Video

18 Jan, 2021 Ώρα 23:03

¨Έξυπνο" Toyota GR Supra ντριφτάρει χωρίς οδηγό!

Thumbnail

Το ντριφτάρισμα είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές μορφές οδήγησης. Αρκεί αυτός που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι να είναι άριστος γνώστης και να προκαλεί πλαγιολίσθηση σε ελεγχόμενο χώρο.

Close

Στο μέλλον, με τόσες τεχνολογίες και τόσο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, είναι πιθανό τα αυτοκίνητα να ντριφτάρουν ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού.

Η Toyota, σε συνεργασία με το τμήμα Dynamic Design Lab του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, εξέλιξε ένα high tech αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε μια ειδικά εξελιγμένη GR Supra να πλαγιολισθήσει μόνη της.

Close

 

 

Ο υπολογιστής, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, προσομοιώνει έναν επαγγελματία οδηγό, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο σε τιμόνι, γκάζι και φρένο. Χειρίζεται το όχημα με απόλυτη ακρίβεια και διατηρεί σταθερή πορεία.

Ο οδηγός κάθεται στο μπάκετ κάθισμα χωρίς να κάνει το παραμικρό. Είναι όμως πάντα έτοιμος να επέμβει όπου χρειαστεί.  

Στόχος των ερευνητών δεν είναι βέβαια η διασκέδαση, αλλά η περαιτέρω εξέλιξη των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης των υπολογιστών των οχημάτων και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

 

Close
17 Jul, 2025 Ώρα 09:27

Η Koenigsegg Sadair’s Spear, έγινε το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής στην ιστορία του Goodwood FoS (βίντεο)

Thumbnail

Το Goodwood Festival of Speed είναι από τις πιο γνωστές μηχανοκίνητες διοργανώσεις. Αποτελεί ουσιαστικά ένα ετήσιο φεστιβάλ μηχανοκίνητου αθλητισμού που περιλαμβάνει σύγχρονα και ιστορικά αγωνιστικά οχήματα, τα οποία πραγματοποιούν την γνωστή ανάβαση μήκους 1.86χλμ. Το τριήμερο που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε και η φετινή διοργάνωση, με απίστευτους χρόνους και νέα ρεκόρ.

Close

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που δοκίμασαν την τύχη τους, ήταν και το νέο ριζοσπαστικό hypercar της Koenigsegg, το οποίο η εταιρεία παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Το σύνολο έγινε το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής με άδεια κυκλοφορίας που κατέκτησε το διάσημο hillclimb.

Ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε μόλις 47,14 δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το Czinger 21C, κατά 1,68 δευτερόλεπτα. Το Czinger σημείωσε το ρεκόρ του πέρυσι, αρπάζοντάς το από το Rimac Nevera που έτρεξε τη διαδρομή σε 49,32 δευτερόλεπτα το 2023.

Close

 

Close

 

Το Sadair’s Spear είναι μια ακόμα πιο σκληροπυρηνική εκδοχή της Jesko Attack. Χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα V8 5,0 λίτρων με διπλή υπερτροφοδότηση, αλλά μπορεί να αποδώσει έως και 1.650 ίππους.

Το αυτοκίνητο διαθέτει αναθεωρημένη αεροδυναμική που συμβάλλει στη βελτίωση της downforce σε χαμηλότερες ταχύτητες και της ροής του αέρα προς τον κινητήρα και τα συστήματα ψύξης, κάτι που το αυτοκίνητο φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε πλήρως στην πορεία του στο Goodwood. Τα ελαστικά Michelin Pilot Cup 2 είναι στάνταρ, με διαστάσεις 275/35/20 εμπρός και 335/30/21 πίσω.

Η Koenigsegg θα παράγει μόνο 30 Sadair’s Spear, ενώ το μοντέλο το αποκάλυψε σε πιθανούς πελάτες πίσω από κλειστές πόρτες, ξεπουλώντας το «αμέσως».