F1

20 May, 2022 Ώρα 10:14

Στην Ισπανία ο 6ος γύρος της F1: Ποιοι «βλέπουν» νίκη στην πίστα της Βαρκελώνης

Thumbnail

Την πίστα στη Βαρκελώνη την γνωρίζουν πολύ καλά και οι 20 πιλότοι της F1. Σ αυτήν την πίστα στην αρχή της χρονιάς (Φεβρουάριος 2022) πριν ξεκινήσουν οι αγώνες ,οι πιλότοι δοκίμασαν τα μονοθέσια τους με τις νέες διαστάσεις των ελαστικών. Εκεί οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί των ομάδων έκαναν τις πρώτες μετατροπές, παρήγγειλαν τα νέα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιούσαν τη φετινή αγωνιστική χρονιά και εκεί «κλείδωσαν» τις προδιαγραφές που ορίζει ο κανονισμός. 

Close

Tο Grand Prix στην Ισπανία,6ος γύρος του φετινού πρωταθλήματος, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Πρώτον γιατί θα δούμε έναν γρήγορο αγώνα σε μια πίστα που την ξέρουν όλοι απ’ έξω και ανακατωτά. Δεύτερον γιατί τρείς πιλότοι θέλουν το πρώτο βάθρο. Θέλουν νίκη. Ο καθένας έχει το δικό του λόγο.

Close

Ο Leclerc έχοντας κερδίσει δύο Grand Prix σε Μπαχρέιν και Αυστραλία προηγείται στη βαθμολογία με 104 βαθμούς. Θέλει να κερδίσει για να ανοίξει τη διαφορά.

Ο Verstappen αν και έχει κερδίσει τρία Grand Prix ( Saudia Arabia, Imola, Miami) ακολουθεί στη βαθμολογία με 85 βαθμούς. Θέλει τη νίκη για να κλείσει την ψαλίδα με τον Leclerc και να συνεχίσει το πρωτάθλημα με λιγότερο άγχος.

Close

 

 

Ο Carlos Sainz βρίσκεται στην 5η θέση με 53 βαθμούς. Μπροστά του βρίσκονται ο Perez με 66 βαθμούς και ο Russel στην 4η θέση με 59 βαθμούς. Οι δύο βασικοί λόγοι που θέλει νίκη είναι:

Ο πρώτος και βασικότερος γιατί τρέχει στην έδρα του. Οι Ισπανοί τον θέλουν στο βάθρο. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι από την ημέρα που υπέγραψε με τη Ferrari το διετές συμβόλαιο δεν έχει κάνει κάτι αξιόλογο. Και το έχει ανάγκη να αποδείξει ότι σωστά η Ferrari συνέχισε τη συνεργασία μαζί του.

Μπορεί για τους 20 πιλότους της F1 η πίστα να είναι γνώριμη όμως είναι άγνωστες οι επιδόσεις με τις γόμες των ελαστικών που θα χρησιμοποιήσουν. Όταν έγιναν οι πρώτες δοκιμές ήταν Φεβρουάριος. Πριν από τρείς μήνες ήταν χειμώνας και πολλές φορές ο καιρός ήταν βροχερός. Οι ομάδες επικεντρώθηκαν τότε στις μεσαίες γόμες της γκάμας και όχι στη σκληρή. Έκανε πολύ περισσότερο κρύο και επιπλέον τα νέα μονοθέσια ήταν με βασικές προδιαγραφές χωρίς εξέλιξη. Από τότε η απόδοσή τους έχει βελτιωθεί σημαντικά και έχει ενδιαφέρον να δούμε πόση ακόμη βελτίωση θα γίνει με τις προγραμματισμένες αναβαθμίσεις. 

 

 

Η Pirelli φέρνει τα πιο σκληρά ελαστικά από τη γκάμα του 2022. Η C1 γόμα είναι η P Zero λευκή/σκληρή, η C2 είναι η P Zero κίτρινη/μέση και η C3 η P Zero κόκκινη/μαλακή. Είναι μια επιλογή ξεκάθαρη, όπως και πέρυσι, παρότι έχουμε νέα γενιά ελαστικών. Οι απαιτήσεις της πίστας στη Βαρκελώνη είναι γνωστές. 

Το Circuit de Barcelona-Catalunya έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Η παρατεταμένη στροφή 3 όπως και η στροφή 9 αλλά και όλες οι άλλες στροφές προκαλούν υψηλά ενεργειακά φορτία στα ελαστικά. Και αυτό το γνωρίζουν οδηγοί και ομάδες. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι γόμες και οι πιέσεις στα ελαστικά. Η πίστα από πέρυσι δεν έχει αλλάξει. Μόνο στη στροφή 10 έχει γίνει μια μικρή τροποποίηση αυξάνοντας ελάχιστα το συνολικό μήκος γύρου. 

Ο τεχνικός διευθυντής Motorsport , Mario Isola αναφέρθηκε στον αγώνα της Ισπανίας και δήλωσε: 

« Η πίστα έχει λίγο απ’ όλα, με το πολύ τεχνικό τρίτο κομμάτι, να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την φθορά των ελαστικών. Ως αποτέλεσμα οι ομάδες έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν σε τι επίπεδο βρίσκεται το μονοθέσιό τους σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν. Οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ζεστές, πιθανόν θα δούμε περισσότερα χιλιόμετρα με τη σκληρή γόμα απ’ ότι το χειμώνα. Ίσως  αυτό το ελαστικό να αποδειχτεί κλειδί στον αγώνα. Στο παρελθόν η Βαρκελώνη ήταν παραδοσιακά αγώνας δυο αλλαγών θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν με τη νέα γενιά ελαστικών μπορεί κάποιος να πετύχει με μια αλλαγή».

 

 

Για πρώτη φορά στην πίστα της Βαρκελώνης έγινε αγώνας το 1991. Έχει μήκος 4.675 χλμ, οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν συνολικά 66 γύρους και θα καλύψουν 308.424 χλμ. Το 2021 ρεκόρ γύρου έκανε ο Max Verstappen με 1.18.149 αλλά τον αγώνα κέρδισε ο  Lewis Hamilton ο οποίος επέλεξε στρατηγική μαλακής/μέσης/μέσης γόμας. Οι οδηγοί που τερμάτισαν από την 2η μέχρι και την 8η θέση ακολούθησαν στρατηγική  μαλακή/μέση/μαλακή γόμα.

Επειδή η πίστα της Βαρκελώνης χρησιμοποιείται συνέχεια από διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις ,δεν θα δούμε θεαματική βελτίωση του κρατήματος της αγωνιστικής γραμμής.

Σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Practice 1 (Ελεύθερα δοκιμαστικά)    : 15.00 – 16.00

Practice 2  (Ελεύθερα δοκιμαστικά)     : 18.00- 19.00

Το Σάββατο 21 Μαΐου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Practice 3 (Ελεύθερα δοκιμαστικά)    :   14.00-15.00

Επίσημα χρονομετρημένα : 17.00 – 18.00

Την Κυριακή 22 Μαΐου ο αγώνας αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.00 .  

 

Πηγή: zougla.gr

14 Jun, 2022 Ώρα 08:50

Πανωλεθρία της Ferrari στο Grand Prix του Azerbaijan

Thumbnail

Κάτι συμβαίνει στη Ferrari. Από εκεί που πρωταγωνιστούσε στους αγώνες της F1 και η Red Bull παρακολουθούσε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις,τώρα από τη μια κάνει τραγικά λάθη στρατηγικής και από την άλλη στον χθεσινό αγώνα από μηχανικά προβλήματα «έχασε» και τα δύο της μονοθέσια.

Close

 

 

Ο Μονεγασκος πιλότος της Ferrari Charles Leclerc απογοητεύθηκε. Στο Grand Prix στο Monte Carlo έχασε τον αγώνα από λάθος του Team Manager. Έκανε τη μεγάλη γκάφα και έβαλε στα pits ταυτόχρονα και τα δυο μονοθέσια. Και αν είχε βάλει πρώτον τον Μονεγάσκο και δεύτερο τον Sainz η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Αλλά έκανε διπλό λάθος και ανεπίτρεπτο για έναν έμπειρο μάνατζερ.

Όταν μπήκε ο Sainz στα pits οι μηχανικοί έκαναν την αλλαγή στον Ισπανό και ύστερα πήγαν στον Leclerc που περίμενε πίσω από τον ομόσταυλό του και τα δευτερόλεπτα κυλούσαν βασανιστικά. Εκεί ο αγώνας χάθηκε για τον Μονεγάσκο. Έχασε τον αγώνα μέσα στο σπίτι του.

Close

 

 

Στο Grand Prix της Κυριακής ήρθε η καταστροφή. Ο Leclerc που είχε την pole position δεν κατάφερε να παραμείνει πρώτος.Το μονοθέσιο του Perez βρέθηκε μπροστά αμέσως μετά την εκκίνηση και έστριψε πρώτο αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μονεγάσκο. Το τι έγινε στη συνέχεια το είδατε. Ο Carlos Sainz στο τέλος του 9ου γύρου έμεινε από κιβώτιο ταχυτήτων. Πρώτο μεγάλο πλήγμα για τη Ferrari.

O Ολλανδός άρχισε να πιέζει τον Μονεγάσκο. Ο έμπειρος Leclerc κατάλαβε ότι το μονοθέσιο του δεν είχε καμιά σχέση με αυτό του Σαββάτου που κέρδισε την Pole Position.

 

 

Δεν μπορούσε να κινηθεί στους ρυθμούς του. Όταν ο Verstappen μπήκε στα Pits για αλλαγή ελαστικών βρέθηκε στην πρώτη θέση αλλά για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι καπνοί που βγήκαν από το μονοθέσιο της Ferrari σήμαιναν καταστροφή.

Οι μηχανικοί της Ferrari τα είχαν χαμένα. Έχασαν μέσα σε δέκα γύρους και τα δύο τους μονοθέσια. Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Λίγο μετά εγκατέλειψαν με μηχανικά άλλα δύο μονοθέσια που φορούν κινητήρες Ferrari. Εγκατέλειψε ο Guanyu Zhou της Alfa Romeo ( με κινητήρα Ferrari) και ο Kevin Magnussen της Haas F1 Team (με κινητήρα Ferrari).

Ο Max Verstappen στο Baku πέρασε τον ομόσταυλό του Perez, τερμάτισε πρώτος με χρόνο 1.34.05.941 και πήρε τους πολύτιμους βαθμούς.

Close

Η βαθμολογία των οδηγών

 

Από εδώ και στο εξής αρχίζουν τα δύσκολα για την ομάδα της Ferrari και ειδικά για τον Charles Leclerc. Ο Μονεγάσκος από πρώτος βρέθηκε τρίτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

 

 

Ο Ολλανδός έχει 150 βαθμούς, ακολουθεί ο Perez με 129 βαθμούς και ο Leclerc έχει 116. Σε απόσταση αναπνοής με 99 βαθμούς ακολουθεί ο Russel και ο πιο πίσω βρίσκεται ο δεύτερος οδηγός της Ferrari ο Sainz με 83 βαθμούς. Φέτος καταστροφική είναι η χρονιά και για την ομάδα της Mercedes. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής L.Hamilton βρίσκεται στην 6η θέση με 62 βαθμούς.

Μπορεί ο Leclerc να έχει χάσει βαθμούς αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ευθύνεται για αυτό. Η ευθύνη είναι καθαρά της Ferrari. Που και αυτή αν συνεχίσει έτσι θα χάσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών που το είχε στο τσεπάκι της.

Η βαθμολογία των κατασκευαστών

 

Την εβδομάδα που ακολουθεί 17-19 Ιουνίου έχουμε τον Grand Prix στον Καναδά. Αν η Ferrari δεν λύσει τα προβλήματα με τα μηχανικά προβλήματα τότε και δεν πάρει νίκη τότε θα είναι δύσκολο να μείνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης του τίτλου.  

 

Πηγή: zougla.gr