To Honda SENSING 360 είναι το επαναστατικό σύστημα ασφάλειας της Honda Motor Co. Ένα σύστημα ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού που καταργεί τα τυφλά σημεία γύρω από το όχημα και συνεισφέρει στην αποφυγή συγκρούσεων και στη μείωση του φόρτου εργασίας του οδηγού στο τιμόνι. Ακόμα πιο εξελιγμένο, το Honda SENSING 360 διαθέτει εκτεταμένη εμβέλεια ανίχνευσης όχι μόνο μπροστά και πίσω, αλλά και από όλες τις κατευθύνεις γύρω από το όχημα.

Μια καινοτόμος τεχνολογία που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δέσμευση της Honda για ακόμα πιο ασφαλισμένα αυτοκίνητα στο δρόμο.
Με όραμα μία κοινωνία με μηδενικά ατυχήματα για όλους τους χρήστες των δρόμων, όπως αποτυπώνεται στο παγκόσμιο σλόγκαν “Safety for Everyone,” η Honda υποστηρίζει την έρευνα & εξέλιξη τεχνολογιών ασφάλειας από απόψεως εξοπλισμού αλλά και λογισμικού. Από το 2014 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το σύστημα προηγμένης ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού Honda SENSING 1 έχει εξελιχθεί περαιτέρω, με τη χρήση του να επεκτείνεται στα μοντέλα μαζικής παραγωγής σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη των οδηγών Honda σε ποικίλες οδηγικές συνθήκες.

Το Honda SENSING 360 πετυχαίνει ανίχνευση 360 μοιρών μέσω της προσθήκης πέντε μονάδων ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος μπροστά και σε κάθε γωνία του οχήματος, επιπλέον της μονοεστιακής κάμερας που χρησιμοποιείται από την τρέχουσα έκδοση Honda SENSING. Αυτή η εκτεταμένη εμβέλεια ανίχνευσης καλύπτει τυφλά σημεία γύρω από το όχημα που δύσκολα ελέγχονται οπτικά από τον οδηγό και συμβάλλει στην αποφυγή συγκρούσεων με άλλα οχήματα και πεζούς, καθώς και στη μείωση του φόρτου εργασίας του οδηγού στο τιμόνι. Για την εξέλιξη του Honda SENSING 360, η Honda αξιοποίησε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από την έρευνα & ανάπτυξη τεχνολογιών αυτοματοποιημένης οδήγησης Επιπέδου 3.
Η Honda στοχεύει στην επίτευξη μηδενικού αριθμού θανάτων από τροχαία ατυχήματα όπου εμπλέκονται μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα της μάρκας σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050. Αξιοποιώντας τα μοναδικά της πλεονεκτήματα ως κατασκευαστής αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, η Honda θα συνεχίσει παράλληλα τις προσπάθειές της να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση μιας κοινωνίας με μηδενικές συγκρούσεις.

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.
Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.
Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;
Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.
Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.
