Video

03 Dec, 2024 Ώρα 12:18

Ακούστε την Alfa Romeo 33 Stradale στην πίστα του Nardo (βίντεο)

Thumbnail

Το πρωτότυπο «00» ολοκλήρωσε μια σειρά δοκιμών στη θρυλική πίστα του Nardò στην Ιταλία, γνωστή για την εξαιρετικά απαιτητική κυκλική πίστα των 12,5 χιλιομέτρων με κεκλιμένο οδόστρωμα.

Close

Η πίστα του Nardò δεν χρησιμοποιείται μόνο για επιβεβαίωση της μέγιστης ταχύτητας, αλλά και για τη δοκιμή της αεροδυναμικής απόδοσης και της αντοχής των μηχανικών μερών υπό ακραίες συνθήκες. Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, το ιταλικό supercar επαλήθευσε την τελική ταχύτητα των 333 km/h και την εντυπωσιακή επιτάχυνση 0-100 km/h σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα.

 

Close

 

Ο V6 κινητήρας των 3 λίτρων, που αποδίδει περισσότερους από 620 ίππους, συνδυάζεται με 8άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό, εξασφαλίζοντας την απόλυτη μεταφορά της δύναμης στους πίσω τροχούς.

Close

Πριν τις δοκιμές στο Nardò, η 33 Stradale πέρασε από το Balocco Proving Ground, όπου εξετάστηκε σχολαστικά η οδική της συμπεριφορά. Το ιταλικό supercar επιβεβαίωσε τις κορυφαίες δυνατότητες τόσο στο προφίλ οδήγησης «Strada» όσο και στο «Pista», αντανακλώντας την αγωνιστική κληρονομιά της Alfa Romeo.

 

 

Ειδική έμφαση δόθηκε στη ρύθμιση του συστήματος διεύθυνσης, τη συνεργασία του αλουμινένιου πλαισίου με τα διπλά ψαλίδια και τα ενεργά αμορτισέρ, καθώς και στην αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η λειτουργία «Partenza Veloce», η οποία ενεργοποιείται μέσω του κουμπιού «Quadrifoglio» στην καμπίνα. Με αυτή τη ρύθμιση, ο κινητήρας, το κιβώτιο ταχυτήτων και τα συστήματα ελέγχου ευθυγραμμίζονται για την επίτευξη μέγιστης επιτάχυνσης και πρόσφυσης.

Το σύστημα πέδησης είναι επίσης εξαιρετικά προηγμένο, με κεραμικούς δίσκους που εξασφαλίζουν κορυφαία απόδοση ακόμα και υπό ακραίες συνθήκες. Η 33 Stradale μπορεί να ακινητοποιηθεί από τα 100 km/h σε μόλις 33 μέτρα, χάρη στην τεχνολογία Brake-By-Wire και τις 6πίστονες εμπρός και 4πίστονες πίσω δαγκάνες, διασφαλίζοντας απόλυτο έλεγχο και ευστάθεια.

 

13 May, 2025 Ώρα 11:17

Robert Wickens: Ο παραπληγικός επαγγελματίας οδηγός αγώνων που δείχνει πως η θέληση ξεπερνά τα εμπόδια (βίντεο)

Thumbnail

Ακόμη και για τα δεδομένα των κορυφαίων οδηγών αγώνων, ο Robert Wickens είναι αξιοσημείωτος. Μετά από ένα ατύχημα στο IndyCar το 2018 στο Pocono που τον κατέστησε παραπληγικό, δεν εγκατέλειψε ούτε για ένα δευτερόλεπτο τους αγώνες. Το 2022, έκανε την επιστροφή του στη σειρά IMSA Michelin Pilot Challenge με την Bryan Herta Autosport σε ένα Hyundai Elantra N TCR, τροποποιημένο με ειδικά χειριστήρια. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα. Τώρα, συμμετέχει στη σειρά IMSA WeatherTech SportsCar Championship, αγωνιζόμενος με μια Chevrolet Corvette Z06.R GT3 με την DXDT Racing.

Close

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε ένα κρίσιμο κομμάτι τεχνολογίας από την Bosch και σε στενή συνεργασία με την Corvette και την Pratt Miller. Τα πρώτα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Wickens με χειροκίνητο έλεγχο ήταν καθαρά μηχανικά, με μια απλή ράβδο που συνέδεε έναν μοχλό χειρός με το πεντάλ του φρένου. Κάτι τέτοιο είναι μια χαρά σε ένα αυτοκίνητο δρόμου, αλλά σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά δύσκολο να παράγεις αρκετή δύναμη για να φρενάρεις ανταγωνιστικά και να αισθανθείς το όριο πρόσφυσης. Το ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης (EBS) της Bosch, που αναπτύχθηκε για αγωνιστικά πρωτότυπα, ήταν μια καλύτερη λύση.

Τα σημερινά αυτοκίνητα κατηγορίας LMDh απαιτούν σύστημα brake-by-wire (δυνατότητα ελέγχου των φρένων με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς μηχανική σύνδεση πεντάλ και φρένων) για να φρενάρουν αλλά και να παράγουν αναγεννητική ενέργεια. Αλλά, όπως αποκαλύπτει αυτή η νέα σειρά ντοκιμαντέρ από το Autosport, οι μηχανικοί της Bosch συνειδητοποίησαν ότι και αυτό το σύστημα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Wickens. Ένα σύστημα brake-by-wire συνήθως μεταφράζει το σήμα από έναν αισθητήρα θέσης στο πεντάλ του φρένου σε μια ηλεκτρονική εντολή προς τα πραγματικά φρένα. Αλλά δεν χρειάζεται πεντάλ φρένου για να δημιουργηθεί αυτό το σήμα. Μπορεί να δημιουργηθεί και από ειδικά χειριστήρια για τα άνω άκρα.

Close

 

 

Η Pratt Miller, ο επί μακρόν κατασκευαστής αγωνιστικών αυτοκινήτων Corvette, ανέπτυξε τα χειριστήρια για να λειτουργούν με το σύστημα Bosch, δίνοντας στον Wickens λίγο περισσότερη αίσθηση μέσω των χεριών του, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Στην πρώτη του δοκιμή με την Corvette Z06.R GT3 στο Sebring, «έπιασε» κατευθείαν αγωνιστικό ρυθμό.

Η προσπάθειά του να επιστρέψει στην κορυφή των αγώνων αποτελεί έμπνευση. Απολαύστε λοιπόν αυτό το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς που θα ακολουθήσει για την πορεία του Wickens στην IMSA WeatherTech.