Τεχνολογία

30 Dec, 2020 Ώρα 09:13

Το όχημα – βαλίτσα της Mazda

Thumbnail

Στις αρχές της δεκαετίας του 90’, η ιαπωνική εταιρεία γίνεται πρωτοσέλιδο με μια ευφυώς αντισυμβατική δημιουργία, ένα πρωτοποριακό όχημα μετακίνησης.

Close

Η Mazda πραγματοποίησε έναν διαγωνισμό, με τη συμμετοχή ομάδων από διαφορετικά τμήματα. Η νικήτρια ομάδα ήταν αυτή που σχεδίασε και κατασκεύασε το «όχημα – βαλίτσα». Οι μηχανικοί από το τμήμα δοκιμών και έρευνας των χειροκίνητων κιβωτίων της εταιρείας, εμπνεύστηκαν από τις μετακινήσεις στα αεροδρόμια.

 

Close

 

Αφού αγόρασαν ένα ποδήλατο και τη μεγαλύτερη βαλίτσα με σκληρό κέλυφος, που μπορούσαν να βρουν, στρώθηκαν στη δουλειά.

Close

Το αποτέλεσμα ήταν απλό αλλά έξυπνο, και αποτελείτο από κομμάτια του ποδηλάτου κι έναν δίχρονο κινητήρα 34 κ.εκ, που ενσωματώνονταν σε μία Samsonite 57cm x 75cm. Χρειαζόταν μόλις ένα λεπτό για να το συναρμολογήσεις: Περιστρέψτε τον μπροστινό τροχό στη «όρθια» θέση μέσω ενός αφαιρούμενου τμήματος της βαλίτσας, τοποθετήστε τους πίσω τροχούς, συνδέστε το κάθισμα πάνω από τον πίσω άξονα και φύγατε! Ο ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 1,7 ίππου, είχε τη δυνατότητα να κινεί την κατασκευή με ταχύτητες έως και 30 χλμ./ώρα.

 

 

Ωστόσο, με βάρος 32 κιλών, η βαλίτσα δεν αποτελούσε την επιτομή της πρακτικότητας. Παρ΄όλο που η μαζική παραγωγή δεν τέθηκε ποτέ υπό εξέταση, το «φορητό» τρίκυκλο θα γνώριζε εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, εξυπηρετώντας τη Mazda ως κινητή διαφήμιση.

Η διοίκηση της εταιρείας έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή  δύο ακόμη βαλιτσών - για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη - με την τελευταία να εκτίθεται στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 1991 μαζί με το Mazda 787B που κέρδισε το Le Mans. Σήμερα σώζεται μόνο το αμερικανικό μοντέλο, με το αρχικό να αναφέρεται ως «καταστροφή από ατύχημα», ενώ το ευρωπαϊκό αντίγραφο εξαφανίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες.

 

10 Nov, 2020 Ώρα 08:45

Η Skoda πατένταρε φωτεινούς υποδοχείς για τις ζώνες ασφαλείας

Thumbnail

Η τσεχική εταιρεία κατοχύρωσε παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα έξυπνο νέο σύστημα με φωτεινούς υποδοχείς για τις ζώνες ασφαλείας, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης της Skoda.

Close

O σκοπός των φωτιζόμενων κουμπωμάτων είναι να αποτελέσουν ένα επιπλέον μέτρο υπενθύμισης, προκειμένου να μην ξεχνάς να φοράς τη ζώνη ασφαλείας. Οι υποδοχείς ζωνών ασφαλείας της Skoda είναι απλοί στη σκέψη, αλλά εξαιρετικά καινοτόμοι, που σε κάνουν να απορείς γιατί δεν τους είχαμε δει μέχρι σήμερα.

 

Close

 

Αυτοί ενσωματώνουν LED στοιχεία, τα οποία αλλάζουν χρώμα και φωτισμό, αναλόγως με το αν κάθεται ή μη κάποιος στο κάθισμα. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν κάθεται κάποιος στο κάθισμα, το φως τους είναι λευκό. Από τη στιγμή ωστόσο που ο αισθητήρας βάρους του καθίσματος καταλάβει την παρουσία επιβάτη, αν αυτός δέσει τη ζώνη του σωστά, το φως θα γίνει αρχικά πράσινο και στη συνέχεια και πάλι απαλό λευκό προκειμένου να μην ενοχλείται ο οδηγός.

Close

Αν, όμως, ο επιβάτης δεν δέσει τη ζώνη του, το φως θα γίνει κόκκινο, υποδεικνύοντάς ότι η ζώνη ασφαλείας δεν έχει δεθεί.

Η Skoda αναφέρει ότι o οδηγός θα μπορεί να παραμετροποιήσει την φωτεινότητα μέσω της οθόνης του infotainment, ενώ θα υπάρχει και φωτεινή ακολουθία υποδοχής, προκειμένου οι επιβαίνοντες να βρίσκουν ευκολότερα στο σκοτάδι τον υποδοχέα της ζώνης.