Τεχνολογία

26 Jun, 2019 Ώρα 21:59

Το μέλλον του αυτοκινήτου όπως το βλέπει το BMW Group

Thumbnail

Το BMW Group Design προετοιμάζει το έδαφος για την εμπειρία της γνήσιας οδηγικής απόλαυσης στο μέλλον. Οι καινοτόμοι τομείς αυτόνομης οδήγησης, συνδεσιμότητας, εξηλεκτρισμού και υπηρεσιών  ανοίγουν το δρόμο για νέες ευκαιρίες και εμπειρίες και ταυτόχρονα, προαναγγέλλουν μία επαναστατική αλλαγή στη βιομηχανία αυτοκινήτου.

Close

Το γερμανικό group θεωρεί τη σχεδίαση, κινητήρια δύναμη για το μέλλον: Αυτή δίνει μορφή σε καινοτομίες και υπόσταση σε τεχνολογίες. Η σχεδίαση έχει επίσης τη δύναμη να υπερβαίνει τα όρια του εφικτού και να κάνει πραγματικότητα φιλόδοξες ιδέες. Είναι κάτι το οποίο έχει επιβεβαιώσει το BMW Group με την πρώτη BMW X5, που εγκαινίασε την κατηγορία SUV, με το iDrive Controller, που δίνει τα παρών σε όλα σχεδόν τα οχήματα σήμερα με κάποιο τρόπο, και με τα μοντέλα BMW i. Όλα ήταν τα πρώτα στο είδος τους και στιγμάτισαν τον κόσμο του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς σχεδίαση δεν σημαίνει μόνο επιλογή σχημάτων και γραμμών. Το BMW Group Design δημιουργεί εμπειρίες. Το αυτοκίνητο δεν είναι απλά ένα “όχημα”. Μπορεί να είναι ένας χώρος για χαλάρωση, επικοινωνία, ψυχαγωγία και αυτοσυγκέντρωση. Ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει το απόλυτο εργαλείο οδήγησης, με τους πελάτες να βιώνουν τη δυναμική συμπεριφορά από μία νέα διάσταση. Το αυτοκίνητο μπορεί να μεταμορφώνεται σε ένα νέο είδος ζωτικού χώρου αφιερωμένου σε ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες.

Close

Αυτούς τους μελλοντικούς κόσμους εμπειριών ενσαρκώνουν σήμερα δύο πρωτότυπα Vision Οχήματα: το BMW Vision iNEXT, που αποκαλύφθηκε το 2018, και το νέο BMW Vision M NEXT.

 

Close

 

06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close