Τεχνολογία

13 Oct, 2022 Ώρα 15:00

Η μοτοσυκλέτα πρωτοπορεί στην επιβίωση των θερμικών κινητήρων!

Thumbnail

Στο αυτοκίνητο υπάρχει μια σαφής τάση προς την ηλεκτροκίνηση, στην μοτοσυκλέτα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά... Παρατηρώντας μέσα από τις διεθνείς Εκθέσεις ότι οι μεγάλες εταιρίες δεν προχώρησαν σε παρουσιάσεις ηλεκτρικών μοντέλων, είναι επόμενο να αναρωτιόμαστε για το αν τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι “ηλεκτρικά” και για τη μοτοσυκλέτα, ή αν τα δίτροχα θα επιβιώσουν χωρίς ...μπαταρίες.

Close

Η περίφημη πια βιωσιμότητα, για την οποία μιλάει όλος ο πλανήτης σε όλο και περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας, είναι κάτι στο οποίο ναι μεν όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε, αλλά με κάποια θέματα να καθορίζονται από τεχνικά στοιχεία που προς το παρόν δεν γίνεται να υπερκεραστούν.

Το μεγαλύτερο και κύριο θέμα στη μοτοσυκλέτα είναι το τεράστιο βάρος των μπαταριών, που δεν φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η πολύ μικρή αυτονομία όταν κάποιος ανοίξει το γκάζι για να κινηθεί γρήγορα και το τρίτο είναι η δυσκολία φόρτισης, καθώς για ταχεία φόρτιση χρειάζονται και αξεσουάρ που είναι εξτρά και επιπλέον - ακόμη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο - είναι λίγα τα σημεία τέτοιας φόρτισης. Πόσο μάλλον αν χρειαστεί να κινηθεί κάποιος ηλεκτρικά στην Ελλάδα.

Close

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα ηλεκτρικά δίτροχα λύση μόνο για τον αστικό κύκλο μεγαλουπόλεων, όπως χαρακτηριστικά λέει και η Vmoto Soco που είναι ίσως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ότι δηλαδή κατασκευάζει οχήματα για την κίνηση στις πόλεις.

 

Close

 

Η μοτοσυκλέτα, ως προς την κίνηση σε ταξίδι και εκτός πόλης προσανατολίζεται σε μια άλλη λύση, που θα διατηρήσει τους θερμικούς κινητήρες, αλλά με τέτοια καύσιμα που θα είναι “μηδενικού άνθρακα”. Πως θα γίνει αυτό; Ήδη προκρίνεται η λύση των “βιώσιμων καυσίμων” τα οποία είτε θα δημιουργηθούν εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας συστατικά που προέρχονται από ένα σύστημα δέσμευσης άνθρακα, είτε θα προέρχονται από αστικά απόβλητα ή βιομάζα μη τροφίμων, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τη βενζίνη που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Οι αλλαγές αυτές μάλιστα θα έχουν άμεση εφαρμογή και στους αγώνες MotoGP! Στον τομέα που αναπτύσσονται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες, με τους πιο δυνατούς κινητήρες και που επηρεάζει άμεσα με τη μεταφορά τεχνολογίας και τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Συγκεκριμένα θα έχουμε το 2024 το 40% των καυσίμων να είναι μη ορυκτής προέλευσης και το 2027 το 100%!

Οι παραγωγοί βενζίνης έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτήν την εξέλιξη και μαζί και οι 7 κατασκευαστές κινητήρων μοτοσυκλετών, οι Ducati, Yamaha, Suzuki, Honda, KTM, Aprilia και Triumph, οι οποίοι εμπλέκονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Φυσικά σε μια τέτοια εξέλιξη θα ακολουθήσουν και οι BMW, Kawasaki και MV Agusta που συμμετέχουν στα WorldSBK και σε μια τέτοια κατάσταση και όλοι οι άλλοι κατασκευαστές, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να μην ακολουθήσει μια τέτοια πορεία που θα έχει στόχο και σκοπό τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η μοτοσυκλέτα λοιπόν δείχνει το δρόμο και θα είναι ο πρωτοπόρος στην “επιβίωση” των θερμικών κινητήρων, που κάποιοι έσπευσαν να προδιαγράψουν ότι έχουν φτάσει στο τέλος τους. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ίσως και μια αναθεώρηση σε κατασκευαστές αυτοκινήτου που έχουν ακολουθήσει το δρόμο της απόλυτης ηλεκτροκίνησης, καθώς οι παγκόσμιες εξελίξεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλουν τη διερεύνηση και άλλων λύσεων.

Έτσι πιστεύουμε ότι θα συνυπάρξουν οι δύο κόσμοι των θερμικών και ηλεκτρικών κινητήρων, με τους δεύτερους να μεγαλώνουν το μερίδιό τους στις αστικές μετακινήσεις και τους θερμικούς να διατηρούν το προβάδισμα στις επιλογές όσων θέλουν το όχημά τους και για μεγάλα ταξίδια ή στην περίπτωση της μοτοσυκλέτας για όσους την βλέπουν και ως εργαλείο διασκέδασης για τις πίστες και τις εξορμήσεις στα χωρίς φορτιστές βουνά.

Με την εξέλιξη αυτή των καυσίμων “μηδενικού άνθρακα” θα έχουμε και τη συνείδησή μας καθαρή ότι δεν θα είμαστε οι καταστροφείς του περιβάλλοντος...

 

 

Πηγή: Zougla.gr

 

13 Mar, 2023 Ώρα 15:56

ZF: Τέλος οι μανούβρες για το παρκάρισμα - Νέα τεχνολογία δίνει τη λύση

Thumbnail

Μία νέα τεχνολογία δια χειρός της ZF έρχεται να κάνει το παρκάρισμα παιχνιδάκι και να τελειώσει μία για πάντα, άγχος, μανούβρες και κόρνες. Η πατέντα αυτή ονομάζεται EasyTurn και ουσιαστικά επιτρέπει το στρίψιμο των εμπρός τροχών έως και 80 μοίρες (στις 35 μοίρες μπορεί να στρίψει κατά μέσο όσο ένα συμβατικό αυτοκίνητο) επιτρέποντας το παρκάρισμα με μία κίνηση.

Close

Το μυστικό βρίσκεται στις μπροστινές αναρτήσεις και στην προσθήκη επιπλέον συνδέσμων στο ακρόμπαρο, το οποίο έχει σχήμα S. Για την επίδειξη της εντυπωσιακής αυτής νέας τεχνολογίας, η εταιρία χρησιμοποίησε μία BMW i3 δείχνοντας πόσο ευκολότερη θα είναι η ζωή έχοντας την δυνατότητα να παρκάρεις και να ξεπαρκάρεις ουσιαστικά με μία κίνηση.

 

Close

 

Βέβαια η χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος βοηθάει ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη τεχνολογία να αναδείξει την χρηστικότητα της, κάτι που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι εφικτό σε ένα σύνολο με θερμικό κινητήρα. 

Close

Η εταιρία για την ώρα δεν έχει ανακοινώνει εάν θα βγει η συγκεκριμένη τεχνολογία στην παραγωγή ή το πιθανό κόστος της, όμως εφόσον σταδιακά τα ηλεκτρικά μοντέλα θα κυριαρχήσουν στη ζωή μας, γιατί να μην είναι ευκολότερο και το παρκάρισμα με τη χρήση τέτοιον λειτουργιών;

Μία ακόμη περίπτωση που αποδεικνύει πως η ηλεκτροκίνηση έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην αυτοκίνηση και η επένδυση σε αυτή μπορεί να μας προσφέρει νέες δυνατότητες και σίγουρα πιο μανιτζέβελα μοντέλα.