Τεχνολογία

22 Dec, 2019 Ώρα 23:52

Το εσωτερικό αυτοκινήτου που θυμίζει σαλόνι

Thumbnail

Στην έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων (CES) 2020 που διεξάγεται στο Las Vegas θα κάνει την εμφάνισή του το BMW i3 Urban Suite, το οποίο προσφέρει μία εμπειρία μετακίνησης προσαρμοσμένης αποκλειστικά στις ατομικές ανάγκες των επιβατών.

Close

Οι σχεδιαστές πήραν ένα στάνταρ μοντέλο BMW i3 και το μεταμόρφωσαν πλήρως (χωρίς να αγγίξουν το κάθισμα του οδηγού και το ταμπλό) διαμορφώνοντας το εσωτερικό έτσι ώστε να αποπνέει την αίσθηση ενός ‘boutique hotel’. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας φιλόξενος χώρος με υψηλό δείκτη ‘feel-good’ – το τέλειο μέρος για ξεκούραση, ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητο ή ακόμα και εργασία με τις ανάλογες ρυθμίσεις.

_

Close

 

Φιλικό στο περιβάλλον

Close

Αυτό επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, με την προσθήκη ενός μεγάλου, άνετου καθίσματος με υποπόδιο, πολύ γρήγορη σύνδεση 5G με τον έξω κόσμο, μία οθόνη που ξεδιπλώνεται από την επένδυση οροφής και μία προσωπική Ζώνη Ήχου (Sound Zone).

Το όχημα βασίζεται σε μία ολιστική φιλοσοφία για υπεύθυνη χρήση πόρων, που περιλαμβάνει κινητήρες με μηδενικές εκπομπές ρύπων, την προσεκτική επιλογή υλικών και τις μεθόδους παραγωγής. Υφάσματα που περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά συνδυάζονται με πιστοποιημένο ξύλο και δέρμα επεξεργασμένο με ελαιόλαδο, ενώ τα πατάκια κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά  που μπορούν να επανατροφοδοτούνται στο κύκλο των υλικών, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Όλες οι λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου θα γίνουν γνωστά στις 7 Ιανουαρίου, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.

 

 

 

06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close