Τεχνολογία

19 Jul, 2023 Ώρα 09:13

Η KTM εργάζεται πάνω σε ένα ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Thumbnail

Το ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της KTM χρησιμοποιεί φυγοκεντρικό συμπλέκτη και περιλαμβάνει σύστημα κλειδώματος για να αποτρέπει την κύλιση της μοτοσυκλέτας.

Close

Καθώς αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετίζεται με τον κινητήρα της KTM LC8 V-twin, θα μπορούσε να φτάσει και στα μοντέλα 1290 Super Adventure S, Super Adventure R, 1290 Super Duke R και 1290 Super Duke GT. Η άποψη της KTM για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ένα ημιαυτόματο κιβώτιο είναι αυτό να χρησιμοποιεί βραχίονες, φυγοκεντρικό συμπλέκτη και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου ταχυτήτων για να αλλάζει τις ταχύτητες. Είναι ενδιαφέρον ότι το σύστημα περιλαμβάνει επίσης μια μορφή χειρόφρενου, που εμποδίζει την μοτοσυκλέτα να κυλήσει σε κατηφόρα αλλά και να έχει κάποια προστασία από κλοπή.

 

Close

 

Ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων KTM με θέση στάθμευσης.

Close

Το «φρένο στάθμευσης», το οποίο φαίνεται σαν μια απλή ιδέα θα μπορούσε πραγματικά να είναι πολύ χρήσιμο. Το σύστημα της KTM ωστόσο χρησιμοποιεί έναν μοχλό σχήματος L που ασφαλίζει φυσικά τα κινούμενα γρανάζια στη θέση τους. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί εάν είναι ενεργοποιημένο με κάποιον εξωτερικό μηχανικό τρόπο, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία καλή άμυνα κατά της κλοπής της μοτοσικλέτας.

Για αυτόματη αλλαγή ταχυτήτων, το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα αλλαγής ταχυτήτων για να περιστρέψει τον κύλινδρο αλλαγής ταχυτήτων. Αυτός μετακινεί τις φουρκέτες επιλογής ταχύτητας στην επιθυμητή θέση για να εμπλακεί το κατάλληλο γρανάζι. Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη, που επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να ξεκινήσει και να σταματήσει χωρίς να χρειάζεται χειροκίνητο συμπλέκτη.

Ενώ τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αναφέρονται σε αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος, αυτό που δεν μας λένε είναι πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα τις ταχύτητες. Στο σύστημα της Honda DCT, αυτό γίνεται μέσω κουμπιών στο τιμόνι, αλλά θα ήταν ωραίο να λειτουργούν και από έναν συμβατικό μοχλό ταχυτήτων. Τα κουμπιά στο τιμόνι είναι διασκεδαστικά αλλά αν υπάρχει και η επιλογή να ανεβοκατεβαίνουν από έναν λεβιέ ταχυτήτων στο αριστερό πόδι θα είναι ακόμη καλύτερη η οδήγηση της μοτοσυκλέτας.

 

 

Βέβαια το ότι και η ΚΤΜ επιλέγει να πάει προς αυτήν την κατεύθυνση στο κιβώτιο ταχυτήτων είναι αποτέλεσμα της τεράστιας επιτυχίας του DCT της Honda, το οποίο προτιμούν έναντι του συμβατικού το 80% των πελατών της Ιαπωνικής εταιρίας και το οποίο – όπως έχουμε δει και από τις δικές μας δοκιμές – είναι ένα εξαιρετικό σύστημα, που πάντα είχαμε την απορία γιατί δεν το χρησιμοποιούν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές. Προφανώς οι πατέντες που προστατεύουν το DCT επιβάλουν να εξελίξεις μια δική σου διαφορετική εκδοχή και αυτό κάνει τώρα η ΚΤΜ

14 Jun, 2024 Ώρα 13:37

Κλιματισμός αυτοκινήτου: Τα 5 λάθη που κάνουμε

Thumbnail

Η χρήση του air condition θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην πόλη και έξω από αυτήν. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο τμήμα Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS), έδειξαν πως όταν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35°C ισοδυναμεί με 0,05% ένδειξη αλκοόλ στο αίμα, του οδηγού.

Close

Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή για όσους θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Η αύξηση της θερμοκρασίας όμως, μπορεί να την εξαντλήσει και να επηρεάσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού.

 

Close

 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Ramon Llull University της Βαρκελώνης σε συνεργασία με την Seat, συνηθισμένα λάθη στη χρήση του κλιματισμού -συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ενεργοποίησης του συστήματος στο μέγιστο της δύναμής του- θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό και να έχουμε πιθανή αφυδάτωση.

Close

Μια διαφορά μόλις 10°C–35°C σε σύγκριση με 25°C -εντός της καμπίνας των επιβατών μπορεί να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης κατά 20%- ισοδύναμο με μέτρηση αλκοόλ στο αίμα 0,05%  που αντιστοιχεί στο όριο της Σκωτίας (στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα).

 

 

Οι μηχανικοί των εταιριών ξοδεύουν τρία χρόνια αναπτύσσοντας το σύστημα κλιματισμού κάθε μοντέλου. Αυτός ο χρόνος χρησιμοποιείται για τη μελέτη της γεωμετρίας των αγωγών και των αεραγωγών σε 3D, με εικονικές προσομοιώσεις που εκτελούνται για να προβλέψουν πώς θα ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο.

Εάν οι πίσω επιβάτες λένε ότι δεν αισθάνονται τον δροσερό αέρα, τότε οι αγωγοί αέρα μπορεί να έχουν ρυθμιστεί λάθος. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας, αλλά προς ποια κατεύθυνση ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο. Οι αγωγοί πρέπει να είναι στραμμένοι προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων.

 

 

Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 40°C, τα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στον ήλιο μπορούν να φτάσουν τους 70°C. Για να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας της καμπίνας πριν ξεκινήσετε και ενώ κινείστε βρήκαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη στην χρήση του κλιματισμού που κάνουν/νουμε:

Ενεργοποιούμε στο φουλ τον κλιματιστικό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Όταν μπαίνουμε σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, είναι δελεαστικό να ενεργοποιήσουμε το air-condition στο μέγιστο. Ωστόσο, αν το κάνουμε χωρίς να ανοίξουμε τα παράθυρα, απλώς θα ανακυκλωθεί ο ζεστός αέρας. Ανοίξτε τις πόρτες, χαμηλώστε τα παράθυρα για ένα ή δύο λεπτά. Κλείσετε τις πόρτες ξεκινήστε και ανοίξτε το A/C.

Ανακύκλωση στο on

Η διατήρηση της λειτουργίας της ανακύκλωσης αέρα δεν βοηθά, καθώς καθυστερεί τον κλιματισμό. Σχεδόν όλα τα  σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μια επιλογή «Auto», στο σύστημα, το οποίο ρυθμίζει μόνο του πότε θα ενεργοποιήσει την ανακύκλωση και πόσο θα αυξήσει την ένταση.

 

 

Ανοίγουμε τον κλιματισμό το πρωί

Μερικά καλοκαιρινά πρωινά μπορεί να είναι δροσερά, αλλά είναι καλή ιδέα να ανοίξουμε το A/C για να αποτρέψουμε το θάμπωμα των παραθύρων, όταν αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία.

Στρέφουμε τους αεραγωγούς προς το μέρος μας

Είναι δελεαστικό αλλά εμποδίζει το αυτοκίνητο να έχει ομοιόμορφη κατανομή της ροής του αέρα. Αν τους έχετε στραμμένους προς τα πάνω επιτρέπετε στον δροσερό αέρα να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά γύρω από το αυτοκίνητο και να φτάσει σε όλους τους επιβάτες.

 

 

Δεν κάνουμε τακτική συντήρηση

Ακριβώς όπως τα λάδια, τα ελαστικά ή τα φρένα, το σύστημα κλιματισμού απαιτεί συντήρηση. Η μη αλλαγή των βουλωμένων φίλτρων αέρα καμπίνας κάθε 10.000 έως 15.000 χλμ., μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μας. Περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους υψηλότερων θερμοκρασιών και αφυδάτωσης, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, πονοκεφάλους και μειωμένο χρόνο αντίδρασης.