Τεχνολογία

13 Mar, 2020 Ώρα 23:29

Η Hyundai δημιουργεί ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων που χρησιμοποιεί αλγόριθμο τεχνικής νοημοσύνης

Thumbnail

Η Hyundai ανακοίνωσε τη δημιουργία  νέου συστήματος αυτόματης αλλαγής ταχυτήτων, το οποίο επιλέγει αυτόματα τις βέλτιστες αλλαγές σχέσεων με βάση τις οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες και την εφαρμογή αυτή θα τη δούμε στα μελλοντικά της οχήματα.

Close

Σύμφωνα με την Hyundai με το νέο κιβώτιο, η συχνότητα των αλλαγών στις στροφές μειώθηκε περίπου κατά 43% σε σύγκριση με τα οχήματα χωρίς το νέο σύστημα. Κατά συνέπεια, το σύστημα μείωσε επίσης τη χρήση των φρένων κατά περίπου 11%, ελαχιστοποιώντας έτσι την οδηγική κόπωση και τη φθορά των φρένων.

Όταν απαιτείται γρήγορη επιτάχυνση για την είσοδο του οχήματος σε αυτοκινητόδρομο, το νέο κιβώτιο μεταβαίνει αυτόματα σε Sport Mode, ώστε το όχημα να φθάσει γρήγορα στα όρια ταχύτητας του αυτοκινητοδρόμου. Μόλις συμβαδίσει με την κυκλοφορία, το όχημα επιστρέφει αυτόματα στον αρχικό τρόπο οδήγησης, επιτρέποντας την ασφαλή και αποτελεσματική οδήγηση.

Close

Καλύτερη απόδοση - χαμηλότερη κατανάλωση

Το νέο σύστημα ICT Connected Shift System θα προσφέρει τόσο βελτιωμένη απόδοση καυσίμου όσο και σταθερή οδηγική εμπειρία στην επερχόμενη εποχή των αυτόνομων οχημάτων, παρέχοντας βελτιωμένες επιδόσεις ανταποκρινόμενες στις οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.

Close

Η Hyundai σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του ICT Connected Shift System σε μια ακόμη πιο έξυπνη τεχνολογία μετάδοσης που μπορεί να επικοινωνεί με σήματα κυκλοφορίας βασισμένα σε LTE ή δίκτυο 5G και να εντοπίζει τις προτιμήσεις των οδηγών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του ελέγχου αλλαγής ταχυτήτων.

 

06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close