Moto

22 Aug, 2022 Ώρα 10:01

MotoGP Αυστρίας: Τη νίκη ο Bagnaia, τις εντυπώσεις ο Quartararo

Thumbnail

Το Grand Prix της Αυστρίας επιφύλασσε πολλές συγκινήσεις και ένταση, με πτώσεις, απρόοπτα, προσπεράσεις, έναν αλάνθαστο νικητή και έναν αποφασισμένο πρωταθλητή. Ο Pecco Bagnaia με την Ducati ήταν ο μεγάλος νικητής στο Red Bull Ring. Ο Ιταλός αναβάτης, παρά το γεγονός ότι επέλεξε την μαλακή γόμα στο εμπρός ελαστικό του, οδήγηση ομαλά, γρήγορα και σταθερά με αποτέλεσμα να κερδίσει σε μια πίστα που η Ducati δείχνει ανίκητη. Αυτή ήταν η 3η συνεχόμενη νίκη του Bagnaia φέτος, κάτι που είχαμε να δούμε από το 2008 με τον Casey Stoner.

Close

 

 

Μπορεί ο Bagnaia να πήρε τη νίκη, αλλά ο Fabio Quartararo ήταν εκείνος που κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο Γάλλος της Yamaha δεν έκανε καλή εκκίνηση και στην αρχή του αγώνα έμεινε στην 5η θέση. Βρήκε όμως γρήγορα τον ρυθμό του και κατάφερε να βρεθεί στη μάχη του βάθρου. Ο πρωταθλητής με μια φοβερή κίνηση 5 γύρους πριν το τέλος ανέβηκε στη 2η θέση και κατάφερε να μείνει εκεί μέχρι το τέλος αφήνοντας πίσω του μια αρμάδα από Ducati.

 

Close

 

Close

Ο Aleix Espargaro με την Aprilia αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, ωστόσο έσωσε την παρτίδα τερματίζοντας στην 6η θέση. Παρόλα αυτά έμεινε 32 βαθμούς μακριά από τον Quartararo στη βαθμολογία πηγαίνοντας στο Misano. Στην 3η θέση του βάθρου τερμάτισε ο Jack Miller με τη δεύτερη εργοστασιακή Ducati, ενώ την πεντάδα συμπλήρωσαν οι Luca Marini και Johann Zarco. Σημαντικότερες εγκαταλείψεις στον αγώνα ήταν εκείνες του Enea Bastianini όταν έχασε πίεση το εμπρός ελαστικό του και ενώ βρισκόταν στη μάχη του βάθρου και του Jorge Martin ο οποίος έπεσε στον τελευταίο γύρο στην προσπάθειά του να περάσει τον Miller για το βάθρο.

Αποτελέσματα Αγώνα

Βαθμολογία Πρωταθλήματος

08 May, 2025 Ώρα 16:02

H Γαλλία φιλοξενεί το MotoGP στο Le Mans!

Thumbnail

Το Le Mans έχει φιλοξενήσει Grand Prix σε 37 προηγούμενες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Grand Prix “Vitesse du Mans” το 1991, που είναι η μόνη χρονιά που δύο GP πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία την ίδια χρονιά. Το Le Mans φιλοξένησε το πρώτο του GP το 1969, όταν ο Aγώνας των 500cc κερδήθηκε από τον Giacomo Agostini, ο οποίος πέρασε ένα γύρο όλους τους υπόλοιπους αναβάτες πάνω στη MV Agusta. Το 2019 ήταν η 50ή επέτειος του πρώτου GP στο Le Mans και το 2025 είναι η 60ή επέτειος της πίστας “Bugatti” του Le Mans.

Close
Περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, το Le Mans φιλοξενεί συνεχόμενα Grand Prix μοτοσικλέτας, ξεκινώντας από το 2000.

Εκτός από το Le Mans, υπάρχουν άλλες επτά πίστες που έχουν φιλοξενήσει το Γαλλικό GP: Paul Ricard (13 φορές), Clermont-Ferrand (10), Nogaro (2), Reims (2), Rouen (2), Albi (1), Magny-Cours (1).

Close

Πέντε Γάλλοι αναβάτες έχουν κερδίσει Grand Prix στο Le Mans: Jean Auréal (125cc – 1969), Guy Bertin (125cc – 1979), Patrick Fernandez (350cc – 1979), Mike Di Meglio (125cc – 2008) και Louis Rossi (Moto3 – 2012). Το καλύτερο αποτέλεσμα Γάλλου αναβάτη στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP στο Le Mans είναι του Johann Zarco, που πήρε τη 2η θέση το 2017 και το 2021, καθώς και του Raymond Roche με 2η θέση το 1985. Άλλα βάθρα στη μεγάλη κατηγορία για Γάλλους αναβάτες στο Le Mans: Zarco (3η θέση το 2023), Fabio Quartararo (3η θέση το 2021) και Christian Sarron (3η θέση το 1987).

Close

Από τους 23 Αγώνες MotoGP που έχουν διεξαχθεί στο Le Mans στη σύγχρονη εποχή, οι 11 έχουν ξεκινήσει σε βρεγμένες συνθήκες ή άρχισε να βρέχει κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Οι χρονιές που ο Αγώνας έγινε σε πλήρως στεγνές συνθήκες ήταν: 2004, 2010, 2011, 2014-2019 και 2022 έως 2024.

 

 

ΝΙΚΗΤΕΣ MOTO GP ΣΤΟ LE MANS

Marc Marquez 3 (2014, 2018, 2019)

Jorge Martin 1 (2024)

Maverick Viñales 1 (2017)

Jack Miller 1 (2021)

Enea Bastianini 1 (2022)

Marco Bezzecchi 1 (2023)

ΝΙΚΗΤΕΣ SPRINT ΣΤΟ LE MANS

Jorge Martin 2 (2023, 2024)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΤΟ LE MANS: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Νίκες σε GP:

Honda 15

Yamaha 10

Ducati 5

Suzuki 5

MV Agusta 2

Η τελευταία νίκη της Honda στο MotoGP στο Le Mans ήταν του Marc Marquez το 2019 από την pole, που ήταν και η 300ή νίκη της Honda στην κατηγορία. Ο Marquez είχε κερδίσει επίσης το 2014 και το 2018.

Η τελευταία νίκη της Yamaha ήταν του Viñales το 2017 από την pole position. Η Yamaha έχει 10 νίκες στην πίστα, περιλαμβανομένων τριών συνεχόμενων με Jorge Lorenzo (2015 & 2016) και Maverick Viñales (2017), με την τελευταία να είναι η 500ή νίκη Yamaha σε Grand Prix.

Η Ducati έχει πέντε νίκες στην πίστα στην κορυφαία κατηγορία, όλες τα τελευταία πέντε χρόνια και με πέντε διαφορετικούς αναβάτες: Danilo Petrucci (2020), Jack Miller (2021), Enea Bastianini (2022), Marco Bezzecchi (2023) και Jorge Martin (2024).

Ο Francesco Bagnaia πήρε pole position το 2022 και 2023 και ο Martin το 2024 – οι μοναδικές pole για Ducati εδώ. Ο Martin κέρδισε και τα δύο Sprint που έχουν γίνει ως τώρα στην πίστα.

Aprilia: Η 3η θέση του Aleix Espargaro το 2022 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της Aprilia στο MotoGP στο Le Mans.

KTM: Η 3η θέση του Pol Espargaro το 2020 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της KTM στο Le Mans.

 

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

10 τρέχοντες αναβάτες έχουν ανέβει στο βάθρο του MotoGP στο Le Mans:

M. Marquez (5), Zarco (3), Viñales (2), Miller (2), Martin (2), Alex Marquez (1), Quartararo (1), Bastianini (1), Bezzecchi (1), Bagnaia (1).

6 έχουν ξεκινήσει από pole position:

M. Marquez (4), Quartararo (2), Bagnaia (2), Viñales (1), Zarco (1), Martin (1).

4 αναβάτες έχουν πάρει βαθμούς και στους πέντε Αγώνες MotoGP φέτος:

Francesco Bagnaia, Alex Marquez, Fabio Quartararo, Luca Marini. Και άλλοι τέσσερις έχουν πάρει βαθμούς σε όλα τα Sprint της χρονιάς: Marc Marquez, Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia. Μόνο οι A. Marquez και Bagnaia έχουν βαθμούς και στους πέντε Αγώνες και στα πέντε Sprint.

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ…

1954: Οι Johann Zarco και Fabio Quartararo στοχεύουν να γίνουν οι πρώτοι Γάλλοι που θα κερδίσουν σε Αγώνα MotoGP εντός έδρας από τον Pierre Monneret στην Reims το 1954. Σε εκείνον τον Αγώνα ο Jacques Collot τερμάτισε 3ος – πρώτη φορά που δύο Γάλλοι μοιράστηκαν βάθρο στο MotoGP.

115: Αν ο Marc Marquez τερματίσει στην τριάδα, θα είναι το 115ο βάθρο του, ξεπερνώντας τον Jorge Lorenzo στη 2η θέση της λίστας με τα περισσότερα βάθρα.

86: Αν κάποια Ducati προκριθεί στις τρεις πρώτες θέσεις, θα είναι το 86ο διαδοχικό GP με Ducati στην πρώτη σειρά – ένα σερί που ξεκίνησε στην Valencia το 2020.

72: Η Ducati έχει 71 συνεχόμενα βάθρα. Ένα ακόμη θα κάνει τα βάθρα 72, παραμένοντας το κορυφαίο ρεκόρ. Η Honda είχε 83 συνεχόμενα από το FIM GP του 1993 έως το GP στην Imola το 1999.

23: Μια νίκη της Ducati θα είναι η 23η στη σειρά – νέο ρεκόρ για τις περισσότερες διαδοχικές νίκες στο MotoGP.

20: Ο Fermin Aldeguer, που θα είναι 20 ετών και 36 ημερών την Κυριακή, μπορεί να γίνει ο νεότερος νικητής MotoGP, ξεπερνώντας τον Marc Marquez (20 ετών και 63 ημερών στο Austin, 2013).

7: Αν κάποιος άλλος εκτός από M. Marquez (2019), Petrucci (2020), Miller (2021), Bastianini (2022), Bezzecchi (2023) και Martin (2024) κερδίσει, θα είναι ο 7ος διαφορετικός νικητής σε 7 συνεχόμενα GP στο Le Mans.

6: Υπάρχουν έξι αναβάτες στο grid που θα μπορούσαν να πάρουν την πρώτη τους νίκη στο MotoGP αυτό το Σαββατοκύριακο: Raul Fernandez, Luca Marini, Pedro Acosta και οι rookies Ai Ogura, Somkiat Chantra και Fermin Aldeguer.

1: Οι αναβάτες της Aprilia και της KTM μπορούν να φέρουν στην κατασκευάστρια εταιρία την πρώτη νίκη στην κορυφαία κατηγορία στο Le Mans.