Τεχνολογία

22 Feb, 2023 Ώρα 08:12

Όλα τα μυστικά του νέου περιστροφικού κινητήρα του Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV

Thumbnail

Πριν ένα μήνα η Mazda αποκάλυψε στην έκθεση αυτοκινήτου των Βρυξελλών το MX-30 e-Skyactiv R-EV, το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή του διάσημου περιστροφικό κινητήρα στη γκάμα της ιαπωνικής εταιρίας.

Close

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο περιστροφικός κινητήρας δεν τοποθετήθηκε σε κάποιο sport μοντέλο, καθώς το MX-30 e-Skyactiv R-EV είναι η plug-in υβριδική έκδοση του μοντέλου, με τον ρότορα να τροφοδοτεί μια γεννήτρια, που παίζει το ρόλο του range-xtender.

Ο περιστροφικός κινητήρας 8C μονού ρότορα έχει χωρητικότητα 830 κ.εκ. τοποθετείται μαζί με τη γεννήτρια, με το αυτοκίνητο να διαθέτει μια δεξαμενή καυσίμου 50 λίτρων, επιτρέποντας μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η συνολική του αυτονομία ανακοινώνεται ότι ξεπερνά τα 640 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων στα 21 γρ/χλμ., πάντα στον κύκλο WLTP.

Close

 

 

Η ακτίνα του ρότορα είναι 120 χλστ. και το πλάτος του ανακοινώνεται στα 76 χλστ., με το συμπαγές του μέγεθος να επιτρέπει την ομοαξονική τοποθέτηση και την ενσωμάτωση με τον ηλεκτρικό κινητήρα, τον επιβραδυντή και τη γεννήτρια για να επιτευχθεί μια μονάδα με συνολικό πλάτος μικρότερο από 840 χλστ.. Αυτό του επιτρέπει να χωράει κάτω από το καπό χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο του αμαξώματος MX-30.

Χάρη στη χρήση αλουμινίου, ο κινητήρας είναι πάνω από 15 κιλά ελαφρύτερος από τον διρότορο Renesis κινητήρα του RX-8. Η χρήση του άμεσου ψεκασμού καυσίμου μειώνει τις εκπομπές ρύπων και αυξάνει την οικονομία καυσίμου, ενώ ο κινητήρας διαθέτει επίσης σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων (EGR) για τη βελτίωση στην απόδοση στα χαμηλά φορτία και τις χαμηλές στροφές ανά λεπτό, συγκρατώντας μέρος της θερμότητας στον κινητήρα.

 

 

Χωρίς μηχανική σύνδεση μεταξύ του περιστροφικού κινητήρα και των τροχών, ο κινητήρας λειτουργεί απλώς ως γεννήτρια, διασφαλίζοντας ότι το MX-30 R-EV κινείται πάντα μέσω του ηλεκτροκινητήρα για να προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία οδήγησης ηλεκτρικού οχήματος.

O περιστροφικός κινητήρας λειτουργεί σε χαμηλότερες στροφές και είναι λιγότερο ισχυρός σε σύγκριση με αυτόν που κινούσε το RX-8, το οποίο διέθετε έναν περιστροφικό κινητήρα διπλού ρότορα. Η Mazda, όμως, έχει χρησιμοποιήσει μερικά έξυπνα κόλπα στο νέο κινητήρα. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι ότι το καύσιμο εγχέεται πλέον απευθείας στον θάλαμο καύσης, το οποίο βοηθά στη διατήρηση του καυσίμου στην κύρια περιοχή του θαλάμου και στη βελτίωση του ψεκασμού.

 

13 Mar, 2023 Ώρα 15:56

ZF: Τέλος οι μανούβρες για το παρκάρισμα - Νέα τεχνολογία δίνει τη λύση

Thumbnail

Μία νέα τεχνολογία δια χειρός της ZF έρχεται να κάνει το παρκάρισμα παιχνιδάκι και να τελειώσει μία για πάντα, άγχος, μανούβρες και κόρνες. Η πατέντα αυτή ονομάζεται EasyTurn και ουσιαστικά επιτρέπει το στρίψιμο των εμπρός τροχών έως και 80 μοίρες (στις 35 μοίρες μπορεί να στρίψει κατά μέσο όσο ένα συμβατικό αυτοκίνητο) επιτρέποντας το παρκάρισμα με μία κίνηση.

Close

Το μυστικό βρίσκεται στις μπροστινές αναρτήσεις και στην προσθήκη επιπλέον συνδέσμων στο ακρόμπαρο, το οποίο έχει σχήμα S. Για την επίδειξη της εντυπωσιακής αυτής νέας τεχνολογίας, η εταιρία χρησιμοποίησε μία BMW i3 δείχνοντας πόσο ευκολότερη θα είναι η ζωή έχοντας την δυνατότητα να παρκάρεις και να ξεπαρκάρεις ουσιαστικά με μία κίνηση.

 

Close

 

Βέβαια η χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος βοηθάει ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη τεχνολογία να αναδείξει την χρηστικότητα της, κάτι που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι εφικτό σε ένα σύνολο με θερμικό κινητήρα. 

Close

Η εταιρία για την ώρα δεν έχει ανακοινώνει εάν θα βγει η συγκεκριμένη τεχνολογία στην παραγωγή ή το πιθανό κόστος της, όμως εφόσον σταδιακά τα ηλεκτρικά μοντέλα θα κυριαρχήσουν στη ζωή μας, γιατί να μην είναι ευκολότερο και το παρκάρισμα με τη χρήση τέτοιον λειτουργιών;

Μία ακόμη περίπτωση που αποδεικνύει πως η ηλεκτροκίνηση έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην αυτοκίνηση και η επένδυση σε αυτή μπορεί να μας προσφέρει νέες δυνατότητες και σίγουρα πιο μανιτζέβελα μοντέλα.