Τεχνολογία

13 Mar, 2023 Ώρα 15:56

ZF: Τέλος οι μανούβρες για το παρκάρισμα - Νέα τεχνολογία δίνει τη λύση

Thumbnail

Μία νέα τεχνολογία δια χειρός της ZF έρχεται να κάνει το παρκάρισμα παιχνιδάκι και να τελειώσει μία για πάντα, άγχος, μανούβρες και κόρνες. Η πατέντα αυτή ονομάζεται EasyTurn και ουσιαστικά επιτρέπει το στρίψιμο των εμπρός τροχών έως και 80 μοίρες (στις 35 μοίρες μπορεί να στρίψει κατά μέσο όσο ένα συμβατικό αυτοκίνητο) επιτρέποντας το παρκάρισμα με μία κίνηση.

Close

Το μυστικό βρίσκεται στις μπροστινές αναρτήσεις και στην προσθήκη επιπλέον συνδέσμων στο ακρόμπαρο, το οποίο έχει σχήμα S. Για την επίδειξη της εντυπωσιακής αυτής νέας τεχνολογίας, η εταιρία χρησιμοποίησε μία BMW i3 δείχνοντας πόσο ευκολότερη θα είναι η ζωή έχοντας την δυνατότητα να παρκάρεις και να ξεπαρκάρεις ουσιαστικά με μία κίνηση.

 

Close

 

Βέβαια η χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος βοηθάει ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη τεχνολογία να αναδείξει την χρηστικότητα της, κάτι που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι εφικτό σε ένα σύνολο με θερμικό κινητήρα. 

Close

Η εταιρία για την ώρα δεν έχει ανακοινώνει εάν θα βγει η συγκεκριμένη τεχνολογία στην παραγωγή ή το πιθανό κόστος της, όμως εφόσον σταδιακά τα ηλεκτρικά μοντέλα θα κυριαρχήσουν στη ζωή μας, γιατί να μην είναι ευκολότερο και το παρκάρισμα με τη χρήση τέτοιον λειτουργιών;

Μία ακόμη περίπτωση που αποδεικνύει πως η ηλεκτροκίνηση έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην αυτοκίνηση και η επένδυση σε αυτή μπορεί να μας προσφέρει νέες δυνατότητες και σίγουρα πιο μανιτζέβελα μοντέλα.

 

06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close