Τεχνολογία

24 Aug, 2022 Ώρα 12:53

Acura Precision EV Concept: Το ηλεκτρικό μέλλον της Acura (βίντεο)

Thumbnail

Το Monterey Car Week, ήταν γνωστό για τα συλλεκτικά αυτοκίνητα αντίκες. Τώρα γίνεται η βιτρίνα για το μελλοντικό σχεδιασμό των εταιριών.

Close

Πήρε το όνομά του από ένα concept, που είδαμε το 2016, το Acura Precision EV, έχει τη μορφή ενός crossover, που φαίνεται λίγο μεγαλύτερο από το RDX, που ήδη κυκλοφορεί. Σε αντίθεση με το sedan concept Precision του 2016, αυτό το ηλεκτρικό πρωτότυπο φαίνεται οικείο και όχι τόσο έντονο εξωτερικά. Πάντως σύμφωνα με την Acura, οι σχεδιαστές δείχνουν τα μοτίβα και τα σχήματα που θα παρουσιάσει η μάρκα στα ηλεκτρικά της νέα μοντέλα.

 

Close

 

Οι νέες σχεδιαστικές λεπτομέρειες φαίνονται ξεκάθαρα εμπρός στο «Diamond Pentagon», που έχει το ρόλο της «μάσκας». Το μπροστινό πάνελ φωτίζεται. Αρχικά, με ένα λεπτό φως/χαιρετισμού. Αυτό ξεκινά από το σήμα της Acura στο κέντρο για να επεκταθεί προς τους προβολείς. Το φωτιζόμενο πλαίσιο της «μάσκας» περιλαμβάνει επίσης μικρές ανάγλυφες διαμαντένιες λεπτομέρειες, βοηθώντας το αυτοκίνητο να προβάλει τη δυναμική του. Τα φώτα ομίχλης στις γωνίες του προφυλακτήρα παίρνουν σχήμα μέσω μεμονωμένων φωτιστικών LED.

Close

 

 

το βλέπετε προφίλ, το ηλεκτρικό Precision, δείχνει να έχει έντονες καμπύλες, χάρη στους τροχούς 23 ιντσών και τον σχεδιασμό τους. Το μπροστινό άκρο με κλίση προς τα εμπρός είναι ασυνήθιστο για ένα Acura, αλλά το περίγραμμα της οροφής φαίνονται οικείο όπως στα TLX και RDX. Η Acura λέει ότι η ανανεωμένη εμφάνιση θα σας δημιουργήσει την εικόνα ενός ταχύπλοου σκάφους που κόβει τα κύματα. Το ασημί κομμάτι, χαμηλά στο αμάξωμα, έρχεται σε αντίθεση με το ματ μπλε (Double Apex Blue). Το χρώμα αυτό θα γίνει το χαρακτηριστικό χρώμα για τα ηλεκτρικά μοντέλα της Acura. Στο επάνω μέρος τα μαύρα τζάμια έρχονται σε αντίθεση με την γυαλιστερή μεταλλική επιφάνεια, η οποία τυλίγεται πάνω από το παρμπρίζ και γύρω από την οροφή μέχρι την κολόνα D.

 

 

Στο πίσω μέρος, το Precision EV Concept διαθέτει, περισσότερο επεξεργασμένη όψη, με τα χαρακτηριστικά φώτα LED της Acura να έχουν ανανεωθεί με πιο έντονο γεωμετρικό σχήμα. Η πίσω πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά. Μια κεντρική λάμπα στοπ σε στυλ πτερυγίου στην οροφή θυμίζει το αγωνιστικό αγώνισμα αντοχής ARX-06.

 

 

Αν και στο concept δεν φαίνεται το εσωτερικό, η Acura, αποκάλυψε εικόνες για το πώς θα είναι η καμπίνας επιβατών. Το τιμόνι και ο πίνακας οργάνων θυμίζουν το… πιλοτήριο μονοθέσιου της Formula 1 και έχει δύο λειτουργείες: Την «Instinctive Mode» με έμφαση στην οδήγηση και την «Spiritual Lounge» για αυτόνομη κίνηση.

 

 

Επίσης το εσωτερικό του Precision διαθέτει ξύλο με πιστοποίηση FSC που συλλέγεται από πηγές βιώσιμης καλλιέργειας, ενώ τα πράσινα ακρυλικά χειριστήρια του τιμονιού, η εσωτερική επένδυση και το πλαίσιο του πίνακα οργάνων από αλουμίνιο προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.

 

 

Το Precision EV δείχνει μερικά σχεδιαστικά… κόλπα που είχε κρυμμένα η Acura. Αναμένουμε ότι κάποια από αυτά θα τα δούμε στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, που θα κάνει πρεμιέρα το 2024. Αυτό αναπτύχθηκε από κοινού με την GM και έχει τη μορφή ενός «δυναμικού στυλ SUV μοντέλου», αυτό το αυτοκίνητο είναι κατά τα άλλα καλυμμένο με… μυστήριο.

 

 

Πηγή: NewsAuto

28 Sep, 2022 Ώρα 16:38

Το επαναστατικό Κιβώτιο Διπλού Συμπλέκτη DCT για τις μοτοσυκλέτες της Honda

Thumbnail

Πριν από δώδεκα περίπου χρόνια η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά η τεχνολογία Κιβωτίου Διπλού Συμπλέκτη και από τότε, το DCT της Honda παραμένει μοναδικό στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Συνολικά, πάνω από 150.000 μοτοσυκλέτες με DCT έχουν πουληθεί στην Ευρώπη εφοδιασμένες με το DCT. Η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, με βελτιώσεις στη ομαλή διαδικασία και συγχρονισμό των αλλαγών και τις απαραίτητες προσαρμογές σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά οδήγησης μίας ευρείας γκάμας διαφορετικών μοντέλων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η προσθήκη ενός ‘διακόπτη G’ για συνθήκες εκτός δρόμου στην Africa Twin και το X-ADV, και ο συγχρονισμός με τα Hill Start Assist, Walking Mode και Idling Stop στην ναυαρχίδα GL1800 Gold Wing.

Close

 

 

Το DCT είναι ένα αυτοματοποιημένο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Το σύστημα αποτελείται από ένα ζεύγος ανεξάρτητων σετ συμπλεκτών τοποθετημένων σε μία μονάδα. Ο κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα και είναι συνδεδεμένος με διαφορετικά σετ σχέσεων. Ο ένας συμπλέκτης χρησιμοποιείται για την εκκίνηση και ελέγχει τη μετάδοση για τις σχέσεις 1, 3 και 5, ενώ ο άλλος αντίστοιχα τη 2η, 4η και 6η σχέση. Αυτό σημαίνει ότι η «επόμενη» σχέση είναι ήδη επιλεγμένη, και απλά με την αλλαγή «αναλαμβάνει» ο ανάλογος συμπλέκτης. Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται είτε στο μηχανικό πρόγραμμα από τον αναβάτη χρησιμοποιώντας τους διακόπτες τύπου ‘paddle-shift’ αριστερά στο τιμόνι, ή στο αυτόματο πρόγραμμα, σύμφωνα με χαρτογράφηση που λαμβάνει υπόψη ενημερωμένες παραμέτρους, όπως ταχύτητα οχήματος, στροφές κινητήρα και γωνία ανοίγματος γκαζιού. Σε κάθε περίπτωση, καταργούνται η μανέτα συμπλέκτη και ο λεβιές ταχυτήτων στο πόδι. Κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής, καθώς αποσυνδέεται ένας συμπλέκτης, ο άλλος εμπλέκει την επιθυμητή σχέση, διασφαλίζοντας μία συνεχή, ταχύτατη και ομαλή διαδικασία, χωρίς να διακόπτεται η μετάδοση ισχύος στον πίσω τροχό. Πέρα από τα φυσικά πλεονεκτήματα στη σπορ οδήγηση, το DCT επιτρέπει επίσης στον αναβάτη να εστιάζει περισσότερο στη γραμμή οδήγησης, στα σημεία φρεναρίσματος, στις στροφές και την επιτάχυνση. Επιπλέον, η κόπωση του αναβάτη μειώνεται, η οδήγηση στη πόλη είναι πιο άνετη , δεν υπάρχει το άγχος τους σβησίματος, ενώ περιορίζονται και οι διαμήκεις κλίσεις της μοτοσυκλέτας κατά τις αλλαγές σχέσεων.

 

Close