Τεχνολογία

13 Dec, 2019 Ώρα 22:52

Εξαρτήματα της Ford φτιάχνονται από κόκκους καφέ....

Thumbnail

Η Ford Motor Company και η McDonald’s Αμερικής σύντομα θα προσφέρουν στα οχήματα της πρώτης μία διεγερτική δόση… καφεΐνης αξιοποιώντας το στοιχείο ενός γνώριμου προϊόντος της πρωινής μας ρουτίνας σε εξαρτήματα αυτοκινήτων. Όπως είναι, για παράδειγμα, το πλαίσιο των εμπρός φωτιστικών σωμάτων.

Close

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι από αποξηραμένες φλούδες κόκκων του καφέ αφαιρούνται κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος. Πλέον, η Ford και η McDonald’s συνεργάζονται με στόχο μία καινοτόμα χρήση αυτού του συστατικού, καθώς και οι δύο εταιρείες ανακάλυψαν ότι τα υπολείμματα των κόκκων του καφέ μπορούν να μετατραπούν σ’ ένα ανθεκτικό υλικό που μπορεί να ενισχύσει συγκεκριμένα εξαρτήματα που συναντάμε σήμερα στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

_

Close

 

Ειδική επεξεργασία

Close

Πιο συγκεκριμένα, οι φλούδες του καφέ, αφού θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, στη συνέχεια αναμιγνύονται με πλαστικό και άλλα πρόσθετα, με το προϊόν που προκύπτει να μετατρέπεται σε σφαιρίδια, το οποίο με τη σειρά του μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα.

Το συνθετικό αυτό υλικό πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας για εξαρτήματα όπως το πλαίσιο των προβολέων και άλλα τμήματα του αυτοκινήτου που συναντώνται τόσο στην καμπίνα, όσο και κάτω από το εμπρός καπό. Τα εν λόγω εξαρτήματα αναμένεται να είναι περίπου 20% ελαφρύτερα, ενώ θα καταναλώνεται 25% λιγότερη ενέργεια κατά τη διαδικασία χύτευσής τους. Η Ford εκτιμά μάλιστα ότι οι θερμικές ιδιότητες ενός τέτοιου προϊόντος είναι αισθητά καλύτερες σε σχέση με εκείνες του υλικού που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ford χρησιμοποιεί φλούδες από κόκκους του καφέ ως πρώτη ύλη για την κατασκευή συγκεκριμένων εξαρτημάτων στα αυτοκίνητά της.

 

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:

 

28 Jan, 2020 Ώρα 23:11

Αυτό το όχημα γράφτηκε στο βιβλίο Guinness

Thumbnail

Ο Jonathan Tippett είναι από το Βανκούβερ του Καναδά και μαζί με την ομάδα του εξέλιξαν ένα πολύ ιδιαίτερο όχημα που συνδυάζει άνθρωπο και μηχανή. Όπως θα δείτε σχεδίασε το μεγαλύτερο εξω-σκελετικό... τετρόποδο στον κόσμο, τον οποίο ονόμασε PROSTHESIS.

Close

Το PROSTHESIS έχει ύψος 3,96 μέτρα, 5,1 μέτρα μήκος  και πλάτος 5,51 μέτρα. Το σώμα και τα πόδια του έχουν κατασκευαστεί από σωλήνες χάλυβα Chromoly υψηλής αντοχής, ένα υλικό υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιείται συνήθως στην αεροδιαστημική και τη βιομηχανία αυτοκινήτων αγωνιστικών αυτοκινήτων. Το μηχάνημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εσωτερικό πιλότο...

Δείτε το video και... προσοχή μη το συναντήσετε στο δρόμο!

Close

 

 

Close