Τεχνολογία

17 Mar, 2020 Ώρα 22:19

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξοικονομούν πλεόνασμα αιολικής ενέργειας και μειώνουν το CO2

Thumbnail

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ενέργειας TenneT, η  κορυφαία κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Nissan και η εταιρεία τεχνολογίας  The Mobility House, έχουν εκπληρώσει ένα σημαντικό έργο V2G (οχήματος – δικτύου) για την εξοικονόμηση ζωτικής σημασίας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη Γερμανία.

Close

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού έργου του Γερμανικού Υπουργείου (SINTEG), οι μπαταρίες  από τα αμιγώς ηλεκτρικά LEAF της Nissan χρησιμοποιήθηκαν ως συσκευές αποθήκευσης για τοπικά παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, βοηθώντας στην σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, κατά τη διάρκεια της ζήτησης σε περιόδους αιχμής.

Το έργο παρουσίασε μια ζωτική λύση για μια ολοένα και πιο κοινή πρόκληση στη Γερμανική ενεργειακή αγορά,  όπου η ενέργεια “χάνεται” λόγω της συμφόρησης που προκαλείται στο δίκτυο μεταφοράς, από την αποκεντρωμένη τροφοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (46% το 2019).

Close

_

 

Close

Η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα εμπόδια, η TenneT πρέπει να περιορίσει το πλεόνασμα της ανανεώσιμης ενέργειας στη βόρεια Γερμανία, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές μεθόδους στο νότο, πράγμα το οποίο έχει υψηλό κόστος, ιδίως σε περιόδους αιχμής.

Για να ξεπεραστεί αυτό, η αιολική ενέργεια που είναι διαθέσιμη στη βόρεια Γερμανία,  χρησιμοποιήθηκε από ηλεκτρικά αυτοκίνητα της συγκεκριμένης περιοχής. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρική ενέργεια από τις πλήρως φορτισμένες μπαταρίες των Nissan LEAF,  διοχετεύθηκε πίσω στο δίκτυο,  αντί της αύξησης της παραγωγής μέσω ορυκτών καυσίμων. Οι απαιτήσεις κινητικότητας και  φόρτισης για τους χρήστες των οχημάτων ελήφθησαν υπόψη, κατά τη διάρκεια της κατανομής ισχύος. Αυτό σήμαινε ότι η χρήση των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε και η περιορισμένη αιολική ενέργεια στο Βορρά θα μπορούσε να μειωθεί, χωρίς να επιβαρυνθεί το σύστημα με υψηλό κόστος, ή χάνοντας  πολύτιμη ενέργεια.

Αυτή η τεχνολογία και ο εξοπλισμός μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σημαντική βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα του ενεργειακού τομέα. Το 2017 και το 2018, περισσότερες από 5 τεραβατώρες  από το πλεόνασμα της αιολικής ενέργειας, έπρεπε να ρυθμιστούν κατά περίπτωση.  Κάθε κιλοβατώρα απεριόριστης αιολικής ενέργειας εμποδίζει την εκπομπή 737 γραμμαρίων CO2 από ορυκτά καύσιμα,  όπως ο άνθρακας. Χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως μέσο προσωρινής αποθήκευσης της ενέργειας, βοήθησε στην εξοικονόμηση έως και οκτώ εκατομμύριων τόνων CO2 το 2017 και το 2018.

 

21 Jul, 2020 Ώρα 23:29

Όταν ένα premium… ηχοσύστημα αποτελεί βασικό στοιχείο σε ένα αυτοκίνητο

Thumbnail

Η έντονη επιθυμία για μία premium ηχητική εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο και η ανερχόμενη τάση για τη δημιουργία μιας καμπίνας που να αποπνέει την αίσθηση ενός σπιτιού, έχουν ενσωματωθεί στη βραβευμένη σχεδίαση του νέου ηχοσυστήματος της πλήρως ηλεκτρικής Mustang Mach-E που υπογράφει η B&O.

Close

_

 

Close

Τέσσερα χρόνια εντός του αυτοκινήτου

Η ανθρωποκεντρική σχεδιαστική φιλοσοφία της Ford, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι οδηγοί περνούν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια από τη ζωή τους πίσω από το τιμόνι, είχαν τη δική τους συμβολή στη μοναδική σχεδίαση του ηχοσυστήματος, το οποίο κυριαρχεί καταλαμβάνοντας το ένα τρίτο της επιφάνειας του ταμπλό. Ως εκ τούτου, η νέα Mustang Mach-E είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Ford στο οποίο το ηχοσύστημα έχει μία τόσο περίοπτη  θέση.

Close

Το ειδικά σχεδιασμένο ύφασμα Heathered Grey που καλύπτει τα tweeter στο ταμπλό αναπαράγει την εμφάνιση και αίσθηση των υφασμάτινων καλυμμάτων των θρυλικών οικιακών ηχείων της B&O, όντας ταυτόχρονα εξαιρετικά ανθεκτικό για χρήση στο αυτοκίνητο.

Το προηγμένο ηχοσύστημα της B&O όχι μόνο εξασφαλίζει στους εμπρός και πίσω επιβάτες της νέας Mustang Mach-E μία μοναδική εμπειρία ήχου και ξεχωριστό στυλ, αλλά συγχρόνως προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλαρότητας στην καμπίνα, ενώ η οδηγική εμπειρία γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική.

_

 

Ελαφρύτερο

To subwoofer του ηχοσυστήματος φέρει την ονομασία Externally Coupled Subwoofer (ECS) και εκμεταλλεύεται το μοναδικό σχήμα της καμπίνας προκειμένου να ενισχύσει το μπάσο, παρά το γεγονός ότι έχει περίπου το μισό βάρος αλλά και μικρότερο κατά 80% όγκο σε σχέση με αντίστοιχες κατασκευές. Η μείωση του βάρους είναι μόλις ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε η ηλεκτρική Mustang Mach-E να έχει αυτονομία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP, έως 600 χλμ. στην έκδοση με κίνηση στους πίσω τροχούς.

Αντλώντας έμπνευση από την ηχητική εμπειρία του ηχοσυστήματος της B&O στη Mustang, οι μηχανικοί ακουστικής της HARMAN επανεξέτασαν την απόδοση του συστήματος της τελευταίες ώστε να διαμορφώσουν στη Mustang Mach-E μία παρόμοια ηχητική εμπειρία. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι εκ φύσεως πιο αθόρυβα λόγω της απουσίας του παραδοσιακού κινητήρα εσωτερικής καύσης, εντούτοις το γεγονός αυτό φέρνει στο φως νέες πηγές θορύβου που συνήθως καλύπτονται από τον ήχο του θερμικού κινητήρα. Αυτό ήταν κάτι που οι μηχανικοί ξεπέρασαν δημιουργώντας ένα σύστημα που εξασφαλίζει έναν πλούσιο μπάσο ήχο που αναπαράγεται με καθαρότητα και λεπτομέρεια.