Τεχνολογία

10 Feb, 2020 Ώρα 19:38

Το νέο Golf απαντά στις εντολές των επιβατών

Thumbnail

Το νέο Volkswagen Golf είναι εξοπλισμένο με λειτουργία φωνητικού ελέγχου που λειτουργεί με απόλυτα διαισθητικό τρόπο. Το σύστημα ενεργοποιείται με τη φράση "Hello Volkswagen" ή πατώντας το κουμπί με τη φωνητική ένδειξη στο τιμόνι. Το Golf αντιδρά και αποκρίνεται στις εντολές του οδηγού, με εκφράσεις όπως "Yes Please?" και "What would you like to do?". Το αυτοκίνητο ξεκινά κανονικό διάλογο με τον οδηγό ή και το συνοδηγό και κατόπιν εντολών το ίδιο το αυτοκίνητο ρυθμίζει - εκτός άλλων - την πλοήγηση ή το αυτόματο σύστημα κλιματισμού.

Close

Στην πλοήγηση, ο οδηγός μπορεί για παράδειγμα να δηλώσει ότι χρειάζεται ανεφοδιασμό καυσίμου, το σύστημα θα αντιληφθεί την εντολή, θα αναζητήσει τα πλησιέστερα βενζινάδικα και θα τα προτείνει στην οθόνη. Με νέα φωνητική εντολή ο οδηγός μπορεί να ζητήσει από το σύστημα πλοήγησης να τον κατευθύνει στο πλησιέστερο, χωρίς καν να είναι απαραίτητο να πάρει το βλέμμα του από το δρόμο για να κοιτάξει στην οθόνη πλοήγησης!

Τα νέα ψηφιακά μικρόφωνα εξασφαλίζουν όχι μόνο κορυφαία ποιότητα της φωνής (για άψογες τηλεφωνικές κλήσεις) αλλά και την τέλεια αναγνώριση αυτής, με διάκριση ανάμεσα στο ποιος μιλάει, ο οδηγός ή ο συνοδηγός! Για παράδειγμα, το σύστημα αναγνωρίζει αν ο οδηγός ή ο συνοδηγός δηλώσουν “I am cold” (κρυώνω) και ρυθμίζει αντίστοιχα μόνο τη θερμοκρασία εμπρός από τη θέση απ’ την οποία προήλθε η δήλωση, αφήνοντας αμετάβλητη τη θερμοκρασία στη διπλανή θέση!

Close

Εκτός της πλοήγησης και του συστήματος κλιματισμού, με φωνητικές εντολές ελέγχονται το ραδιόφωνο και τα multimedia του συστήματος καθώς και το τηλέφωνο. Ειδικά για το τελευταίο, με επιλογή του Online Voice Control ο οδηγός μπορεί να υπαγορεύσει ένα μήνυμα το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται αυτόματα μέσω sms ή e-mail, με μόνη προϋπόθεση την online σύνδεση.

Ο φωνητικός έλεγχος στο νέο Golf λειτουργεί στην αγγλική, γερμανική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.

Close

 

Πάρτε μία γεύση στο παρακάτω video:

 

15 Feb, 2020 Ώρα 17:45

Το μακρύτερο και πιο περίπλοκο “αυτόνομο ταξίδι” αυτοκινήτου, στο Ηνωμένο Βασίλειο

Thumbnail

Ένα βρετανικό ερευνητικό πρόγραμμα, με βάση τις τελευταίες αυτόνομες τεχνολογίες οχημάτων, ολοκλήρωσε επιτυχώς ένα ταξίδι  370 χιλιομέτρων με αυτόνομη οδήγηση,  στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Close

_

 

Close

Αυτόνομο ταξίδι 370 χλμ

Το συγκεκριμένο έργο, που φέρει την ονομασία  HumanDrive, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και διαφόρων εταιρειών με το κόστος χρηματοδότησης να αγγίζει τα 13,5εκ. στερλίνες.

Close

Το ερευνητικό έργο ολοκλήρωσε επιτυχώς δύο δοκιμές, ένα αυτόνομο ταξίδι 370 χιλιομέτρων στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, το Grand Drive, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία εντοπισμού θέσης καθώς και μια δοκιμαστική δραστηριότητα σε περιβάλλον πίστας, με την οποία διερευνήθηκε η  ανθρώπινη οδήγηση  χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη,  για να ενισχυθεί η εμπειρία του χρήστη.

_

 

Παίρνει αποφάσεις μόνο του

Στα δοκιμαζόμενα οχήματα περιλαμβάνονταν τα Nissan LEAF, το οποίο διέθεταν GPS, ραντάρ, LIDAR και τεχνολογίες κάμερας που δημιουργούν μια αντίληψη του κόσμου γύρω από το όχημα. Χρησιμοποιώντας όλη αυτή την τεχνολογία, το σύστημα μπορεί να πάρει αποφάσεις για το πώς να πλοηγηθεί  στους δρόμους και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει σε ένα ταξίδι.

Το δεύτερο μέρος του έργου HumanDrive εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης,  θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και την άνεση των επιβατών, των συνδεδεμένων και αυτόνομων οχημάτων.

 

Δείτε παρακάτω το σχετικό video