Από 7 Απριλίου έως και την Κυριακή 10 Απριλίου τα φώτα της δημοσιότητας που αφορούν τους αγώνες της F1 είναι στραμμένα στη διάσημη πίστα «Albert Park Circuit» της Αυστραλίας.
Τελευταία φορά που έγινε αγώνας της F1 στην Αυστραλία ήταν το 2019. Νικητής το 2019 ήταν ο Φινλανδός οδηγός της Mercedes (τώρα τρέχει με Alfa Romeo) Valtteri Bottas. Προσπέρασε τον παγκόσμιο πρωταθλητή και τότε ομόσταβλό του Lewis Hamilton και «πήρε» την πρώτη του νίκη τη χρονιά εκείνη.

Στο Grand Prix της Αυστραλίας επιστρέφει ο Sebastian Vettel. Στα δύο προηγούμενα δεν έτρεξε γιατί είχε Covid 19.Αύριο Πέμπτη εκτός από τις τυπικές προετοιμασίες και την γνωριμία με την πίστα, δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο από αγωνιστικής πλευράς. Την Παρασκευή όμως 8/4 θα γίνουν τα ανεπίσημα δοκιμαστικά, το Σάββατο 9/4 τα επίσημα χρονομετρημένα και την Κυριακή 10/4 θα δούμε αγώνα.
FP1: Ταχύτερες οι Ferrari, με Sainz στην κορυφή
Ο Ισπανός σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1 λεπτό και 19,806 με το πιο μαλακή γόμα της Pirelli -τη C5- με τον teammate του στην Ferrari, Charles Leclerc, να βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα των χρόνων, 0,571 δευτ. πίσω του. Η πρώτη Red Bull ήταν αυτή του Sergio Perez στην τρίτη θέση, ο οποίος προκάλεσε τη μια από τις δύο κόκκινες σημαίες της περιόδου, όταν έχασε ένα κομμάτι του αμαξώματος.
Πίσω του τον ακολούθησε το δεύτερο μονοθέσιο της αυστριακής ομάδας, αυτό με το νούμερο 1 και τον Max Verstappen, με τον πρωταθλητής να κάνει τον ταχύτερο γύρο του πολύ νωρίτερα στη συνεδρία. Οι οδηγοί χρειάστηκαν μερικούς γύρους για να εξοικειωθούν με τη νέα χάραξη της διαδρομής, με τις αλλαγές να γίνονται για πρώτη φορά μετά το 1996, όταν η F1 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Μελβούρνη.
Έτσι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που βγήκαν στις αμμοπαγίδες της, σε μια πίστα που αυτό το Σαββατοκύριακο θα περιλαμβάνει τέσσερις ζώνες DRS, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Formula 1.

Ήδη έχει ξεκινήσει και η 2 περίοδος ελεύθερων δοκίμων.
Σάββατο 9 Απριλίου
06:00 – 7:00 Τρίτη Περίοδος Ελεύθερων Δοκιμών
09:00 – Κατατακτήριες Δοκιμές
Κυριακή 10 Απριλίου
08:00 – Αγώνας

Verstappen: Τα μονοθέσια πρέπει να γίνουν το ίδιο ελαφριά και μικρά με αυτά του 2010
Ο Max Verstappen υποστήριξε πως τα μονοθέσια της Formula 1 θα πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις και το ίδιο βάρος με εκείνα που χρησιμοποιούνταν στη κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού το 2010, τα οποία διέθεταν ατμοσφαιρικούς V8 κινητήρες και ζύγιζαν 180 κιλά λιγότερο από τα σημερινά.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα, τα μικρότερα. Αλλά αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο αν αλλάξεις τους κανονισμούς για τους κινητήρες. Προς το παρόν, οι κινητήρες είναι εξαιρετικά αποδοτικοί, αλλά είναι επίσης αρκετά μεγάλοι. Αυτό κάνει το αυτοκίνητο μακρύτερο, χρειάζεται περισσότερη ψύξη, οπότε το αυτοκίνητο γίνεται αρκετά μεγάλο.
Νομίζω ότι αν μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα παρόμοιο αυτοκίνητο όπως ήταν στην εποχή του 2010, ή και παλαιότερα. Αυτό θα ήταν ωραίο, γιατί νομίζω ότι θα βοηθήσει τους αγώνες. Αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει,
Close
είπε ο Ολλανδός που μίλησε και για τον κινητήρα που κατασκευάσει η ομάδα του για την σεζόν του 2026, κινητήρας που οι φήμες τον θέλουν να υστερεί σε απόδοση σε σύγκριση με αυτόν της Mercedes.
Είναι σίγουρα ένα μεγάλο ερωτηματικό, αλλά ειλικρινά νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να πουν αυτή τη στιγμή, “ναι, θα είμαστε πραγματικά, πραγματικά καλοί” Δεν έχεις καμία εγγύηση. Ξέρω ότι είναι μεγάλη πρόκληση αυτό που κάνουμε, φέρνοντας και τον δικό μας κινητήρα, αλλά είναι επίσης και μια αρκετά συναρπαστική πρόκληση.
Close Μας δίνει επίσης την καλύτερη ευκαιρία να είμαστε ανταγωνιστικοί αντί να εξαρτόμαστε από έναν άλλο κατασκευαστή που είναι πρόθυμος να μας δώσει έναν κινητήρα. Οι κανονισμοί είναι τόσο περίπλοκοι που, φυσικά, ο κινητήρας θα είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσεις ότι θα φτιάξεις ένα καλό μονοθέσιο.
Πιστεύω ότι οι πρώτοι αγώνες θα είναι πολύ απαιτητικοί για όλους ώστε να ενσωματώσουν σωστά τα πάντα, από τη μονάδα ισχύος μέχρι το μονοθέσιο και τη γενικότερη συμπεριφορά του. Ελπίζω να μας δώσει μερικούς ενδιαφέροντες αγώνες.
