Τεχνολογία

21 Jul, 2020 Ώρα 23:29

Όταν ένα premium… ηχοσύστημα αποτελεί βασικό στοιχείο σε ένα αυτοκίνητο

Thumbnail

Η έντονη επιθυμία για μία premium ηχητική εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο και η ανερχόμενη τάση για τη δημιουργία μιας καμπίνας που να αποπνέει την αίσθηση ενός σπιτιού, έχουν ενσωματωθεί στη βραβευμένη σχεδίαση του νέου ηχοσυστήματος της πλήρως ηλεκτρικής Mustang Mach-E που υπογράφει η B&O.

Close

_

 

Close

Τέσσερα χρόνια εντός του αυτοκινήτου

Η ανθρωποκεντρική σχεδιαστική φιλοσοφία της Ford, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι οδηγοί περνούν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια από τη ζωή τους πίσω από το τιμόνι, είχαν τη δική τους συμβολή στη μοναδική σχεδίαση του ηχοσυστήματος, το οποίο κυριαρχεί καταλαμβάνοντας το ένα τρίτο της επιφάνειας του ταμπλό. Ως εκ τούτου, η νέα Mustang Mach-E είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Ford στο οποίο το ηχοσύστημα έχει μία τόσο περίοπτη  θέση.

Close

Το ειδικά σχεδιασμένο ύφασμα Heathered Grey που καλύπτει τα tweeter στο ταμπλό αναπαράγει την εμφάνιση και αίσθηση των υφασμάτινων καλυμμάτων των θρυλικών οικιακών ηχείων της B&O, όντας ταυτόχρονα εξαιρετικά ανθεκτικό για χρήση στο αυτοκίνητο.

Το προηγμένο ηχοσύστημα της B&O όχι μόνο εξασφαλίζει στους εμπρός και πίσω επιβάτες της νέας Mustang Mach-E μία μοναδική εμπειρία ήχου και ξεχωριστό στυλ, αλλά συγχρόνως προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλαρότητας στην καμπίνα, ενώ η οδηγική εμπειρία γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική.

_

 

Ελαφρύτερο

To subwoofer του ηχοσυστήματος φέρει την ονομασία Externally Coupled Subwoofer (ECS) και εκμεταλλεύεται το μοναδικό σχήμα της καμπίνας προκειμένου να ενισχύσει το μπάσο, παρά το γεγονός ότι έχει περίπου το μισό βάρος αλλά και μικρότερο κατά 80% όγκο σε σχέση με αντίστοιχες κατασκευές. Η μείωση του βάρους είναι μόλις ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε η ηλεκτρική Mustang Mach-E να έχει αυτονομία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP, έως 600 χλμ. στην έκδοση με κίνηση στους πίσω τροχούς.

Αντλώντας έμπνευση από την ηχητική εμπειρία του ηχοσυστήματος της B&O στη Mustang, οι μηχανικοί ακουστικής της HARMAN επανεξέτασαν την απόδοση του συστήματος της τελευταίες ώστε να διαμορφώσουν στη Mustang Mach-E μία παρόμοια ηχητική εμπειρία. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι εκ φύσεως πιο αθόρυβα λόγω της απουσίας του παραδοσιακού κινητήρα εσωτερικής καύσης, εντούτοις το γεγονός αυτό φέρνει στο φως νέες πηγές θορύβου που συνήθως καλύπτονται από τον ήχο του θερμικού κινητήρα. Αυτό ήταν κάτι που οι μηχανικοί ξεπέρασαν δημιουργώντας ένα σύστημα που εξασφαλίζει έναν πλούσιο μπάσο ήχο που αναπαράγεται με καθαρότητα και λεπτομέρεια.

 

02 Oct, 2020 Ώρα 11:18

Ένα πρωτότυπο Mazda με τεχνητή νοημοσύνη

Thumbnail

Το ποιο θα είναι το μέλλον των μετακινήσεων μας παρουσιάζει ο σχεδιαστής Hanchang Liu έχοντας ως βάση ένα πρωτότυπο μοντέλο της Mazda.

Close

Η ιστορική ιαπωνική εταιρεία μας έγινε ιδιαιτέρως αγαπητή με μοντέλα όπως το RX-7 και RX-8, το διαχρονικό MX-5, ενώ όπως τονίζει είναι έτοιμη να υποδεχτεί το μέλλον των μετακινήσεων με εντυπωσιακά σε σχεδίαση και ουσία αυτοκίνητα.

 

Close

 

Μέχρι τότε όμως, μπορούμε να ονειρευόμαστε, χάρη στο πρωτότυπο μοντέλο που σχεδίασε ο Hanchang Liu, ο οποίος εργάζεται στη Γαλλία, ενώ δήλωσε ότι για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκαν έξι μήνες. Το όνομά του είναι Mazda Ichi Concept One και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι φυσικά η ξεχωριστή εικόνα του αμαξώματος, αλλά και η τεχνολογία που, στην περίπτωση που βγει σε παραγωγή, θα διαθέτει ανάμεσα σε άλλα και τεχνητή νοημοσύνη.

Close

 

concept mazda ai

 

Να αναφέρουμε ότι το Ichi Concept One χρησιμοποιεί κινητήρα υβριδικής τεχνολογίας, ενώ όταν βρίσκεται εντός αστικού περιβάλλοντος εμπλέκεται η επιλογή «Enhanced», καθώς λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση, αφήνοντας μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Παράλληλα η θέση του οδηγού μετατοπίζεται εμπρός με το πανοραμικό παρμπρίζ να βυθίζεται μέσα στο καπό, για να προσφέρει καλύτερη περιφερειακή ορατότητα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται με βάση τα εκάστοτε όρια.

 

 

Εκτός πόλης, το Ichi Concept One μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό σπορ μοντέλο. Η θέση του οδηγού αλλάζει θέση, προσομοιάζοντας περισσότερο ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, δίνοντας την εντύπωση της ταχύτητας. Εδώ, η τεχνολογία AI υποτίθεται ότι υπολογίζει τυχόν εμπόδια, βελτιώνοντας την προεπιλεγμένη διαδρομή και ίσως να χρησιμοποιεί τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

 

Πηγή: NewsAuto

Tags