρμογή RIDEVU της Sony, να διαβάζει εφημερίδα (με φυσικό τρόπο ή μέσω του συστήματος MBUX), να εργάζεται ή απλώς να χαλαρώνει ενώ το αυτοκίνητο οδηγεί υπό όρους αυτόνομα.
Η ασφάλεια παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα για την ανανεωμένη έκδοση του DRIVE PILOT. Για το λόγο αυτό το σύστημα διαθέτει εφεδρικά συστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι σημαντικές λειτουργίες, όπως το ηλεκτρικό σύστημα, το σύστημα διεύθυνσης και το σύστημα πέδησης έχουν τοποθετηθεί διπλά.
Εάν χρειαστεί, το σύστημα είναι πάντα σε θέση να μεταφέρει το έργο της οδήγησης στο άτομο που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Εάν ο οδηγός δεν ανακτήσει τον έλεγχο ακόμη και μετά από την όλο και πιο επείγουσα προτροπή που του στέλνει το σύστημα και λήξει ο χρόνος ανάληψης (π.χ. λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας), το σύστημα φρενάρει το όχημα ελεγχόμενα, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου.
Χρησιμοποιούνται περισσότεροι από 35 αισθητήρες, όπως κάμερες, ραντάρ, αισθητήρες υπερήχων και LiDAR (λέιζερ-ραντάρ). Οι αισθητήρες λειτουργούν σύμφωνα με διαφορετικές αρχές της φυσικής και έτσι δημιουργούν εφεδρικά συστήματα για την ακριβή ανίχνευση του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο.
Για το επίπεδο SAE-Level 3 και παραπάνω, η χρήση του LiDAR είναι απαραίτητη για τη Mercedes-Benz, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση. Σε συνδυασμό με έναν πολύ λεπτομερή ψηφιακό χάρτη, ένα ειδικό σύστημα εντοπισμού θέσης εξασφαλίζει ότι το DRIVE PILOT γνωρίζει ακριβώς σε ποια λωρίδα του αυτοκινητόδρομου κινείται το όχημα – σε εύρος μερικών εκατοστών.
Η εξέλιξη της Mercedes-Benz συνεχίζεται με στόχο να προσφέρει στους πελάτες ακόμη περισσότερα: υψηλότερες ταχύτητες, μεγαλύτερο χρόνο οδήγησης χωρίς παρέμβαση του οδηγού και ακόμη μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.
Η οδική κυκλοφορία θα γίνεται όλο και ασφαλέστερη, εφόσον ολοένα και περισσότερα οχήματα αυτόνομης οδήγησης θα κινούνται στους δρόμους.
Αυτήν τη στιγμή, η νόμιμα επιτρεπόμενη μέγιστη ταχύτητα για την υπό όρους αυτόνομη οδήγηση στη Γερμανία είναι 130 χλμ./ ώρα. Η Mercedes-Benz θέλει να επιτύχει αυτό το εύρος ταχύτητας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Η εξέλιξη εξετάζει επίσης πτυχές που δεν συνδέονται άμεσα με την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης: Η Mercedes-Benz είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που ανέπτυξε ειδικά τιρκουάζ φώτα που υποδεικνύουν εξωτερικά αν το DRIVE PILOT είναι ενεργό.
Αυτό επιτρέπει στους άλλους χρήστες του δρόμου να αναγνωρίζουν ένα όχημα επιπέδου 3 και να αισθάνονται άνετα αν βλέπουν έναν οδηγό που διαβάζει ένα βιβλίο, για παράδειγμα, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την αποδοχή της αυτόνομης οδήγησης των οχημάτων από το κοινό.
Αυτό επιτρέπει επίσης στην Τροχαία και στους Αστυνομικούς να αναγνωρίζουν την κατάσταση του συστήματος. Παρόλο που η χρήση τέτοιων “«Automated Driving Marker Lights» (φώτα σήμανσης αυτοματοποιημένης οδήγησης δεν έχει επιτραπεί ακόμη στη Γερμανία, τα σχόλια από τον πρώτο γύρο δοκιμών στις ΗΠΑ είναι θετικά.
Στο τέλος του 2023, οι αρχές της Καλιφόρνια και της Νεβάδα είχαν εγκρίνει αυτά τα «Automated Driving Marker Lights» για δοκιμαστικούς σκοπούς και αντίστοιχα για μεταγενέστερη χρήση τους σε οχήματα παραγωγής.