Τεχνολογία

28 Sep, 2022 Ώρα 16:05

Πρόγραμμα ‘Second Life’ για αποθήκευση ενέργειας από μπαταρίες του Jaguar I-PACE

Thumbnail

Η ομάδα μηχανικών της Jaguar συνεργάστηκε με την Pramac για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας μηδενικών εκπομπών που τροφοδοτείται από μπαταρίες δεύτερης ζωής του Jaguar I-PACE, προερχόμενες από πρωτότυπα οχήματα. Με την ονομασία Off Grid Battery Energy Storage System (ESS), η τεχνολογία της Pramac – η οποία διαθέτει κυψέλες ιόντων λιθίου από μπαταρίες Jaguar I-PACE δεύτερης ζωής, παρέχει ισχύ μηδενικών εκπομπών όπου η πρόσβαση στην παροχή ρεύματος είναι περιορισμένη ή μη διαθέσιμη.

Close

Για να επιδείξει τις δυνατότητές της, η μονάδα βοήθησε την Jaguar TCS Racing να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ABB FIA Formula E 2022 κατά τη διάρκεια δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Η δοκιμή και η επικύρωση του Off Grid Battery ESS από την Jaguar TCS Racing είναι επίδειξη της κυκλικής μεταφοράς τεχνολογίας από πίστα-σε-δρόμο-σε-πίστα.

 

Close

 

Οι γνώσεις από την Jaguar TCS Racing έχουν ενημερώσει προηγουμένως μια ενημέρωση λογισμικού over-the-air (SOTA) για πελάτες του I-PACE, η οποία παρείχε αύξηση της εμβέλειας έως και 20 km. 

Close

Το κορυφαίο σύστημα ESS έχει χωρητικότητα έως και 125 kWh – αρκετή για να φορτίσει πλήρως το πολυβραβευμένο πλήρως ηλεκτρικό SUV απόδοσης I-PACE της Jaguar ή για να τροφοδοτήσει ένα κανονικό οικογενειακό σπίτι για μια εβδομάδα. Φορτισμένη από ηλιακούς συλλέκτες, η μονάδα είναι μια αυτόνομη λύση που αποτελείται από ένα σύστημα μπαταρίας συνδεδεμένο με έναν αμφίδρομο μετατροπέα και τα σχετικά συστήματα διαχείρισης ελέγχου. 

 

 

Διαθέσιμες για εμπορική ενοικίαση, οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με συνδέσεις φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος (EV) τύπου 2 με δυναμικό έλεγχο και με ισχύ έως και 22 kW AC για να επιτρέπουν τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος.

Η εύρεση μιας δεύτερης ζωής για τις μπαταρίες μετά την αφαίρεσή τους από τα οχήματα μπορεί να αποφύγει την πρόωρη ανακύκλωση και να συμβάλει στη δημιουργία ασφαλούς προμήθειας σπάνιων υλικών. Η υπερσύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου 90 kWh στο Jaguar I-PACE προσφέρει αυτονομία έως και 470 km και με 400 ίππους και 696 Nm άμεσης ροπής επιτρέπει την επιτάχυνση από 0-100 σε μόλις 4,8. 

Αυτή η προηγμένη μηχανική κάνει την μπαταρία I-PACE ιδανική για εφαρμογές δεύτερης ζωής, ακόμη και τρίτης ζωής, σε καταστάσεις χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν η υγεία της μπαταρίας πέσει κάτω από τις αυστηρές απαιτήσεις ενός ηλεκτρικού οχήματος. Μόλις η μπαταρία φτάσει στο τέλος της χρησιμοποιήσιμης ζωής της, είναι 95 τοις εκατό ανακυκλώσιμη. 

 

14 Jun, 2024 Ώρα 13:37

Κλιματισμός αυτοκινήτου: Τα 5 λάθη που κάνουμε

Thumbnail

Η χρήση του air condition θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην πόλη και έξω από αυτήν. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο τμήμα Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS), έδειξαν πως όταν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35°C ισοδυναμεί με 0,05% ένδειξη αλκοόλ στο αίμα, του οδηγού.

Close

Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή για όσους θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Η αύξηση της θερμοκρασίας όμως, μπορεί να την εξαντλήσει και να επηρεάσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού.

 

Close

 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Ramon Llull University της Βαρκελώνης σε συνεργασία με την Seat, συνηθισμένα λάθη στη χρήση του κλιματισμού -συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ενεργοποίησης του συστήματος στο μέγιστο της δύναμής του- θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό και να έχουμε πιθανή αφυδάτωση.

Close

Μια διαφορά μόλις 10°C–35°C σε σύγκριση με 25°C -εντός της καμπίνας των επιβατών μπορεί να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης κατά 20%- ισοδύναμο με μέτρηση αλκοόλ στο αίμα 0,05%  που αντιστοιχεί στο όριο της Σκωτίας (στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα).

 

 

Οι μηχανικοί των εταιριών ξοδεύουν τρία χρόνια αναπτύσσοντας το σύστημα κλιματισμού κάθε μοντέλου. Αυτός ο χρόνος χρησιμοποιείται για τη μελέτη της γεωμετρίας των αγωγών και των αεραγωγών σε 3D, με εικονικές προσομοιώσεις που εκτελούνται για να προβλέψουν πώς θα ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο.

Εάν οι πίσω επιβάτες λένε ότι δεν αισθάνονται τον δροσερό αέρα, τότε οι αγωγοί αέρα μπορεί να έχουν ρυθμιστεί λάθος. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας, αλλά προς ποια κατεύθυνση ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο. Οι αγωγοί πρέπει να είναι στραμμένοι προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων.

 

 

Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 40°C, τα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στον ήλιο μπορούν να φτάσουν τους 70°C. Για να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας της καμπίνας πριν ξεκινήσετε και ενώ κινείστε βρήκαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη στην χρήση του κλιματισμού που κάνουν/νουμε:

Ενεργοποιούμε στο φουλ τον κλιματιστικό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Όταν μπαίνουμε σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, είναι δελεαστικό να ενεργοποιήσουμε το air-condition στο μέγιστο. Ωστόσο, αν το κάνουμε χωρίς να ανοίξουμε τα παράθυρα, απλώς θα ανακυκλωθεί ο ζεστός αέρας. Ανοίξτε τις πόρτες, χαμηλώστε τα παράθυρα για ένα ή δύο λεπτά. Κλείσετε τις πόρτες ξεκινήστε και ανοίξτε το A/C.

Ανακύκλωση στο on

Η διατήρηση της λειτουργίας της ανακύκλωσης αέρα δεν βοηθά, καθώς καθυστερεί τον κλιματισμό. Σχεδόν όλα τα  σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μια επιλογή «Auto», στο σύστημα, το οποίο ρυθμίζει μόνο του πότε θα ενεργοποιήσει την ανακύκλωση και πόσο θα αυξήσει την ένταση.

 

 

Ανοίγουμε τον κλιματισμό το πρωί

Μερικά καλοκαιρινά πρωινά μπορεί να είναι δροσερά, αλλά είναι καλή ιδέα να ανοίξουμε το A/C για να αποτρέψουμε το θάμπωμα των παραθύρων, όταν αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία.

Στρέφουμε τους αεραγωγούς προς το μέρος μας

Είναι δελεαστικό αλλά εμποδίζει το αυτοκίνητο να έχει ομοιόμορφη κατανομή της ροής του αέρα. Αν τους έχετε στραμμένους προς τα πάνω επιτρέπετε στον δροσερό αέρα να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά γύρω από το αυτοκίνητο και να φτάσει σε όλους τους επιβάτες.

 

 

Δεν κάνουμε τακτική συντήρηση

Ακριβώς όπως τα λάδια, τα ελαστικά ή τα φρένα, το σύστημα κλιματισμού απαιτεί συντήρηση. Η μη αλλαγή των βουλωμένων φίλτρων αέρα καμπίνας κάθε 10.000 έως 15.000 χλμ., μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μας. Περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους υψηλότερων θερμοκρασιών και αφυδάτωσης, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, πονοκεφάλους και μειωμένο χρόνο αντίδρασης.