Τεχνολογία

29 Nov, 2021 Ώρα 08:52

EQ Power: H κορυφαία Plug-In υβριδική τεχνολογία της Mercedes-Benz

Thumbnail

Στο δρόμο προς την αμιγώς ηλεκτρική κινητικότητα, τα plug-in υβριδικά αντιπροσωπεύουν την βασική τεχνολογία που θα γεφυρώσει το πριν με το μετά. Με τα μοντέλα EQ Power, η Mercedes-Benz παρουσιάζει ένα αποδοτικό πακέτο μετάδοσης κίνησης που βρίσκεται ήδη στην τρίτη γενιά του, σηματοδοτώντας ένα περαιτέρω βήμα προς την κινητικότητα με ουδέτερες εκπομπές ρύπων CO2. Οι πελάτες της Mercedes-Benz θα μπορούν να βιώσουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας σε περισσότερες από 20 διαφορετικές εκδόσεις μοντέλων.

Close

Στο plug-in υβριδικό, τα θετικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης και του κινητήρα εσωτερικής καύσης αλληλοσυμπληρώνονται, αντισταθμίζοντας ουσιαστικά πλήρως τους περιορισμούς των αντίστοιχων συστημάτων. Το κύριο πλεονέκτημα της υβριδικής τεχνολογίας είναι η δυνατότητα λειτουργίας χωρίς εκπομπές ρύπων, σε συνδυασμό με την αυτονομία που είναι γνωστή από το συμβατικό αυτοκίνητο. Το άγχος της εμβέλειας δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων. Οι σχετικά μεγάλες μπαταρίες ιόντων λιθίου εξασφαλίζουν ένα μεγάλο αμιγώς εύρος λειτουργίας που είναι υπεραρκετές για τις περισσότερες καθημερινές διαδρομές των οδηγών. Η Mercedes-Benz αναπτύσσει αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία σε ολόκληρη τη γκάμα – από την A έως την S-Class και από την GLA έως την GLE, με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης να έχουν υποστήριξη από ηλεκτρικούς κινητήρες, που αντλούν την ενέργειά τους από μπαταρίες όπου μπορούν να φορτιστούν εύκολα και γρήγορα στο σπίτι, στο σταθμό φόρτισης στη δουλειά ή από το δημόσιο δίκτυο.

 

Close

 

Για compact μοντέλα με εγκάρσια εγκατεστημένο κινητήρα και μετάδοση διπλού συμπλέκτη 8G-DCT, όπως τα A-Class, B-Class, CLA, GLA και GLB, αναπτύχθηκε μια συμπαγής υβριδική μονάδα έλξης της οποίας το ηλεκτρικό σύστημα λειτουργεί συγχρονισμένα με τον εσωτερικό ρότορα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υβριδικών συμπαγούς κατηγορίας μιλούν από μόνα τους εδώ: Εμβέλεια 77 χιλιομέτρων, ηλεκτρική ισχύ 75kW, συνολική απόδοση 215 ίππων, ροπή 450 Νm, τελική ταχύτητα 235 χμαω. (140 χμαω. με ηλεκτρική κίνηση) και 0-100 σε 6.6 δευτερόλεπτα.

Close

Από την κυκλοφορία της υβριδικής τεχνολογίας της Mercedes-Benz το 2009 με την S 400 Hybrid, το σύστημα μετάδοσης έχει εξελιχθεί συστηματικά για εφαρμογή σε περισσότερα μοντέλα στη γκάμα. To εξελιγμένο σύστημα κίνησης έκανε την πρώτη του εμφάνιση πάνω στη Mercedes GLE 350 de 4MATIC. Η σημαντικά μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία του σε σύγκριση με τα άλλα plug-in υβριδικά εγγυάται μια ακόμη πιο συναρπαστική εμπειρία ηλεκτρονικής οδήγησης χωρίς εκπομπές ρύπων: Εμβέλεια 106 χιλιομέτρων, ηλεκτρική απόδοση 100kW, συνολική απόδοση 320 ίππων, ροπή 700 Nm, και 0-100 χλμ σε 6.8 δευτερόλεπτα. 

27 Jul, 2022 Ώρα 16:34

Έρευνα αποκάλυψη: Οι οθόνες κάνουν τα αυτοκίνητα επικίνδυνα

Thumbnail

Μεγάλη έρευνα στην Γερμανία έδειξε ότι τα συστήματα intotainment και οι πολλές οθόνες αποσπούν την προσοχή του οδηγού πολύ περισσότερο από ότι πιστεύαμε.

Close

Η σύγχρονη εποχή, πέρα από την ηλεκτροκίνηση φέρνει και μία ακόμα σημαντική εξέλιξη στα αυτοκίνητα. Την καθολική ψηφιοποίησή τους. Τα οχήματα έχουν γίνει πια κινητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορτωμένα με δεκάδες συστήματα και εφαρμογές για την ασφάλεια αλλά και την ψυχαγωγία των επιβατών.

 

Close

 

Όμως αυτές οι δύο έννοιες, ασφάλεια και ψυχαγωγία, δεν φαίνεται να μπορούν να συνυπάρξουν μέσα στον ίδιο χώρο. Και έτσι ήδη ακούγονται έντονα παράπονα όχι μόνο από τους καταναλωτές αλλά και από τις ίδιες τις εταιρίες ότι η κατάσταση με τις οθόνες και τον έλεγχο του αυτοκινήτου μέσω αυτών έχει φθάσει σε οριακό σημείο.

Close

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η ADAC σε μεγάλη έρευνα που έγινε στην Γερμανία. Μία έρευνα που αποδεικνύει και στην πράξη, όσο περισσότερες λειτουργίες συγκεντρώνονται στην κεντρική οθόνη του συστήματος πολυμέσων τόσο αυξάνεται και η επικινδυνότητα του κάθε αυτοκινήτου.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν ενδεικτικά διάφορα μοντέλα από αντιπροσωπευτικές κατηγορίες. Και στην τελευταία θέση της κατάταξης βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο ένα Tesla Model 3.

 

 

Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, σχεδόν όλες οι λειτουργίες περνούν μέσα από την οθόνη. Και δεν μιλάμε μόνο για λειτουργίες ψυχαγωγίας ή ενημέρωσης, αλλά και για ενεργοποίηση συστημάτων που σχετίζονται με την οδήγηση, όπως η ρύθμιση των υαλοκαθαριστήρων, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, η ρύθμιση των καθρεπτών και του τιμονιού και πολλά ακόμα.

“Αυτό οδηγεί στους μεγαλύτερους χρόνους λειτουργίας και απόσπασης της προσοχής του οδηγού και επομένως αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια”, λέει η ADAC, κατατάσσοντας το Tesla Model 3 στην τελευταία θέση ανάμεσα στα έξι αυτοκίνητα του τεστ.

Η Mercedes A-Class τα πηγαίνει λίγο καλύτερα, επειδή το σύστημα infotainment είναι εφοδιασμένο με ένα touchpad που είναι μάλλον δύσχρηστο. To VW Golf και το Dacia Duster έχουν ενδιάμεσες επιδόσεις, με την οθόνη να έχει αρκετές λειτουργίες, αλλά να υπάρχουν και κλασικοί διακόπτες. Αν το Golf είχε πιο σαφείς διακόπτες για την λειτουργία του κλιματισμού θα τα πήγαινε ακόμα καλύτερα.

Στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκονται το Mazda 3 και η BMW Σειρά 1. Δύο αυτοκίνητα, που όπως έχουμε διαπιστώσει και στις δικές μας δοκιμές, έχουν αρκετούς φυσικούς διακόπτες και τα συστήματα Infotainment έχουν σωστά δομημένα μενού ώστε να αποσπούν λιγότερο την προσοχή.

Η βαθμολόγηση της ADAC έγινε με βάση τις λειτουργίες που αφορούν την ασφάλεια που είχε βαρύτητα 50% στο τελικό αποτέλεσμα, την λειτουργία του κλιματισμού με μερίδιο του 30% και του συστήματος infotainment με 20%.

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, το Tesla καταφέρνει να είναι κορυφαίο στην απόδοση του infotainment αν και αποτυγχάνει στις άλλες δύο κατηγορίες, γι’ αυτό και βρίσκεται τελευταίο.