Το Grand Prix στο Πριγκηπάτο του Μονακό ξεκίνησε με δράματα για τη Ferrari. Οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιδιορθώσουν το πρόβλημα στο μονοθέσιο του Charlers Leclerc κι έτσι ο Μογενάσκος δεν εκκίνησε καν τον αγώνα.

Ο Max Verstappen εκμεταλλεύτηκε την εγκατάλειψη του αντιπάλου του, έκανε έναν αλάνθαστο αγώνα και πήρε μια πολύ εύκολη νίκη για τη Red Bull, προσπερνώντας στη γενική βαθμολογία τον Lewis Hamilton. Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes δεν μπόρεσε ποτέ να βρει ρυθμό στο Μόντε Κάρλο και περιορίστηκε στην έβδομη θέση.
Βέβαια, όλο το τετραήμερο στο Μονακό ήταν δύσκολο για τη γερμανική ομάδα. Ο Valtteri Bottas μπήκε στα pits για αλλαγή ελαστικών στον 32ο γύρο αλλά ένα πρόβλημα στον τροχό τον υποχρέωσε σε εγκατάλειψη. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Carlos Sainz,ο οποίος ήταν πραγματικά πολύ δυνατός από τη διαδικασία των ελεύθερων δοκιμών.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Lando Norris με τη McLaren, συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις φέτος.
Ο Sergio Perez πέρασε τέταρτος την καρό σημαία του τερματισμού, ενώ ο Sebastian Vettel θύμισε μετά από καιρό τον παλιό καλό του εαυτό, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.
Tον ακολούθησε ο Gasly, o Hamilton όπως είπαμε και παραπάνω έμεινε έβδομος, με τους Stroll, Ocon και Giovinazzi να κλείνουν την δεκάδα.

Οδηγός του αγώνα
Η φετινή σεζόν δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο για τον τέσσερις φορές πρωταθλητή Sebastian Vettel, αλλά φαίνεται ότι βρήκε το mojo του στους δρόμους του Μονακό, προσπερνώντας -μέσω της στρατηγικής- τρεις οδηγούς, και να τερματίσει στην 5η θέση, κατακτώντας παράλληλα τους πρώτους του βαθμούς με τη νέα ομάδα, Aston Martin.
Γι’αυτό και ο Sebastian Vettel ψηφίστηκε ως ο οδηγός του αγώνα, έχοντας την προτίμηση του 23,6% του κοινού, για να ακολουθήσει ο Sergio Perez με 17,3%, ο Lando Norris με 14%, ο Carlos Sainz με 12,1% και ο Max Verstappen με 9%.
Η τελική κατάταξη


F1 Saudi Arabia: Πασχαλιάτικα Grand Prix υπό το φως των προβολέων
Μετά το Grand Prix στην Ιαπωνία ( 4-6 Απριλίου), το Grand Prix στο Μπαχρέιν (11-13 Απριλίου) σειρά έχει το Grand Prix στη Σαουδική Αραβία (18-20 Απριλίου). Πασχαλιάτικα θα έχουμε αγώνα στη F1 και ευτυχώς που δεν είναι μεσημέρι γιατί τη μάχη θα την κέρδιζε ο οβελίας. Ο αγώνας στη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει στις 20.00.
Η Τζέντα φτάνει έως το τέλος της στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που κατευθύνονται προς τη Μέκκα, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και πολιτιστικό κόμβο. Είναι γνωστή για τη σύγχρονη παραλία της και την ιστορική συνοικία Αλ-Μπαλάντ.

Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στη Σαουδική Αραβία έγινε τον Δεκέμβριο του 2021. Οι τρεις επόμενοι αγώνες έγιναν τον Μάρτιο και φέτος θα γίνει τον Απρίλιο και αυτό γιατί τα επίπεδα θερμοκρασίας, ανέμου και υγρασίας είναι παρόμοια με αυτά του καλοκαιριού.
Σήμερα Παρασκευή 18 Απριλίου θα γίνουν τα δύο πρώτα ανεπίσημα δοκιμαστικά. Το Practice 1 θα ξεκινήσει στις 16.30 και το Practice 2 στις 20.00
Το Σάββατο 19 Απριλίου το Practice 3 θα γίνει στις 16.30 και στις 20.00 θα ακολουθήσει το Qualifying για την pole position.
Την Κυριακή 20 Απριλίου ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 20.00 υπο το φώς των προβολέων.

Η πίστα έχει μήκος 6.174 μέτρα και είναι μία από τις ταχύτερες της F1. Δεν θα ήταν υπερβολή αν σας λέγαμε ότι το 80% του αγώνα όλοι οι οδηγοί πηγαίνουν με τέρμα γκάζι. Η πίστα είναι τεχνική. ‘Έχει 16 αριστερές και 11 δεξιές στροφές.
Παρόλο που υπάρχουν τρεις ζώνες DRS, οι προσπεράσεις δεν είναι τόσο εύκολες λόγω έλλειψης έντονων σημείων φρεναρίσματος. Η επιφάνεια της πίστας δεν είναι πολύ τραχιά αλλά οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σημαντικές.

Η επιλογή γομών για τους πρώτους τέσσερις αγώνες αυτής της σεζόν ήταν η ίδια με πέρυσι, αλλά για τον πέμπτο γύρο, η Pirelli έχει κάνει ένα βήμα προς το μαλακό άκρο. Έτσι η τριάδα που θα είναι διαθέσιμη στην Τζέντα έχει: Σκληρή γόμα τη C3, μέση γόμα τη C4 και μαλακή γόμα τη C5. Αυτό είναι εναρμονισμένο με το στόχο, που έχουν θέσει η FIA, η F1 και οι ομάδες για να δημιουργήσουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής και επομένως πιο συναρπαστικούς και απρόβλεπτους αγώνες. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις αυτού του Grand Prix, η μια αλλαγή κυριάρχησε, τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην προτίμηση των ομάδων, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας ανακάτευε λίγο τα πράγματα.
