Τεχνολογία

15 Oct, 2019 Ώρα 15:14

Η FCA αναζητά λύσεις για την ενεργοβόρα διαδικασία της παραγωγής αυτοκινήτων

Thumbnail

Η παραγωγή αυτοκινήτων αποτελεί μία εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία. Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος, αλλά και τη μείωση του κόστους παραγωγής χωρίς καμία παραχώρηση στο θέμα της ποιότητας, η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) έχει ξεκινήσει ένα ιδιαίτερο «κυνήγι» με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Close

Με σύνθημα «κάθε μικρό βήμα μπορεί να κάνει τη διαφορά» το πιλοτικό πρόγραμμα της FCA έχει σαν στόχο να εντοπίσει σε καθημερινή βάση λύσεις που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις μονάδες παραγωγής στις Η.Π.Α. και επεκτάθηκε σε όλες τις εγκαταστάσεις, ακόμα και σε ένα από τα πιο σύγχρονα και αποδοτικά εργοστάσια του ομίλου, εκείνο του Tychy στην Πολωνία όπου κατασκευάζεται εκτός των άλλων και το Fiat 500.

_

Close

Η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής έχει τη χαμηλότερη αναλογία κατανάλωσης ενέργειας ανά παραγόμενο αυτοκίνητο από κάθε άλλη στον κόσμο. Παρ' όλα αυτά μέσω του προγράμματος της FCA αναλύθηκαν όλες οι επιμέρους εγκαταστάσεις και οι αντίστοιχες λειτουργίες του με αποτέλεσμα να εντοπιστούν 33 τομείς όπου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν συνολικά 90 λύσεις μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

_

Close

Μία από τις σημαντικότερες αφορούσε στην λειτουργία ελέγχου της θερμοκρασίας των εγκαταστάσεων, η οποία αποτελεί κρίσιμης σημασίας ειδικά για το τμήμα βαφής. Οι παρατηρήσεις που εντοπίστηκαν και στη συνέχεια οι σχετικές λύσεις που δόθηκαν απέδωσαν άμεσα μια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του εργοστασίου του Tychy σε ποσοστό 3%, μείωση που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ και σημαντική μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος του εργοστασίου.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε 10 ακόμα μονάδες παραγωγής της FCA, ενώ στόχος του ομίλου είναι να έχει επιτύχει μια μείωση στην κατανάλωση ενέργειας της τάξης του 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία

 

06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close