Τεχνολογία

13 Oct, 2022 Ώρα 15:00

Η μοτοσυκλέτα πρωτοπορεί στην επιβίωση των θερμικών κινητήρων!

Thumbnail

Στο αυτοκίνητο υπάρχει μια σαφής τάση προς την ηλεκτροκίνηση, στην μοτοσυκλέτα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά... Παρατηρώντας μέσα από τις διεθνείς Εκθέσεις ότι οι μεγάλες εταιρίες δεν προχώρησαν σε παρουσιάσεις ηλεκτρικών μοντέλων, είναι επόμενο να αναρωτιόμαστε για το αν τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι “ηλεκτρικά” και για τη μοτοσυκλέτα, ή αν τα δίτροχα θα επιβιώσουν χωρίς ...μπαταρίες.

Close

Η περίφημη πια βιωσιμότητα, για την οποία μιλάει όλος ο πλανήτης σε όλο και περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας, είναι κάτι στο οποίο ναι μεν όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε, αλλά με κάποια θέματα να καθορίζονται από τεχνικά στοιχεία που προς το παρόν δεν γίνεται να υπερκεραστούν.

Το μεγαλύτερο και κύριο θέμα στη μοτοσυκλέτα είναι το τεράστιο βάρος των μπαταριών, που δεν φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η πολύ μικρή αυτονομία όταν κάποιος ανοίξει το γκάζι για να κινηθεί γρήγορα και το τρίτο είναι η δυσκολία φόρτισης, καθώς για ταχεία φόρτιση χρειάζονται και αξεσουάρ που είναι εξτρά και επιπλέον - ακόμη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο - είναι λίγα τα σημεία τέτοιας φόρτισης. Πόσο μάλλον αν χρειαστεί να κινηθεί κάποιος ηλεκτρικά στην Ελλάδα.

Close

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα ηλεκτρικά δίτροχα λύση μόνο για τον αστικό κύκλο μεγαλουπόλεων, όπως χαρακτηριστικά λέει και η Vmoto Soco που είναι ίσως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ότι δηλαδή κατασκευάζει οχήματα για την κίνηση στις πόλεις.

 

Close

 

Η μοτοσυκλέτα, ως προς την κίνηση σε ταξίδι και εκτός πόλης προσανατολίζεται σε μια άλλη λύση, που θα διατηρήσει τους θερμικούς κινητήρες, αλλά με τέτοια καύσιμα που θα είναι “μηδενικού άνθρακα”. Πως θα γίνει αυτό; Ήδη προκρίνεται η λύση των “βιώσιμων καυσίμων” τα οποία είτε θα δημιουργηθούν εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας συστατικά που προέρχονται από ένα σύστημα δέσμευσης άνθρακα, είτε θα προέρχονται από αστικά απόβλητα ή βιομάζα μη τροφίμων, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τη βενζίνη που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Οι αλλαγές αυτές μάλιστα θα έχουν άμεση εφαρμογή και στους αγώνες MotoGP! Στον τομέα που αναπτύσσονται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες, με τους πιο δυνατούς κινητήρες και που επηρεάζει άμεσα με τη μεταφορά τεχνολογίας και τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Συγκεκριμένα θα έχουμε το 2024 το 40% των καυσίμων να είναι μη ορυκτής προέλευσης και το 2027 το 100%!

Οι παραγωγοί βενζίνης έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτήν την εξέλιξη και μαζί και οι 7 κατασκευαστές κινητήρων μοτοσυκλετών, οι Ducati, Yamaha, Suzuki, Honda, KTM, Aprilia και Triumph, οι οποίοι εμπλέκονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Φυσικά σε μια τέτοια εξέλιξη θα ακολουθήσουν και οι BMW, Kawasaki και MV Agusta που συμμετέχουν στα WorldSBK και σε μια τέτοια κατάσταση και όλοι οι άλλοι κατασκευαστές, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να μην ακολουθήσει μια τέτοια πορεία που θα έχει στόχο και σκοπό τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η μοτοσυκλέτα λοιπόν δείχνει το δρόμο και θα είναι ο πρωτοπόρος στην “επιβίωση” των θερμικών κινητήρων, που κάποιοι έσπευσαν να προδιαγράψουν ότι έχουν φτάσει στο τέλος τους. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ίσως και μια αναθεώρηση σε κατασκευαστές αυτοκινήτου που έχουν ακολουθήσει το δρόμο της απόλυτης ηλεκτροκίνησης, καθώς οι παγκόσμιες εξελίξεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλουν τη διερεύνηση και άλλων λύσεων.

Έτσι πιστεύουμε ότι θα συνυπάρξουν οι δύο κόσμοι των θερμικών και ηλεκτρικών κινητήρων, με τους δεύτερους να μεγαλώνουν το μερίδιό τους στις αστικές μετακινήσεις και τους θερμικούς να διατηρούν το προβάδισμα στις επιλογές όσων θέλουν το όχημά τους και για μεγάλα ταξίδια ή στην περίπτωση της μοτοσυκλέτας για όσους την βλέπουν και ως εργαλείο διασκέδασης για τις πίστες και τις εξορμήσεις στα χωρίς φορτιστές βουνά.

Με την εξέλιξη αυτή των καυσίμων “μηδενικού άνθρακα” θα έχουμε και τη συνείδησή μας καθαρή ότι δεν θα είμαστε οι καταστροφείς του περιβάλλοντος...

 

 

Πηγή: Zougla.gr

 

14 Jun, 2024 Ώρα 13:37

Κλιματισμός αυτοκινήτου: Τα 5 λάθη που κάνουμε

Thumbnail

Η χρήση του air condition θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην πόλη και έξω από αυτήν. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο τμήμα Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS), έδειξαν πως όταν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35°C ισοδυναμεί με 0,05% ένδειξη αλκοόλ στο αίμα, του οδηγού.

Close

Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή για όσους θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Η αύξηση της θερμοκρασίας όμως, μπορεί να την εξαντλήσει και να επηρεάσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού.

 

Close

 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Ramon Llull University της Βαρκελώνης σε συνεργασία με την Seat, συνηθισμένα λάθη στη χρήση του κλιματισμού -συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ενεργοποίησης του συστήματος στο μέγιστο της δύναμής του- θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό και να έχουμε πιθανή αφυδάτωση.

Close

Μια διαφορά μόλις 10°C–35°C σε σύγκριση με 25°C -εντός της καμπίνας των επιβατών μπορεί να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης κατά 20%- ισοδύναμο με μέτρηση αλκοόλ στο αίμα 0,05%  που αντιστοιχεί στο όριο της Σκωτίας (στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα).

 

 

Οι μηχανικοί των εταιριών ξοδεύουν τρία χρόνια αναπτύσσοντας το σύστημα κλιματισμού κάθε μοντέλου. Αυτός ο χρόνος χρησιμοποιείται για τη μελέτη της γεωμετρίας των αγωγών και των αεραγωγών σε 3D, με εικονικές προσομοιώσεις που εκτελούνται για να προβλέψουν πώς θα ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο.

Εάν οι πίσω επιβάτες λένε ότι δεν αισθάνονται τον δροσερό αέρα, τότε οι αγωγοί αέρα μπορεί να έχουν ρυθμιστεί λάθος. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας, αλλά προς ποια κατεύθυνση ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο. Οι αγωγοί πρέπει να είναι στραμμένοι προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων.

 

 

Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 40°C, τα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στον ήλιο μπορούν να φτάσουν τους 70°C. Για να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας της καμπίνας πριν ξεκινήσετε και ενώ κινείστε βρήκαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη στην χρήση του κλιματισμού που κάνουν/νουμε:

Ενεργοποιούμε στο φουλ τον κλιματιστικό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Όταν μπαίνουμε σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, είναι δελεαστικό να ενεργοποιήσουμε το air-condition στο μέγιστο. Ωστόσο, αν το κάνουμε χωρίς να ανοίξουμε τα παράθυρα, απλώς θα ανακυκλωθεί ο ζεστός αέρας. Ανοίξτε τις πόρτες, χαμηλώστε τα παράθυρα για ένα ή δύο λεπτά. Κλείσετε τις πόρτες ξεκινήστε και ανοίξτε το A/C.

Ανακύκλωση στο on

Η διατήρηση της λειτουργίας της ανακύκλωσης αέρα δεν βοηθά, καθώς καθυστερεί τον κλιματισμό. Σχεδόν όλα τα  σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μια επιλογή «Auto», στο σύστημα, το οποίο ρυθμίζει μόνο του πότε θα ενεργοποιήσει την ανακύκλωση και πόσο θα αυξήσει την ένταση.

 

 

Ανοίγουμε τον κλιματισμό το πρωί

Μερικά καλοκαιρινά πρωινά μπορεί να είναι δροσερά, αλλά είναι καλή ιδέα να ανοίξουμε το A/C για να αποτρέψουμε το θάμπωμα των παραθύρων, όταν αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία.

Στρέφουμε τους αεραγωγούς προς το μέρος μας

Είναι δελεαστικό αλλά εμποδίζει το αυτοκίνητο να έχει ομοιόμορφη κατανομή της ροής του αέρα. Αν τους έχετε στραμμένους προς τα πάνω επιτρέπετε στον δροσερό αέρα να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά γύρω από το αυτοκίνητο και να φτάσει σε όλους τους επιβάτες.

 

 

Δεν κάνουμε τακτική συντήρηση

Ακριβώς όπως τα λάδια, τα ελαστικά ή τα φρένα, το σύστημα κλιματισμού απαιτεί συντήρηση. Η μη αλλαγή των βουλωμένων φίλτρων αέρα καμπίνας κάθε 10.000 έως 15.000 χλμ., μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μας. Περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους υψηλότερων θερμοκρασιών και αφυδάτωσης, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, πονοκεφάλους και μειωμένο χρόνο αντίδρασης.