Τεχνολογία

16 Feb, 2022 Ώρα 08:10

Καταγράφεις με το κινητό σου τη διαδρομή και την ξαναοδηγείς σε videogame!

Thumbnail

Η τεχνολογία στα καλύτερά της για κάθε φίλο της οδήγησης. Η Porsche, σε συνεργασία με την εταιρεία Way Ahead Technologies, παρουσιάζει το εξαιρετικά καινοτόμο πρόγραμμα «Virtual Roads», το οποίο έρχεται να αποδείξει πως η τεχνητή νοημοσύνη και η οδήγηση είναι πλέον δύο έννοιες συνυφασμένες, ακόμα και στη διασκέδαση.

Close

Πώς λειτουργεί;

Ο οδηγός τοποθετεί το smartphone του στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του και μέσω της εφαρμογής (και φυσικά της κάμερας) καταγράφει την αγαπημένη του διαδρομή. Το σύστημα αποθηκεύει τα δεδομένα και μεταφέρει το υλικό σε videogame οδήγησης, όπου ο οδηγός μπορεί αργότερα να «τρέξει» ψηφιακά τον δρόμο που βιντεοσκόπησε. 

 

Close

 

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό επίτευγμα σε όλο αυτό είναι πως το πρόγραμμα ψηφιοποιεί τον δρόμο με απίστευτη ταχύτητα, της τάξεως των 8 χλμ. ανά μία ώρα, νούμερο που μπορεί να είναι ακόμα πιο μεγάλο σε μια απλή διαδρομή χωρίς πολλά δεδομένα.

Close

Το λογισμικό είναι σε θέση να καταγράφει τα πάντα, αφήνοντας όμως εκτός της ψηφιοποίησης δεδομένα όπως πεζοί και πινακίδες κυκλοφορίας των άλλων αυτοκινήτων, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο χάρτης που θα δημιουργείται θα έχει μέχρι και… τις λακκούβες του δρόμου, ενώ ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί με ποια παιχνίδια racing θα συνεργάζεται η εν λόγω εφαρμογή της Porsche.

 

 

Πηγή: Zougla.gr

28 Sep, 2022 Ώρα 16:38

Το επαναστατικό Κιβώτιο Διπλού Συμπλέκτη DCT για τις μοτοσυκλέτες της Honda

Thumbnail

Πριν από δώδεκα περίπου χρόνια η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά η τεχνολογία Κιβωτίου Διπλού Συμπλέκτη και από τότε, το DCT της Honda παραμένει μοναδικό στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Συνολικά, πάνω από 150.000 μοτοσυκλέτες με DCT έχουν πουληθεί στην Ευρώπη εφοδιασμένες με το DCT. Η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, με βελτιώσεις στη ομαλή διαδικασία και συγχρονισμό των αλλαγών και τις απαραίτητες προσαρμογές σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά οδήγησης μίας ευρείας γκάμας διαφορετικών μοντέλων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η προσθήκη ενός ‘διακόπτη G’ για συνθήκες εκτός δρόμου στην Africa Twin και το X-ADV, και ο συγχρονισμός με τα Hill Start Assist, Walking Mode και Idling Stop στην ναυαρχίδα GL1800 Gold Wing.

Close

 

 

Το DCT είναι ένα αυτοματοποιημένο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Το σύστημα αποτελείται από ένα ζεύγος ανεξάρτητων σετ συμπλεκτών τοποθετημένων σε μία μονάδα. Ο κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα και είναι συνδεδεμένος με διαφορετικά σετ σχέσεων. Ο ένας συμπλέκτης χρησιμοποιείται για την εκκίνηση και ελέγχει τη μετάδοση για τις σχέσεις 1, 3 και 5, ενώ ο άλλος αντίστοιχα τη 2η, 4η και 6η σχέση. Αυτό σημαίνει ότι η «επόμενη» σχέση είναι ήδη επιλεγμένη, και απλά με την αλλαγή «αναλαμβάνει» ο ανάλογος συμπλέκτης. Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται είτε στο μηχανικό πρόγραμμα από τον αναβάτη χρησιμοποιώντας τους διακόπτες τύπου ‘paddle-shift’ αριστερά στο τιμόνι, ή στο αυτόματο πρόγραμμα, σύμφωνα με χαρτογράφηση που λαμβάνει υπόψη ενημερωμένες παραμέτρους, όπως ταχύτητα οχήματος, στροφές κινητήρα και γωνία ανοίγματος γκαζιού. Σε κάθε περίπτωση, καταργούνται η μανέτα συμπλέκτη και ο λεβιές ταχυτήτων στο πόδι. Κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής, καθώς αποσυνδέεται ένας συμπλέκτης, ο άλλος εμπλέκει την επιθυμητή σχέση, διασφαλίζοντας μία συνεχή, ταχύτατη και ομαλή διαδικασία, χωρίς να διακόπτεται η μετάδοση ισχύος στον πίσω τροχό. Πέρα από τα φυσικά πλεονεκτήματα στη σπορ οδήγηση, το DCT επιτρέπει επίσης στον αναβάτη να εστιάζει περισσότερο στη γραμμή οδήγησης, στα σημεία φρεναρίσματος, στις στροφές και την επιτάχυνση. Επιπλέον, η κόπωση του αναβάτη μειώνεται, η οδήγηση στη πόλη είναι πιο άνετη , δεν υπάρχει το άγχος τους σβησίματος, ενώ περιορίζονται και οι διαμήκεις κλίσεις της μοτοσυκλέτας κατά τις αλλαγές σχέσεων.

 

Close