Η Jaguar Land Rover προσφέρει στους πελάτες ακριβή πλοήγηση ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες, καθιστώντας την πρώτη εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που ενσωματώνει την παγκόσμια τεχνολογία εντοπισμού what3words. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε οχήματα που βρίσκονται ήδη στο δρόμο μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού over-the-air (SOTA). Το what3words έχει χωρίσει την υδρόγειο σε ένα πλέγμα τετράγωνων διαστάσεων 3m x 3m και έδωσε στο κάθε ένα έναν μοναδικό συνδυασμό τριών λέξεων. Μέσω της τεχνολογίας ‘always-on’, η οποία λειτουργεί χωρίς την ανάγκη σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, νέοι και υπάρχοντες πελάτες θα μπορούν να δέχονται οδηγίες προς οποιαδήποτε ακριβή τοποθεσία στον κόσμο χρησιμοποιώντας μόνο τρεις λέξεις.

Η κίνηση αυτή είναι μέρος της τελευταίας αναβάθμισης SOTA που προσφέρεται φέτος στους πελάτες της. Και αυτό ακολουθεί την προηγούμενη ενημέρωση που έδωσε, σε περισσότερους από 200.000 κατόχους Jaguar και Land Rover, πρόσβαση στο Amazon Alexa. Συνολικά, η Jaguar Land Rover έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια ενημερώσεις σε οχήματα και περισσότερες από τρία εκατομμύρια ενημερώσεις μονάδας ελέγχου κινητήρα ως μέρος της συνδεδεμένης ικανότητάς της να προσφέρει σύγχρονες λύσεις στους πελάτες.

Μόλις ενημερωθεί, το σύστημα επιτρέπει στους πελάτες να εισάγουν τις διευθύνσεις what3words απευθείας στη γραμμή πλοήγησης του συστήματος Infotainment Pivi Pro. Η ενσωμάτωση έχει παραδοθεί από την HERE Technologies, τον συνεργάτη πλοήγησης της Jaguar Land Rover τα τελευταία 25 χρόνια. Οι ολοκληρωμένες, συνδεδεμένες υπηρεσίες οδήγησης του HERE περιλαμβάνουν καθοδήγηση στροφή προς στροφή, κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο και στάθμευση εντός και εκτός δρόμου που επιτρέπουν μια εξατομικευμένη εμπειρία, καθοδηγώντας διαισθητικά τους οδηγούς σε ολόκληρο το ταξίδι τους. Το ενσωματωμένο what3words είναι διαθέσιμο σε όλα τα νέα και υπάρχοντα οχήματα Jaguar και Land Rover που διαθέτουν το προηγμένο σύστημα ψυχαγωγίας Pivi Pro.

Τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αξιοποιεί η Volvo
Τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αξιοποιεί η Volvo για τη δημιουργία εικονικών κόσμων που της επιτρέπουν να εξελίξει περαιτέρω το λογισμικό ασφαλείας των οχημάτων της, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Συνδυάζοντας τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αισθητήρες των οχημάτων της από πραγματικά περιστατικά, όπως τα φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης και οι απότομοι ελιγμοί, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να προβλέψει δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και να βελτιστοποιήσει τα συστήματα υποβοήθησης. Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω της τεχνικής Gaussian splatting που επιτρέπει τη δημιουργία ρεαλιστικών τρισδιάστατων περιβάλλοντων. Μέσα σε αυτά μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες προσομοίωσης, προσθέτοντας ή αφαιρώντας οχήματα, πεζούς, εμπόδια ή αλλάζοντας τα κυκλοφοριακά δεδομένα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χιλιάδες διαφορετικά σενάρια και να αξιολογήσει το λογισμικό ασφαλείας της σε ακραίες μεν αλλά ρεαλιστικές συνθήκες. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στη Volvo να συρρικνώσει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο για τη δοκιμή των συστημάτων υποβοήθησης στα εν λόγω σενάρια, μειώνοντάς τον από μήνες σε μόλις λίγες ημέρες. Αυτά τα εικονικά περιβάλλοντα αναπτύσσονται εσωτερικά (in-house) σε συνεργασία με τη Zenseact, μια εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης και λογισμικού που ιδρύθηκε από τη Volvo Cars. Η πρωτοβουλία αποτελεί, επίσης, τμήμα μιας ερευνητικής διδακτορικής διατριβής από κορυφαία σουηδικά πανεπιστήμια η οποία εξετάζει τη δυνητική ενσωμάτωση τεχνικών νευρωνικής απεικόνισης (neural rendering) σε μελλοντικά συστήματα ασφαλείας.

Η Volvo διατηρεί μακρά ιστορία στη χρήση δεδομένων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, έχοντας καταφέρει να εξελίξει μερικά από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα. Ήδη από τη δεκαετία του 1970, η ομάδα Έρευνας πάνω στην Ασφάλεια της μάρκας μετέβαινε στη σκηνή ατυχημάτων με μετροταινίες, καταγράφοντας ίχνη φρεναρίσματος και άλλους δείκτες σύγκρουσης. Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν σε πολλές σωτήριες καινοτομίες όπως το σύστημα αποτροπής πρόκλησης τραυματισμού στον αυχένα (Whiplash Injury Protection System) και το σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις (Side Impact Protection System). Σήμερα, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, η Volvo μπορεί να αξιοποιεί τα δεδομένα με ακόμα πιο «έξυπνο» και αποτελεσματικό τρόπο, προβλέποντας ακόμα περισσότερες δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.
Η Volvo μπορεί να εξερευνήσει τεχνολογίες όπως το Gaussian splatting (μέθοδος απεικόνισης που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων οι οποίες σχετίζονται με την αναπαράσταση χώρων) χάρη στη διευρυμένη συνεργασία της με τη NVIDIA. Η νέα γενιά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της Volvo -επικουρούμενα από την υπολογιστική τεχνολογία της NVIDIA, συλλέγουν δεδομένα από μια πληθώρα αισθητήρων, αποκτώντας ακόμα καλύτερη γνώση για τον περιβάλλοντα χώρο του οχήματος.
