Τεχνολογία

13 Mar, 2023 Ώρα 15:56

ZF: Τέλος οι μανούβρες για το παρκάρισμα - Νέα τεχνολογία δίνει τη λύση

Thumbnail

Μία νέα τεχνολογία δια χειρός της ZF έρχεται να κάνει το παρκάρισμα παιχνιδάκι και να τελειώσει μία για πάντα, άγχος, μανούβρες και κόρνες. Η πατέντα αυτή ονομάζεται EasyTurn και ουσιαστικά επιτρέπει το στρίψιμο των εμπρός τροχών έως και 80 μοίρες (στις 35 μοίρες μπορεί να στρίψει κατά μέσο όσο ένα συμβατικό αυτοκίνητο) επιτρέποντας το παρκάρισμα με μία κίνηση.

Close

Το μυστικό βρίσκεται στις μπροστινές αναρτήσεις και στην προσθήκη επιπλέον συνδέσμων στο ακρόμπαρο, το οποίο έχει σχήμα S. Για την επίδειξη της εντυπωσιακής αυτής νέας τεχνολογίας, η εταιρία χρησιμοποίησε μία BMW i3 δείχνοντας πόσο ευκολότερη θα είναι η ζωή έχοντας την δυνατότητα να παρκάρεις και να ξεπαρκάρεις ουσιαστικά με μία κίνηση.

 

Close

 

Βέβαια η χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος βοηθάει ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη τεχνολογία να αναδείξει την χρηστικότητα της, κάτι που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι εφικτό σε ένα σύνολο με θερμικό κινητήρα. 

Close

Η εταιρία για την ώρα δεν έχει ανακοινώνει εάν θα βγει η συγκεκριμένη τεχνολογία στην παραγωγή ή το πιθανό κόστος της, όμως εφόσον σταδιακά τα ηλεκτρικά μοντέλα θα κυριαρχήσουν στη ζωή μας, γιατί να μην είναι ευκολότερο και το παρκάρισμα με τη χρήση τέτοιον λειτουργιών;

Μία ακόμη περίπτωση που αποδεικνύει πως η ηλεκτροκίνηση έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην αυτοκίνηση και η επένδυση σε αυτή μπορεί να μας προσφέρει νέες δυνατότητες και σίγουρα πιο μανιτζέβελα μοντέλα.

 

23 Feb, 2023 Ώρα 17:11

Mercedes-Benz: Το Drive Pilot Level 3 αλλάζει τα πάντα στην αυτόνομη οδήγηση

Thumbnail

Η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με τη Mercedes-Benz. Άλλωστε, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τις επιβεβαιώνει συνεχώς με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα από τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, άνεσης και συνδεσιμότητας που προσφέρει στους οδηγούς. Τελευταία κατά σειρά διάκριση για τη Mercedes-Benz, ήταν η πιστοποίησή της για το Drive Pilot Level 3 στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ούσα η μοναδική εταιρεία ανά το παγκόσμιο που το έχει καταφέρει. Μία εξέλιξη που επιτρέπει στην εταιρεία να ξεκινήσει την κυκλοφορία μοντέλων με το νέο σύστημα στη συγκεκριμένη πολιτεία, το 2024. Ανάλογη πιστοποίηση έχει λάβει η Mercedes-Benz και στη Γερμανία, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Συγκοινωνιών.

Close

Περισσότερη ανεξαρτησία 

Αδιαμφισβήτητα, το Drive Pilot Level 3 της Mercedes-Benz, αλλάζει ριζικά τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την αυτόνομη οδήγηση. Αποτελώντας το πιο σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης, προσφέρει στον οδηγό νέες δυνατότητες, αλλά και περισσότερη ανεξαρτησία, καθώς δεν είναι πλέον απαραίτητο να προσέχει συνεχώς τον δρόμο. Ως εκ τούτου, ο οδηγός μπορεί να ασχοληθεί με άλλα σημαντικά πράγματα, χωρίς να θέτει τους γύρω του, αλλά και τον ίδιο, σε κίνδυνο. Ο Markus Schäfer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG και Διευθυντής Τεχνολογίας, ανέφερε πως «Ο χρόνος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά και το να δίνουμε χρόνο πίσω στους πελάτες μας, αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας, με στόχο την κατασκευή των πιο επιθυμητών αυτοκινήτων στον κόσμο». Ο κ. Schäfer υπογράμμισε ακόμα πως «Το Drive Pilot της Mercedes-Benz, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πρωτοπορία είναι μέρος του DNA μας».

Κορυφαία ασφάλεια

Έχοντας ως πρώτιστο στόχο την ασφάλεια του οδηγού, αλλά και όσων χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο, το Drive Pilot Level 3 της Mercedes-Benz διαθέτει καινοτόμα συστήματα ασφάλειας, τα οποία ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της λειτουργικής αξιοπιστίας. Σημείο αναφοράς του νέου συστήματος, αλλά και απαραίτητο για τα ασφαλή αυτόνομα οχήματα, αποτελεί η χρήση του lidar. Διά μέσου της τεχνολογίας αυτής, το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ, προκειμένου να ανιχνεύει αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο με τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ευκρίνειας, αποφεύγοντας συγκρούσεις και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Παράλληλα, το Drive Pilot Level 3 είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, μέσω κάμερας και μικροφώνου που είναι τοποθετημένα στο πίσω μέρος του οχήματος. Επιπρόσθετα, καταγράφει και αναγνωρίζει την κατάσταση του οδοστρώματος, μέσω αισθητήρων πάνω από τους τροχούς. Ουσιώδες στοιχείο του νέου συστήματος, αποτελεί το πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού, το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από τα συμβατικά συστήματα GPS.

Close

Ετοιμότητα και προσοχή

Το Drive Pilot, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε αυτοκινητόδρομους με πυκνή κυκλοφορία, με ταχύτητες μικρότερες των 40 μιλίων την ώρα, επιτρέποντας στον οδηγό να απεμπλακεί πλήρως από την οδήγηση. Και επειδή η ασφάλεια είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη Mercedes-Benz, το σύστημα διαθέτει εφεδρικούς ενεργοποιητές διεύθυνσης και πέδησης, καθώς και εφεδρικό ηλεκτρικό σύστημα, προκειμένου σε περίπτωση βλάβης, ο οδηγός να έχει τη δυνατότητα πλήρους ανάκτησης του ελέγχου του οχήματος. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, λόγω αδυναμίας του οδηγού, το σύστημα φρενάρει το όχημα ελεγχόμενα, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου. Μόλις το όχημα ακινητοποιηθεί, ενεργοποιείται το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης της Mercedes-Benz, ενώ οι πόρτες ξεκλειδώνονται για να είναι προσβάσιμο το εσωτερικό του οχήματος.

Στην παρούσα φάση, το Drive Pilot Level 3 είναι διαθέσιμο στα μοντέλα S-Class και EQS, ενώ αναμένεται πως το επόμενο διάστημα, η Mercedes-Benz θα λάβει πιστοποίηση και σε άλλες χώρες, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα την κυριαρχία της στον χώρο της αυτοκίνησης.

Close