Τεχνολογία

12 Jan, 2024 Ώρα 15:35

Ο θαυμαστός νέος τεχνολογικός κόσμος της BMW

Thumbnail

Η BMW επιδεικνύει όλη τη λαμπερή νέα τεχνολογία με στο Consumer Electronics Show (CES) 2024. Αυτό περιλαμβάνει βελτιωμένες δυνατότητες ψυχαγωγίας, επαυξημένη πραγματικότητα (AR), καλύτερο φωνητικό βοηθό και αυτόνομο παρκάρισμα.

Close

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για τους σημερινούς ιδιοκτήτες BMW είναι οι δυνατότητες ψυχαγωγίας που προσφέρει το Λειτουργικό Σύστημά της 9. Το σύστημα που θα είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα κάνει το παιχνίδι εντός οχήματος ακόμα καλύτερο.

Ήδη, η βαυαρική μάρκα επιτρέπει στους επιβάτες να παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι στις οθόνες του οχήματος ενώ φορτίζουν. Ωστόσο, σύντομα θα μπορούν να συνδέσουν οποιοδήποτε χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών Bluetooth στο όχημά τους και να παίξουν ακόμη περισσότερα παιχνίδια.

Close

Για να επιδείξουν τη νέα λειτουργία, οι συμμετέχοντες στη CES 2024 θα μπορούν να παίξουν το «Beach Buggy Racing 2», ένα γεμάτο δράση παιχνίδι αγώνων που μπορεί να παίξει ένα άτομο ή και περισσότερα χρησιμοποιώντας τη λειτουργία split-screen.

 

Close

 

Αν θέλουν απλώς να παρακολουθήσουν κάτι, αντί να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι, οι κάτοχοι της Σειράς 7 που διαθέτουν Λειτουργία 8.5 ή 9 θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν τηλεόραση και ταινίες στην μπροστινή οθόνη (και όχι μόνο στις πίσω σειρές). Η BMW συνεργάστηκε με το XPERI για να βελτιστοποιήσει το λειτουργικό σύστημα TiVo και οι πελάτες μπορούν πλέον να παρακολουθούν ζωντανά αθλητικά και ειδήσεις και να περιηγούνται σε μια βιβλιοθήκη τηλεοπτικών σειρών και ταινιών.

Αυτό περιλαμβάνει την προσφορά στους συμμετέχοντες στο CES ένα «ταξίδι επαυξημένης πραγματικότητας» στο Λας Βέγκας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορέσουν γυαλιά AR και θα δουν πώς η τεχνολογία της BMW μπορεί να τους ενημερώσει για οδικούς κινδύνους, σημεία ενδιαφέροντος, πλοήγηση, ακόμη και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, τα οποία είναι όλα πάνω στον πραγματικό κόσμο.

 

 

Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται με την Amazon για να επιδείξει έναν Έξυπνο Προσωπικό Βοηθό. Θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρει απαντήσεις συνομιλίας σε ερωτήσεις του οδηγού σχετικά με τις λειτουργίες του οχήματος.

Τέλος, η BMW υποστηρίζει ότι θα επιδείξει το σύστημα αυτόνομης στάθμευσης Επιπέδου 4 επόμενης γενιάς στην CES 2024. Με αυτό οι πελάτες μπορούν να αφήσουν το όχημά τους και το αυτοκίνητό τους θα φύγει, θα ψάξει για ένα σημείο, θα μπει σε αυτό. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επίσης να καλέσουν το όχημά τους σε αυτούς.

14 Jun, 2024 Ώρα 13:37

Κλιματισμός αυτοκινήτου: Τα 5 λάθη που κάνουμε

Thumbnail

Η χρήση του air condition θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην πόλη και έξω από αυτήν. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο τμήμα Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS), έδειξαν πως όταν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35°C ισοδυναμεί με 0,05% ένδειξη αλκοόλ στο αίμα, του οδηγού.

Close

Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή για όσους θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Η αύξηση της θερμοκρασίας όμως, μπορεί να την εξαντλήσει και να επηρεάσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού.

 

Close

 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Ramon Llull University της Βαρκελώνης σε συνεργασία με την Seat, συνηθισμένα λάθη στη χρήση του κλιματισμού -συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ενεργοποίησης του συστήματος στο μέγιστο της δύναμής του- θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό και να έχουμε πιθανή αφυδάτωση.

Close

Μια διαφορά μόλις 10°C–35°C σε σύγκριση με 25°C -εντός της καμπίνας των επιβατών μπορεί να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης κατά 20%- ισοδύναμο με μέτρηση αλκοόλ στο αίμα 0,05%  που αντιστοιχεί στο όριο της Σκωτίας (στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα).

 

 

Οι μηχανικοί των εταιριών ξοδεύουν τρία χρόνια αναπτύσσοντας το σύστημα κλιματισμού κάθε μοντέλου. Αυτός ο χρόνος χρησιμοποιείται για τη μελέτη της γεωμετρίας των αγωγών και των αεραγωγών σε 3D, με εικονικές προσομοιώσεις που εκτελούνται για να προβλέψουν πώς θα ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο.

Εάν οι πίσω επιβάτες λένε ότι δεν αισθάνονται τον δροσερό αέρα, τότε οι αγωγοί αέρα μπορεί να έχουν ρυθμιστεί λάθος. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας, αλλά προς ποια κατεύθυνση ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο. Οι αγωγοί πρέπει να είναι στραμμένοι προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων.

 

 

Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 40°C, τα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στον ήλιο μπορούν να φτάσουν τους 70°C. Για να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας της καμπίνας πριν ξεκινήσετε και ενώ κινείστε βρήκαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη στην χρήση του κλιματισμού που κάνουν/νουμε:

Ενεργοποιούμε στο φουλ τον κλιματιστικό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Όταν μπαίνουμε σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, είναι δελεαστικό να ενεργοποιήσουμε το air-condition στο μέγιστο. Ωστόσο, αν το κάνουμε χωρίς να ανοίξουμε τα παράθυρα, απλώς θα ανακυκλωθεί ο ζεστός αέρας. Ανοίξτε τις πόρτες, χαμηλώστε τα παράθυρα για ένα ή δύο λεπτά. Κλείσετε τις πόρτες ξεκινήστε και ανοίξτε το A/C.

Ανακύκλωση στο on

Η διατήρηση της λειτουργίας της ανακύκλωσης αέρα δεν βοηθά, καθώς καθυστερεί τον κλιματισμό. Σχεδόν όλα τα  σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μια επιλογή «Auto», στο σύστημα, το οποίο ρυθμίζει μόνο του πότε θα ενεργοποιήσει την ανακύκλωση και πόσο θα αυξήσει την ένταση.

 

 

Ανοίγουμε τον κλιματισμό το πρωί

Μερικά καλοκαιρινά πρωινά μπορεί να είναι δροσερά, αλλά είναι καλή ιδέα να ανοίξουμε το A/C για να αποτρέψουμε το θάμπωμα των παραθύρων, όταν αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία.

Στρέφουμε τους αεραγωγούς προς το μέρος μας

Είναι δελεαστικό αλλά εμποδίζει το αυτοκίνητο να έχει ομοιόμορφη κατανομή της ροής του αέρα. Αν τους έχετε στραμμένους προς τα πάνω επιτρέπετε στον δροσερό αέρα να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά γύρω από το αυτοκίνητο και να φτάσει σε όλους τους επιβάτες.

 

 

Δεν κάνουμε τακτική συντήρηση

Ακριβώς όπως τα λάδια, τα ελαστικά ή τα φρένα, το σύστημα κλιματισμού απαιτεί συντήρηση. Η μη αλλαγή των βουλωμένων φίλτρων αέρα καμπίνας κάθε 10.000 έως 15.000 χλμ., μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μας. Περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους υψηλότερων θερμοκρασιών και αφυδάτωσης, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, πονοκεφάλους και μειωμένο χρόνο αντίδρασης.