Τεχνολογία

14 May, 2020 Ώρα 23:04

Μπαταρίες που θα αντέχουν για 1,6 εκατ. χλμ.

Thumbnail

Την… παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία πάει να τρελάνει η Tesla καθώς ετοιμάζεται να παρουσιάσει μία νέα γενιά μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα έχουν διάρκεια ζωής τα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αρχικά θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Model 3 και στη συνέχεια στην υπόλοιπη γκάμα.

Close

Όπως έκανε γνωστό το Reuters, πρόκειται για μια νέα γενιά μπαταριών χαμηλού κόστους που έχουν σχεδιαστεί ώστε να έχουν διάρκεια ζωής κοντά στα 1.600.000 χλμ., επιτρέποντας συγχρόνως στον Νο 1 κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο να πωλεί στην ίδια ή και σε χαμηλότερη τιμή τα αυτοκίνητα του σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα.

_

Close

 

Νέα τεχνολογία

Close

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, οι εν λόγω μπαταρίες διαθέτουν προηγμένη «χημεία», ειδικές επικαλύψεις στα στοιχεία τους, ελάχιστο ή και καθόλου κοβάλτιο, μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και χωρητικότητα αποθήκευσης της ενέργειας, αλλά και χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις «παραδοσιακές» ιόντων λιθίου, ενώ αμέσως μετά το ντεμπούτο τους σε μοντέλα της Tesla που θα πωλούνται στην Κίνα, θα παρουσιαστούν σε επιπλέον οχήματα της εταιρείας σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.

 

25 May, 2020 Ώρα 22:46

Η τεχνολογία και η εξέλιξη ενός τιμονιού…

Thumbnail

Το πρώτο τιμόνι αυτοκινήτου εμφανίστηκε τον Ιούλιο του 1894 από τον Alfred Vacheron Panhard, κατασκευαστή αυτοκινήτων, στον αγώνα Παρίσι-Ρουέν που διοργανώθηκε από τον Pierre Giffard, δημοσιογράφο μίας μεγάλης εφημερίδας της εποχής, της Parisian Daily. Στον συγκεκριμένο αγώνα-ορόσημο για την αυτοκινητοβιομηχανία, παρά την μεγάλη καινοτομία του Alfred Vacheron Panhard, εκείνος κατακτά την τέταρτη θέση και οι αδελφοί Peugeot την πρώτη. Αυτή η νίκη σηματοδότησε την εξέλιξη του τιμονιού της γαλλικής μάρκας ανά τους αιώνες, αλλά και την έναρξη μίας τεράστιας πορείας που χαρακτηρίζεται από καινοτομία, τεχνολογία και εξέλιξη.

Close

 

Οι βασικές αρχές

Close

Από το Peugeot 908 (Motor Sport) και έπειτα, όλα τα τιμόνια που εφοδιάζουν τη γκάμα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας βασίζονται στις ίδιες αρχές: από τα χειριστήρια λειτουργίας του ραδιοφώνου, μέχρι και το cruise control, όλα βρίσκονται στο τιμόνι. Μέσω αυτής της καινοτομίας, εξασφαλίζεται η προσοχή του οδηγού και η απερίσπαστη και ασφαλής οδήγηση, κεντρικός πυλώνας της φιλοσοφίας της μάρκας.

Από το 2012, η Peugeot προώθησε την καινοτομία ακόμη περισσότερο προσφέροντας στο 208 μια επαναστατική καμπίνα διαμορφωμένη γύρω από ένα συμπαγές τιμόνι, μια οθόνη αφής και μια ξεχωριστή θέση οδήγησης: το Peugeot i-Cockpit®. Δεδομένου οτι το συμπαγές τιμόνι διευκολύνει τους χειρισμούς και αυξάνει την αίσθηση οδήγησης, ενώ παράλληλα μειώνει το πλάτος της κίνησης και αυξάνει την ευελιξία του οχήματος και του οδηγού, η καινοτομία αυτή συνδέθηκε παγκοσμίως με το όνομα του κατασκευαστή της.

Close

_

 

Νέες βελτιώσεις

Με το λανσάρισμα του 3008, το i-Cockpit ενσωμάτωσε νέες βελτιώσεις και πλέον εφοδιάζει κάθε μοντέλο της μάρκας, ενώ συνεχίζει να εξελίσσεται διαρκώς. Μέχρι σήμερα, ενώ η γαλλική φίρμα συνεχίζει να καινοτομεί με το  i-Cockpit  3D, που κυκλοφόρησε το 2019 στο νέο 208 και το 2020 στο νέο Peugeot 2008, η εν λόγω επαναστατική και μοναδική διάταξη στο εσωτερικό έχει προσελκύσει σχεδόν 6 εκατομμύρια οδηγούς.

Η κορύφωση όλων, ήρθε το 2018 με τα αποκαλυπτήρια του Peugeot e-LEGEND στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό μανιφέστο αυτόνομης οδήγησης σε ένα περιβάλλον απόλυτης συνδεσιμότητας, καινοτομίας και αυτονομίας. Το διάσημο πλέον e-LEGEND εφοδιάζεται με ένα «Responsive i-Cockpit», στο οποίο οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους χόμπι: να παίξουν ένα ενσωματωμένο βιντεοπαιχνίδι ή να παρακολουθήσουν μια ταινία.