Video

01 Nov, 2022 Ώρα 11:50

Μια ματιά στις γραμμές παραγωγής της Ducati και της Honda (βίντεο)

Thumbnail

Η διαδικασία παραγωγής μιας μοτοσυκλέτας ξεκινάει από την ίδια την σύλληψη της ιδέας και των πρώτων σχεδίων και, για να φτάσει μέχρι το τελικό προϊόν, μεσολαβούν άπειρα βήματα και πολύ, ακόμα και σήμερα, χειρωνακτική δουλειά.

Close

Εδώ είναι που η μαγεία παίρνει σάρκα και οστά για την Ducati, στο Borgo Panigale της Μπολόνια, στην Ιταλία, και το κανάλι YouTube, FRAME, έβγαλε τις κάμερές του για άλλη μια φορά για να μας κάνει μια περιήγηση του πώς η Ducati φτιάχνει την Superleggera V4 της.

Το βίντεο του FRAME ξεκινά με τον κινητήρα Ducati V4, όπου βλέπουμε το σύστημα Desmodromic να τοποθετείται, οι φλάντζες να εφαρμόζονται και τα καλύμματα και το κιβώτιο ταχυτήτων να τοποθετούνται. Δεν βλέπουμε έμβολα, αλλά σίγουρα είναι μαγευτικό να βλέπεις έναν κινητήρα αυτού του διαμετρήματος να συναρμολογείται στο χέρι. Μετά από αυτό, ο κινητήρας φορτώνεται σε ένα καρότσι και οδηγείται στον επόμενο σταθμό.

Close

Το επόμενο κεφάλαιο του βίντεο δείχνει την επεξεργασία του πλαισίου και, αφού πρόκειται για την Superleggera V4, βλέπουμε από κοντά το εργαστήριο ανθρακονημάτων της Ducati. Θερμογραφία, υπέρηχοι, τομογραφία και τρισδιάστατο scanning χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστεί ότι το τελικό προϊόν είναι σύμφωνo με τις προδιαγραφές. Στη συνέχεια, τα εξαρτήματα βάφονται και επιθεωρούνται πριν ξεκινήσει τη συναρμολόγηση.

Έπειτα, όλα τα άλλα μικρά κομμάτια ενώνονται στο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων του τιμονιού και των χειριστηρίων του, των δαγκάνων των φρένων, του μπροστινού πιρουνιού, του πίσω αμορτισέρ, της αλυσίδας και πολλών άλλων. Αυτό είναι επίσης το στάδιο όπου η μοτοσυκλέτα παίρνει την αριθμημένη πλακέτα της και η μονάδα που κάλυψε το FRAME ήταν ο αριθμός 001 στην παραγωγή.

Close

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια χειροποίητη Ducati Superleggera V4 περιορισμένης παραγωγής. 

Στη συνέχεια, περίπου στα 11 λεπτά του βίντεο, η Honda κάνει μια εμφάνιση έκπληξη και ακολουθούμε την γραμμή παραγωγής ATV της ιαπωνικής εταιρίας στο Timmonsville της Νότιας Καρολίνα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά λοιπόν μέσα στα εργοστάσια δύο μεγάλων και ιστορικών εταιριών στον χώρο της μοτοσυκλέτας και μια, μικρή μόνο, εικόνα των διαδικασιών που απαιτούνται για να φτάσουν αυτά τα εκπληκτικά μηχανήματα στα χέρια μας και στους δρόμους που λατρεύουμε να οδηγούμε. 

 

22 Mar, 2024 Ώρα 09:11

Τα ηλεκτρικά που έχουν κάνει τον καλύτερο χρόνο στην «Πράσινη Κόλαση» (βίντεο)

Thumbnail

H διασημότερη πίστα στον κόσμο δεν κάνει διακρίσεις και κρατάει τις πόρτες της ανοιχτές για κάθε ενδιαφερόμενο. Η  «Πράσινη Κόλαση» όπως έχει χαρακτηριστεί η πίστα του Nurburgring βρίσκεται στη Γερμανία και αποτελεί το όνειρο των απανταχού petrolheads καθώς είναι από τα λίγα μέρη όπου ένα αυτοκίνητο δείχνει πραγματικά την αξία του, φυσικά μαζί με τις ικανότητες του οδηγού. Δημιουργήθηκε το μακρινό 1925 κοστίζοντας κάτι λιγότερο από 15 εκ. ευρώ, ένα ποσό που έχει εισπράξει στο πολλαπλάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Με το σημερινό της μήκος να αγγίζει τα 20χλμ. σχεδόν όλες οι εταιρίες τη χρησιμοποιούν για να δοκιμάσουν αρχικά τα καινούργια τους performance cars, και στη συνέχεια να κυνηγήσουν και έναν καλό χρόνο.

Close

Σε αυτό το «κυνήγι» σε αυτή την πρόκληση της Πράσινης Κόλασης, έχουν μπει για τα καλά και τα ηλεκτρικά οχήματα. Είτε πρόκειται για concept cars μεγάλων εταιριών είτε για μοντέλα παραγωγής με θηριώδεις ιπποδυνάμεις.

Σας παρουσιάζουμε τα 5 ηλεκτρικά οχήματα που έχουν σημειώσει τους καλύτερους χρόνους στην πίστα του Nurburgring.

Close

 

 

Volkswagen ID.R Concept: 6:05.3

Πριν από το ID.4, το ID.Buzz και την υπόλοιπη γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων της Volkswagen, οι μηχανικοί στο Βόλφσμπουργκ έδωσαν σάρκα και οστά σε μία EV ιδέα, που δεν είχε δει ποτέ ο κόσμος. Το ID.R ήταν ένα αγωνιστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς όρια, με 671 ίππους και 650 Nm ροπής,  χάρη σε δύο ηλεκτροκινητήρες, ενώ ζύγιζε μόνο 1.133 κιλά. Το 2019, η VW εξαπέλυσε το ID.R στο Nurburgring με τον Γάλλο οδηγό αγώνων Romain Dumas πίσω από το τιμόνι. Η επική διαδρομή είχε ως αποτέλεσμα ένα ρεκόρ χρόνου γύρου 6:05.336, καθιστώντας το ως το ταχύτερο EV -και ένα από τα ταχύτερα αυτοκίνητα όλων των εποχών- στην ιστορική πίστα.

 

 

Nio EP9: 6:45.9

Το Nio EP9 δεν είναι τεχνικά ένα αυτοκίνητο παραγωγής, παρόλο που η εταιρεία κατασκεύασε και πούλησε 10 από αυτά μεταξύ 2016 και 2019 έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Το hypercar αποκλειστικά για την πίστα είχε τέσσερις ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένους σε κάθε τροχό για συνολική απόδοση 1.341 ίππων και 1.479 Nm ροπής. Το όχημα κάνει το 0-100 σε 2.6 δευτ. και έχει τελική ταχύτητα στα 312χλμ./ώρα. Το 2017, η Nio άφησε το EP9 ελεύθερο στο Nurburgring Nordschleife με τον Βρετανό οδηγό αγώνων Peter Dumbreck πίσω από το τιμόνι. Ο Dumbreck σημείωσε χρόνο γύρου 6:45.90 τοποθετώντας το EV9 είναι αυτή τη στιγμή πέμπτο στη λίστα των αυτοκινήτων μη παραγωγής και δεύτερο στα ηλεκτροκίνητα μετά το VW ID.R.

 

 

Rimac Nevera: 7:05.2

Το πρώτο, πραγματικό αυτοκίνητο παραγωγής σε αυτή τη λίστα είναι το Rimac Never. Ένα ηλεκτρικό hypercar αξίας 2.3 εκατ. δολαρίων το οποίο έχει σύστημα από τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και μια μπαταρία 120 kWh. Το αποτέλεσμα είναι η μέγιστη ισχύς των 1.914 ίππων και 2.360 Nm ροπής. Είναι, εξ ορισμού, το πιο γρήγορο αυτοκίνητο που πωλείται σήμερα. Στα τέλη του 2023, η Rimac σημείωσε ρεκόρ παραγωγής EV με το Nevera στο Nurburgring Nordschleife με χρόνο γύρου 7:05.29. Στο τιμόνι βρισκόταν ο Κροάτης οδηγός αγώνων Martin Kodric.

 

 

Porsche Taycan Turbo GT: 7:07.5

Η νέα Porsche Taycan Turbo GT είναι η ταχύτερη και ισχυρότερη Porsche παραγωγής που υπήρξε ποτέ. Με έως και 1.108 ίππους, 0-100 σε 2.3 δευτ.και τελική στα 306χλμ./ώρα, παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες και ήδη μπήκε στο Top5 των ταχύτερων EV. Και με το πακέτο Wiessach (η πρώτη τετράθυρη Porsche που αποκτά αυτή την επιλογή), αυτή η Taycan εγκαταλείπει τα πίσω καθίσματα και προσθέτει ανθρακονήματα για να κρατήσει το βαρύ EV κάτω από τα 2.267 κιλά. Με τον έμπειρο οδηγό αγώνων Lars Kern πίσω από το τιμόνι, η Turbo GT έγινε το ταχύτερο τετράθυρο EV στο ‘Ring και το ταχύτερο από οποιοδήποτε τετράθυρο sedan παραγωγής.

 

 

Toyota TMG EV P002: 7:22.3

Το TMG EV P002 ήταν ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο που παρήγαγε η Toyota το 2012 με 469 ίππους και 1.199 Nm ροπής. Με τον Jochen Krumbach πίσω από το τιμόνι, η Toyota βγήκε στο Nurburgring την ίδια χρονιά και κατέγραψε έναν γρήγορο γύρο 7:22.32. Εκείνη την εποχή η Toyota έσπασε το ρεκόρ γύρου EV, αν και καταρρίφτηκε σύντομα.

Την κορυφαία 10άδα συμπληρώνουν:

Tesla Model S Plaid W/ Track Pack: 7:25.2

Porsche Taycan Turbo S: 7:33.3

Tesla Model S Plaid: 7:35.5

Porsche Taycan Turbo: 7:42.3

Hyundai Ioniq 5 N: 7:45.5