Video

13 Sep, 2023 Ώρα 11:46

Φοιτητές έφτιαξαν το πιο γρήγορο αυτοκίνητο του κόσμου (βίντεο)

Thumbnail

Μια ομάδα φοιτητών από το ETH της Ζυρίχης και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Λουκέρνης στην Ελβετία μόλις έθεσε ένα νέο ρεκόρ επιτάχυνσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Close

Το χειροποίητο ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητό τους, που ονομάζεται Mythen, εκτοξεύτηκε από τα 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 0,956 δευτερόλεπτα.

Το ETH Zurich αναφέρει ότι το Guinness World Records επιβεβαίωσε ότι το Mythen έσπασε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ επιτάχυνσης για ηλεκτρικά οχήματα, θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά για όποιον θελήσει να το σπάσει στο μέλλον.

Close

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε μια ομάδα με την ονομασία Foerderverein GreenTeam Uni Stuttgart e.V., η οποία σχεδίασε ένα EV που έφτασε τα 100 χλμ/ώρα  από στάση σε 1,461 δευτερόλεπτα στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι φοιτητές ανήκουν όλοι στην Ακαδημαϊκή Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ζυρίχης (AMZ) και εργάζονται εδώ και καιρό πάνω στο Mythen.

Close

Συνολικά, ολόκληρο το αυτοκίνητο ζυγίζει μόλις 140 κιλά χάρη στην εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων και αλουμινίου. Κάθε τροχός φιλοξενεί το δικό του μοτέρ για συνολική απόδοση του συστήματος περίπου 330 ίππων.

 

 

Αν και δεν είναι πολλά τα άλογα, πρόκειται για μια αναλογία ισχύος προς βάρος που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ούτε τα πιο ισχυρά hypercars.

Στην πραγματικότητα, είναι τόση μεγάλη ισχύς για την πλατφόρμα που το να τη βάλεις όλη στο έδαφος είναι σχεδόν αδύνατο.

Μόνο μέσω της χρήσης ενός συστήματος που κυριολεκτικά ρουφάει το αυτοκίνητο στο έδαφος θα μπορούσε η ομάδα να βρει την πρόσφυση που απαιτείται για να πάει τόσο γρήγορα τόσο γρήγορα.

Ο επικεφαλής της ομάδας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι η μοναδική εστίαση της ομάδας. Όλοι τους εξακολουθούν να πηγαίνουν κανονικά στις σπουδές τους και να φορτώνονται και άλλες προκλήσεις εκτός από την κατασκευή του ταχύτερου αυτοκινήτου στον κόσμο.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η ομάδα AMZ επιτυγχάνει αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ. Το είχε ξανακάνει το 2014 και στη συνέχεια ξανά το 2016. Πέρυσι, μια άλλη ομάδα στη Γερμανία κατέκτησε το ρεκόρ με χρόνο μόλις 1,46 δευτερόλεπτα.

Τώρα που το νούμερο είναι τόσο χαμηλό, θα χρειαστεί απίστευτη μηχανική και πολύ εξελιγμένες τεχνολογίες  για να γίνει κάτι καλύτερο από μικρές βελτιώσεις.

 

14 Jun, 2024 Ώρα 13:31

Aspark SP600: Έσπασε το ρεκόρ για το ηλεκτρικό με τη μεγαλύτερη τελική ταχύτητα (βίντεο)

Thumbnail

Ήταν μόνο θέμα χρόνου μέχρι ένα άλλο ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο να διεκδικήσει ένα από τα 24 ρεκόρ που κατέχει το κορυφαίο EV, Rimac Nevera. Μια λιγότερο γνωστή μάρκα κατέρριψε τώρα το παντοδύναμο κροατικό θηρίο. Στις 8 Ιουνίου, η ιαπωνική Aspark με το νέο SP600 πέτυχε ταχύτητα 438,7χλμ./ώρα σύμφωνα με το ενσωματωμένο Racelogic V-Box (26χλμ./ώρα περισσότερα από το Nevera).

Close

Κατασκευασμένο στην Ιταλία από την Manifattura Automobili Torino, το Aspark SP600 έφτασε στα όριά του στο πεδίο δοκιμών της ATP στο Papenburg. Πρόκειται για την ίδια γερμανική πίστα δοκιμών όπου το Nevera σημείωσε το προηγούμενο ρεκόρ μέγιστης ταχύτητας το 2022 και 23 επιπλέον ρεκόρ την επόμενη χρονιά. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δοκιμάσετε τις δυνατότητες ενός hypercar χάρη σε ένα ζευγάρι ευθειών μήκους 3.8χλμ.

Πίσω από το τιμόνι του νέου βασιλιά της ταχύτητας του EV ήταν ο Marc Basseng, ο 45χρονος Γερμανός οδηγός αγώνων που έκανε ρεκόρ γύρου στο Nürburgring το 2010 με μια Pagani Zonda R, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού σε 6 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα. Αυτός ο χρόνος γύρου βελτιώθηκε στη συνέχεια από άλλα αυτοκίνητα, και το AMG One κατέχει σήμερα τον τίτλο με γύρο 6:35. Το 2012, ο ίδιος Marc Basseng κέρδισε τον 24ωρο αγώνα αντοχής οδηγώντας ένα Audi R8 LMS ultra.

Close

 

 

Λεπτομέρειες σχετικά με το αυτοκίνητο δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά διαφημίζεται ως ένα νέο εξελιγμένο όχημα και όχι ως παραλλαγή του προηγούμενου Owl. Περιγράφεται ως ένα πρωτότυπο με σκοπό την παραγωγή, εξοπλισμένο με ειδικά ελαστικά Bridgestone Potenza Race. Η απουσία πλευρικών καθρεπτών για να ξεκλειδώσει περισσότερη ταχύτητα μειώνοντας την αντίσταση, μας λέει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για όχημα με άδεια κυκλοφορίας.