Video

16 Dec, 2022 Ώρα 08:55

Εμφανίστηκε η πρώτη Ferrari Purosangue στους δρόμους του Λονδίνου! (βίντεο)

Thumbnail

Η βασική έκδοση της Ferrari Purosangue στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, κοστίζει 313.000 λίρες (363.000 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές αξίες).

Close

Δεδομένης της υψηλής τιμής, δεν είναι περίεργο ότι ο οδηγός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός κατά τη μεταφορά της στον εκθεσιακό χώρο HR Owen Ferrari Mayfair. Καθώς το ξεφόρτωναν από το τρέιλερ και έμπαιναν με την όπισθεν στο κτίριο, περαστικοί φωτογράφισαν το πρώτο τετράθυρο αυτοκίνητο στην ιστορία της φίρμας.  

Προσέξτε, αυτό δεν είναι το τυπικό μαύρο χρώμα της Ferrari, καθώς είναι το νέο Nero Purosangue με χρωστικές που δημιουργούν κόκκινες αντανακλάσεις σε ορισμένες συνθήκες φωτισμού. Αυτοί οι σφυρηλατημένοι τροχοί είναι επίσης αρκετά ιδιαίτεροι με τη διχρωμία τους και το διαμαντένιο σχήμα σε συνδυασμό με τις κίτρινες δαγκάνες φρένων που κάνουν αντίθεση. Οι τεράστιες εισαγωγές αέρα στο μπροστινό μέρος και οι τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης στο πίσω μέρος μας θυμίζουν το θηριώδες μοτέρ που υπάρχει κάτω από το καπό. 

Close

Η Ferrari Purosangue έρχεται να τα βάλει με τα υπόλοιπα SUV μεγαθήρια της αγοράς, έχοντας ως μεγάλο όπλο, τον V12 κινητήρα της. Ένα θηριώδες μοτέρ 6.5 λτ. το οποίο αποδίδει 725 ίππους και 716 Nm ροπής, την ώρα που μπορεί να πετύχει τελική στα 310χλμ./ώρα. Φυσικά συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων το οποίο είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος, χαρίζοντας στο σύνολο κατανομή βάρους 49:51 εμπρός και πίσω.

Ενώ στο παρελθόν υπήρχαν τετραθέσιες Ferrari, καμία από αυτές δεν πρόσφερε την άνεση της Purosangue. Το άνοιγμα των πίσω αρθρωτών θυρών παρέχει πρόσβαση σε μεμονωμένα καθίσματα που φαίνονται εξίσου σπορ με τα μπροστινά, προσφέροντας εξαιρετική πλευρική στήριξη, ενώ ο συνοδηγός έχει τη δική του οθόνη ενσωματωμένη στο ταμπλό, διαστάσεων 10,2 ιντσών.

Close

Η Purosangue θα έχει σχετικά περιορισμένη διαθεσιμότητα καθώς ο οίκος Maranello έχει υποσχεθεί να περιορίσει την παραγωγή μόνο στο 20% της συνολικής ετήσιας παραγωγής της εταιρείας.

 

13 May, 2025 Ώρα 11:17

Robert Wickens: Ο παραπληγικός επαγγελματίας οδηγός αγώνων που δείχνει πως η θέληση ξεπερνά τα εμπόδια (βίντεο)

Thumbnail

Ακόμη και για τα δεδομένα των κορυφαίων οδηγών αγώνων, ο Robert Wickens είναι αξιοσημείωτος. Μετά από ένα ατύχημα στο IndyCar το 2018 στο Pocono που τον κατέστησε παραπληγικό, δεν εγκατέλειψε ούτε για ένα δευτερόλεπτο τους αγώνες. Το 2022, έκανε την επιστροφή του στη σειρά IMSA Michelin Pilot Challenge με την Bryan Herta Autosport σε ένα Hyundai Elantra N TCR, τροποποιημένο με ειδικά χειριστήρια. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα. Τώρα, συμμετέχει στη σειρά IMSA WeatherTech SportsCar Championship, αγωνιζόμενος με μια Chevrolet Corvette Z06.R GT3 με την DXDT Racing.

Close

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε ένα κρίσιμο κομμάτι τεχνολογίας από την Bosch και σε στενή συνεργασία με την Corvette και την Pratt Miller. Τα πρώτα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Wickens με χειροκίνητο έλεγχο ήταν καθαρά μηχανικά, με μια απλή ράβδο που συνέδεε έναν μοχλό χειρός με το πεντάλ του φρένου. Κάτι τέτοιο είναι μια χαρά σε ένα αυτοκίνητο δρόμου, αλλά σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά δύσκολο να παράγεις αρκετή δύναμη για να φρενάρεις ανταγωνιστικά και να αισθανθείς το όριο πρόσφυσης. Το ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης (EBS) της Bosch, που αναπτύχθηκε για αγωνιστικά πρωτότυπα, ήταν μια καλύτερη λύση.

Τα σημερινά αυτοκίνητα κατηγορίας LMDh απαιτούν σύστημα brake-by-wire (δυνατότητα ελέγχου των φρένων με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς μηχανική σύνδεση πεντάλ και φρένων) για να φρενάρουν αλλά και να παράγουν αναγεννητική ενέργεια. Αλλά, όπως αποκαλύπτει αυτή η νέα σειρά ντοκιμαντέρ από το Autosport, οι μηχανικοί της Bosch συνειδητοποίησαν ότι και αυτό το σύστημα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Wickens. Ένα σύστημα brake-by-wire συνήθως μεταφράζει το σήμα από έναν αισθητήρα θέσης στο πεντάλ του φρένου σε μια ηλεκτρονική εντολή προς τα πραγματικά φρένα. Αλλά δεν χρειάζεται πεντάλ φρένου για να δημιουργηθεί αυτό το σήμα. Μπορεί να δημιουργηθεί και από ειδικά χειριστήρια για τα άνω άκρα.

Close

 

 

Η Pratt Miller, ο επί μακρόν κατασκευαστής αγωνιστικών αυτοκινήτων Corvette, ανέπτυξε τα χειριστήρια για να λειτουργούν με το σύστημα Bosch, δίνοντας στον Wickens λίγο περισσότερη αίσθηση μέσω των χεριών του, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Στην πρώτη του δοκιμή με την Corvette Z06.R GT3 στο Sebring, «έπιασε» κατευθείαν αγωνιστικό ρυθμό.

Η προσπάθειά του να επιστρέψει στην κορυφή των αγώνων αποτελεί έμπνευση. Απολαύστε λοιπόν αυτό το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς που θα ακολουθήσει για την πορεία του Wickens στην IMSA WeatherTech.