Η εμπειρία της οδήγησης ψηφιοποιείται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι υπολογιστές με αστραπιαία αντανακλαστικά ελέγχουν όλο και περισσότερο το αυτοκίνητο. Ωστόσο ένα κανάλι στο Youtube (Driven Media) θέλησε να αποδείξει εάν τελικά το launch control είναι σε θέση να πετύχει καλύτερη εκκίνηση και επιτάχυνση από έναν έμπειρο οδηγό.
Για το «πείραμα» χρησιμοποίησαν μία Ferrari 488 Pista που εφοδιάζεται με V8 twin-turbo 3.9λτ. απόδοσης 710 ίππων και 770 Nm ροπής. Καθώς όλη αυτή η ισχύς αποστέλλεται από τον κινητήρα που είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων, ο οδηγός της Ferrari έχει μερικά μηχανικά πλεονεκτήματα για να αντισταθμίσει την τεράστια δύναμη περιστροφής των ελαστικών.
Όπως λέει ο επαγγελματίας οδηγός Scott Mansell, το launch control μπορεί να παρέχει ακριβώς τόση ροπή, όση μπορούν να αντέξουν οι πίσω τροχοί πριν αρχίσουν να χάνουν πρόσφυση. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες και εξισώσεις, το αυτοκίνητο μπορεί να το κάνει αυτό σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, παρακάμπτοντας εντελώς τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος πάντα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί αρχικά και να αντιδράσει στη συνέχεια.
Με το Launch control το 400άρι έγινε σε 11.15 δευτ. Η πρώτη απόπειρα του οδηγού από την άλλη ήρθε στα 11.18δευτ. «Αυτό είναι εκπληκτικό. Νομίζω ότι μπορώ να το νικήσω! Πραγματικά πιστεύω ότι μπορώ να το νικήσω γιατί τότε είχα πάρα πολύ σπινάρισμα», λέει ο Mansell πριν δοκιμάσει για δεύτερη φορά.
Μετά από μερικές ακόμα απόπειρες, ο οδηγός κατάφερα να κερδίσει τον χρόνο του launch control, κάνοντας μόλις 10.99 δευτ., έχοντας βέβαια και την βοήθεια από τα ζεσταμένα ελαστικά, αλλά και το χαμηλότερο βάρος από το λιγότερο καύσιμο.
Πηγή: Zougla.gr

Gymkhana: Aussie Shred – Στις 9 Δεκεμβρίου η μεγάλη επιστροφή με τον Travis Pastrana (teaser trailer)
Η θρυλική σειρά Gymkhana επιστρέφει επίσημα με ένα νέο επεισόδιο, το Gymkhana: Aussie Shred, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Δεκεμβρίου 2025, με τον Travis Pastrana στο τιμόνι. Η Hoonigan μεταφέρει αυτή τη φορά το χάος, το κάψιμο των ελαστικών και τα ακραία stunts στην Αυστραλία, σε ένα project που υπόσχεται να ανανεώσει πλήρως τη γνωστή φόρμουλα της σειράς.
Κεντρικό ρόλο στο νέο επεισόδιο παίζει το απόλυτα αναβαθμισμένο Subaru Brat — με την ονομασία Subaru Brataroo 9500 Turbo — ένα μοναδικό δημιούργημα που έχει εξελιχθεί ειδικά για τις ανάγκες των θεαματικών γυρισμάτων. Το ολοκαίνουργιο Brataroo διαθέτει κινητήρα turbo boxer 2.0 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 670 ίππους και 680 lb-ft ροπής, ενώ το κόκκινο όριο αγγίζει τις 9.500 σ.α.λ., το υψηλότερο που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε όχημα Gymkhana. Η ισχύς περνά μέσα από εξατάχυτο σειριακό κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης, με εξειδικευμένα διαφορικά για μέγιστη πρόσφυση και έλεγχο.
Το αυτοκίνητο βασίζεται σε αγωνιστική πλατφόρμα τύπου WRC, με ελαφρύ carbon αμάξωμα και εξελιγμένο roll-cage, ώστε να αντέχει τα ακραία φορτία των άλματων και των drift. Παράλληλα, ενσωματώνει προηγμένα στοιχεία active aerodynamics, με κινούμενα αεροδυναμικά πτερύγια που προσαρμόζονται ανάλογα με τη φάση του ελιγμού, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα. Το εξωτερικό styling αντλεί έμπνευση από το αυστραλιανό Outback, με έντονη ρετρό αισθητική που θυμίζει το κλασικό Subaru Brat της δεκαετίας του ’70.
Η επιστροφή του Gymkhana με το Aussie Shred θεωρείται σημαντική για τους φίλους της σειράς, καθώς μετά από μια περίοδο παύσης, η Hoonigan επιχειρεί να ανανεώσει το format, επιλέγοντας νέα τοποθεσία, νέο concept και ένα όχημα που συνδυάζει επιτυχημένα νοσταλγία και τεχνολογική καινοτομία. Για τον Pastrana, το project αποτελεί ακόμη μια ευκαιρία να σπρώξει τα όρια των κινηματογραφικών stunts, αυτή τη φορά με ένα από τα πιο εξελιγμένα και εντυπωσιακά μοντέλα που έχουν εμφανιστεί ποτέ στη σειρά.
