Τεχνολογία

02 Nov, 2022 Ώρα 08:59

Το Nissan Qashqai θέτει ψηλά τον πήχη με το καινοτόμο σύστημα e-POWER

Thumbnail

Η μοναδική τεχνολογία e-POWER της Nissan προσφέρει μια έξτρα ώθηση στο Qashqai να ορίσει για άλλη μια φορά την τολμηρή καινοτομία στην κατηγορία των crossover που αρχικά εφηύρε το 2007. Το νέο Qashqai είναι το πρώτο μοντέλο στην Ευρώπη που εξοπλίζεται με το σύστημα κίνησης e-POWER της Nissan, που προσφέρει μια μοναδική ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης, άμεση απόκριση και αποτελεσματική και αθόρυβη οδήγηση.

Close

Το σύστημα e-POWER αποτελείται από μια μπαταρία υψηλής απόδοσης που συμπληρώνεται από έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με μεταβλητή σχέση συμπίεσης 156 ίππων, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετατροπέα και έναν ηλεκτροκινητήρα 140 kW παρόμοιου μεγέθους και ισχύος όπως αυτά που βρίσκει κάποιος στα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan. Ο βενζινοκινητήρας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μετατροπέα στην μπαταρία, στον ηλεκτροκινητήρα ή και στα δύο, ανάλογα με το σενάριο οδήγησης.

 

Close

 

Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας είναι η μοναδική πηγή ισχύος για τους τροχούς, επομένως η απόκρισή του είναι άμεση και γραμμική. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά υβριδικά, όπου οι οδηγοί πρέπει να αποδεχτούν τις εγγενείς ελλείψεις στην εμπειρία οδήγησης. Αντίθετα, το σύστημα e-POWER του νέου Qashqai σχεδιάστηκε για να προσφέρει την ευχάριστη, αβίαστη και ομαλή εμπειρία οδήγησης που σχετίζεται με ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης.

Close

 

 

Παρόμοια με το LEAF, το νέο Qashqai e-POWER επωφελείται από μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης με ένα πεντάλ που ονομάζεται e-Pedal Step. Σχεδιασμένο για να απομακρύνει την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από την αστική οδήγηση με τις συχνές στάσεις, όπου ο οδηγός κινεί συχνά το πόδι του ανάμεσα στο γκάζι και το φρένο, το e-Pedal Step επιτρέπει στους οδηγούς να επιταχύνουν και να φρενάρουν χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ επιτάχυνσης.

 

 

Έρευνα της Nissan έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτων της κατηγορίας crossover περνούν περισσότερο από το 70% του χρόνου τους οδηγώντας σε αστικά και προαστιακά περιβάλλοντα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι καταναλωτές αισθάνονται υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με την απόλαυση οδήγησης προκειμένου να είναι οικολογικοί στην επιλογή του οχήματος. Το e-POWER ανταποκρίνεται σε αυτή την τάση, καθώς προσφέρει βέλτιστη απόδοση καυσίμου χωρίς να διακυβεύεται η απόλαυση. Ως εκ τούτου, το e-POWER είναι μια ιδανική τεχνολογία για όσους αντιμετωπίζουν καθημερινά αστικά ή προαστιακά ταξίδια, θα ήθελαν να μεταβούν σε ένα πλήρες EV στο μέλλον, αλλά δεν μπορούν να επαναφορτίσουν εύκολα ή δεν είναι έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση σε πλήρως ηλεκτρικό.

Το νέο Nissan Qashqai e-POWER αναμένεται σύντομα στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα.

13 Oct, 2022 Ώρα 15:00

Η μοτοσυκλέτα πρωτοπορεί στην επιβίωση των θερμικών κινητήρων!

Thumbnail

Στο αυτοκίνητο υπάρχει μια σαφής τάση προς την ηλεκτροκίνηση, στην μοτοσυκλέτα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά... Παρατηρώντας μέσα από τις διεθνείς Εκθέσεις ότι οι μεγάλες εταιρίες δεν προχώρησαν σε παρουσιάσεις ηλεκτρικών μοντέλων, είναι επόμενο να αναρωτιόμαστε για το αν τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι “ηλεκτρικά” και για τη μοτοσυκλέτα, ή αν τα δίτροχα θα επιβιώσουν χωρίς ...μπαταρίες.

Close

Η περίφημη πια βιωσιμότητα, για την οποία μιλάει όλος ο πλανήτης σε όλο και περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας, είναι κάτι στο οποίο ναι μεν όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε, αλλά με κάποια θέματα να καθορίζονται από τεχνικά στοιχεία που προς το παρόν δεν γίνεται να υπερκεραστούν.

Το μεγαλύτερο και κύριο θέμα στη μοτοσυκλέτα είναι το τεράστιο βάρος των μπαταριών, που δεν φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η πολύ μικρή αυτονομία όταν κάποιος ανοίξει το γκάζι για να κινηθεί γρήγορα και το τρίτο είναι η δυσκολία φόρτισης, καθώς για ταχεία φόρτιση χρειάζονται και αξεσουάρ που είναι εξτρά και επιπλέον - ακόμη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο - είναι λίγα τα σημεία τέτοιας φόρτισης. Πόσο μάλλον αν χρειαστεί να κινηθεί κάποιος ηλεκτρικά στην Ελλάδα.

Close

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα ηλεκτρικά δίτροχα λύση μόνο για τον αστικό κύκλο μεγαλουπόλεων, όπως χαρακτηριστικά λέει και η Vmoto Soco που είναι ίσως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ότι δηλαδή κατασκευάζει οχήματα για την κίνηση στις πόλεις.

 

Close

 

Η μοτοσυκλέτα, ως προς την κίνηση σε ταξίδι και εκτός πόλης προσανατολίζεται σε μια άλλη λύση, που θα διατηρήσει τους θερμικούς κινητήρες, αλλά με τέτοια καύσιμα που θα είναι “μηδενικού άνθρακα”. Πως θα γίνει αυτό; Ήδη προκρίνεται η λύση των “βιώσιμων καυσίμων” τα οποία είτε θα δημιουργηθούν εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας συστατικά που προέρχονται από ένα σύστημα δέσμευσης άνθρακα, είτε θα προέρχονται από αστικά απόβλητα ή βιομάζα μη τροφίμων, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τη βενζίνη που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Οι αλλαγές αυτές μάλιστα θα έχουν άμεση εφαρμογή και στους αγώνες MotoGP! Στον τομέα που αναπτύσσονται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες, με τους πιο δυνατούς κινητήρες και που επηρεάζει άμεσα με τη μεταφορά τεχνολογίας και τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Συγκεκριμένα θα έχουμε το 2024 το 40% των καυσίμων να είναι μη ορυκτής προέλευσης και το 2027 το 100%!

Οι παραγωγοί βενζίνης έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτήν την εξέλιξη και μαζί και οι 7 κατασκευαστές κινητήρων μοτοσυκλετών, οι Ducati, Yamaha, Suzuki, Honda, KTM, Aprilia και Triumph, οι οποίοι εμπλέκονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Φυσικά σε μια τέτοια εξέλιξη θα ακολουθήσουν και οι BMW, Kawasaki και MV Agusta που συμμετέχουν στα WorldSBK και σε μια τέτοια κατάσταση και όλοι οι άλλοι κατασκευαστές, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να μην ακολουθήσει μια τέτοια πορεία που θα έχει στόχο και σκοπό τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η μοτοσυκλέτα λοιπόν δείχνει το δρόμο και θα είναι ο πρωτοπόρος στην “επιβίωση” των θερμικών κινητήρων, που κάποιοι έσπευσαν να προδιαγράψουν ότι έχουν φτάσει στο τέλος τους. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ίσως και μια αναθεώρηση σε κατασκευαστές αυτοκινήτου που έχουν ακολουθήσει το δρόμο της απόλυτης ηλεκτροκίνησης, καθώς οι παγκόσμιες εξελίξεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλουν τη διερεύνηση και άλλων λύσεων.

Έτσι πιστεύουμε ότι θα συνυπάρξουν οι δύο κόσμοι των θερμικών και ηλεκτρικών κινητήρων, με τους δεύτερους να μεγαλώνουν το μερίδιό τους στις αστικές μετακινήσεις και τους θερμικούς να διατηρούν το προβάδισμα στις επιλογές όσων θέλουν το όχημά τους και για μεγάλα ταξίδια ή στην περίπτωση της μοτοσυκλέτας για όσους την βλέπουν και ως εργαλείο διασκέδασης για τις πίστες και τις εξορμήσεις στα χωρίς φορτιστές βουνά.

Με την εξέλιξη αυτή των καυσίμων “μηδενικού άνθρακα” θα έχουμε και τη συνείδησή μας καθαρή ότι δεν θα είμαστε οι καταστροφείς του περιβάλλοντος...

 

 

Πηγή: Zougla.gr