Στον πλέον θεαματικό αγώνα της σεζόν, μεγάλος νικητής ήταν ο Danilo Petrucci με τη νίκη του να είναι η πρώτη του στη μεγάλη κατηγορία. «Νικητής» ωστόσο ήταν και ο Alex Rins με ένα ιδιαίτερο τρόπο μιας και ο σημερινός του αγώνας ήταν κυρίως μια ματιά στο μέλλον του που προβλέπεται λαμπρό.
Ο σημερινός αγώνας θύμιζε.. Moto3 ακόμα και στην διεκδίκηση της 1ης θέσης για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, μιας και από εκεί πέρασαν και οι τέσσερις πρώτοι αναβάτες. Στο τέλος όμως ο Petrux «δίκασε» το Marquez και το Dovizioso παίρνοντας μια άκρως φορτισμένη συναισθηματικά νίκη στον αγώνα της πατρίδας του, την πρώτη για εκείνον στη μεγάλη κατηγορία. Ο Marquez πίεσε από την αρχή, κάτι που τον οδήγησε σε λάθη που τον έριξαν ως και την 5η θέση, με την επάνοδο ωστόσο να τον φέρνει μπροστά από τον Andrea Dovizioso, στο 2ο σκαλί του βάθρου. Ο Dovi με τη σειρά του έκανε ένα εξίσου πολύ καλό αγώνα μετά από μια πολύ καλή εκκίνηση από την 9η θέση, χωρίς ωστόσο να επιλέγει το ρίσκο.

Όμως ο «άθλος» έγινε από τον πρώτο εκτός βάθρου αναβάτη, τον Alex Rins. Ο χαρακτηρισμός «Αναβάτης της Κυριακής» του αξίζει δικαιωματικά μιας και παρά την 13η θέση της εκκίνησης έφτασε ως και την πρώτη. Μια πρώτη θέση που ενδεχομένως να κρατούσε αν η Suzuki του δεν είχε τόσο εμφανή την αδυναμία στη μεγάλη ευθεία της ιταλικής πίστας, γεγονός που τον περιόρισε στην 4η θέση. Και πάλι όμως οι Ιάπωνες φαίνεται να βρίσκονται στο σωστό δρόμο εξελίσσοντας μια μοτοσυκλέτα που πρωτίστως «στρίβει», θυμίζοντας την εξέλιξη της M1 πίσω στο 2004, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία πως οι αγώνες κερδίζονται στις στροφές και όχι στις ευθείες.

Στην 5η θέση, εξίσου συγκινημένος τερμάτισε ο Takaaki Nakagami, μπροστά από τη Yamaha του Maverick Viniales. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Yamaha υπήρξε ανύπαρκτη στον αγώνα δείχνοντας πως η όποια πρόοδος είχε φανεί σε προηγούμενους αγώνες ήταν μάλλον… φούσκα. Τα χαράς ευαγγέλια για την εργοστασιακή ομάδα της Ducati συνεχίστηκαν και για τον 7ο Michele Pirro που εκκινούσε από την 12η θέση.

Ο Cal Crutchlow ακολούθησε στην 8η θέση παρά την καλή εκκίνηση, ενώ ο Pol Espargaro και ο Fabio Quartararo συμπλήρωσαν τη 10άδα, με τον 20χρονο Γάλλο να μη μπορεί να υποστηρίξει τη 2η θέση που είχε στο grid. Όλα αυτά ενώ πέρα της γενικότερα απούσας Yamaha, απόντες ήταν για ακόμα ένα αγώνα και οι Lorenzo και Zarco, εντείνοντας τον προβληματισμό στις ομάδες τους. Τον αγώνα τους δεν τελείωσαν ποτέ οι Miller, Bagnaia, Syahrin, Morbidelli, Rabat αλλά και Rossi, o οποίος έπεσε ενώ ήταν τελευταίος μετά από έξοδο στην αμμοπαγίδα. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα εδώ.
Στο δια ταύτα, ανταγωνισμός υπάρχει και το πρωτάθλημα.. φλέγεται! Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 16 Ιουνίου με το ενδιαφέρον ακόμα πιο έντονο, μιας και ο Marquez βλέπει τη διαφορά του στο κυνήγι του τίτλου να ψαλιδίζεται, το Dovi να αρκείται στη μεθοδικότητα, τον Petrucci να «ντοπάρεται» ψυχολογικά και τον Rins να είναι ικανός για όλα.
Πηγή: Zougla.gr

H Γαλλία φιλοξενεί το MotoGP στο Le Mans!
Το Le Mans έχει φιλοξενήσει Grand Prix σε 37 προηγούμενες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Grand Prix “Vitesse du Mans” το 1991, που είναι η μόνη χρονιά που δύο GP πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία την ίδια χρονιά. Το Le Mans φιλοξένησε το πρώτο του GP το 1969, όταν ο Aγώνας των 500cc κερδήθηκε από τον Giacomo Agostini, ο οποίος πέρασε ένα γύρο όλους τους υπόλοιπους αναβάτες πάνω στη MV Agusta. Το 2019 ήταν η 50ή επέτειος του πρώτου GP στο Le Mans και το 2025 είναι η 60ή επέτειος της πίστας “Bugatti” του Le Mans.
Εκτός από το Le Mans, υπάρχουν άλλες επτά πίστες που έχουν φιλοξενήσει το Γαλλικό GP: Paul Ricard (13 φορές), Clermont-Ferrand (10), Nogaro (2), Reims (2), Rouen (2), Albi (1), Magny-Cours (1).
Πέντε Γάλλοι αναβάτες έχουν κερδίσει Grand Prix στο Le Mans: Jean Auréal (125cc – 1969), Guy Bertin (125cc – 1979), Patrick Fernandez (350cc – 1979), Mike Di Meglio (125cc – 2008) και Louis Rossi (Moto3 – 2012).
Το καλύτερο αποτέλεσμα Γάλλου αναβάτη στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP στο Le Mans είναι του Johann Zarco, που πήρε τη 2η θέση το 2017 και το 2021, καθώς και του Raymond Roche με 2η θέση το 1985. Άλλα βάθρα στη μεγάλη κατηγορία για Γάλλους αναβάτες στο Le Mans: Zarco (3η θέση το 2023), Fabio Quartararo (3η θέση το 2021) και Christian Sarron (3η θέση το 1987).
Από τους 23 Αγώνες MotoGP που έχουν διεξαχθεί στο Le Mans στη σύγχρονη εποχή, οι 11 έχουν ξεκινήσει σε βρεγμένες συνθήκες ή άρχισε να βρέχει κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Οι χρονιές που ο Αγώνας έγινε σε πλήρως στεγνές συνθήκες ήταν: 2004, 2010, 2011, 2014-2019 και 2022 έως 2024.

ΝΙΚΗΤΕΣ MOTO GP ΣΤΟ LE MANS
Marc Marquez 3 (2014, 2018, 2019)
Jorge Martin 1 (2024)
Maverick Viñales 1 (2017)
Jack Miller 1 (2021)
Enea Bastianini 1 (2022)
Marco Bezzecchi 1 (2023)
ΝΙΚΗΤΕΣ SPRINT ΣΤΟ LE MANS
Jorge Martin 2 (2023, 2024)
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΤΟ LE MANS: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Νίκες σε GP:
Honda 15
Yamaha 10
Ducati 5
Suzuki 5
MV Agusta 2
Η τελευταία νίκη της Honda στο MotoGP στο Le Mans ήταν του Marc Marquez το 2019 από την pole, που ήταν και η 300ή νίκη της Honda στην κατηγορία. Ο Marquez είχε κερδίσει επίσης το 2014 και το 2018.
Η τελευταία νίκη της Yamaha ήταν του Viñales το 2017 από την pole position. Η Yamaha έχει 10 νίκες στην πίστα, περιλαμβανομένων τριών συνεχόμενων με Jorge Lorenzo (2015 & 2016) και Maverick Viñales (2017), με την τελευταία να είναι η 500ή νίκη Yamaha σε Grand Prix.
Η Ducati έχει πέντε νίκες στην πίστα στην κορυφαία κατηγορία, όλες τα τελευταία πέντε χρόνια και με πέντε διαφορετικούς αναβάτες: Danilo Petrucci (2020), Jack Miller (2021), Enea Bastianini (2022), Marco Bezzecchi (2023) και Jorge Martin (2024).
Ο Francesco Bagnaia πήρε pole position το 2022 και 2023 και ο Martin το 2024 – οι μοναδικές pole για Ducati εδώ. Ο Martin κέρδισε και τα δύο Sprint που έχουν γίνει ως τώρα στην πίστα.
Aprilia: Η 3η θέση του Aleix Espargaro το 2022 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της Aprilia στο MotoGP στο Le Mans.
KTM: Η 3η θέση του Pol Espargaro το 2020 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της KTM στο Le Mans.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
10 τρέχοντες αναβάτες έχουν ανέβει στο βάθρο του MotoGP στο Le Mans:
M. Marquez (5), Zarco (3), Viñales (2), Miller (2), Martin (2), Alex Marquez (1), Quartararo (1), Bastianini (1), Bezzecchi (1), Bagnaia (1).
6 έχουν ξεκινήσει από pole position:
M. Marquez (4), Quartararo (2), Bagnaia (2), Viñales (1), Zarco (1), Martin (1).
4 αναβάτες έχουν πάρει βαθμούς και στους πέντε Αγώνες MotoGP φέτος:
Francesco Bagnaia, Alex Marquez, Fabio Quartararo, Luca Marini. Και άλλοι τέσσερις έχουν πάρει βαθμούς σε όλα τα Sprint της χρονιάς: Marc Marquez, Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia. Μόνο οι A. Marquez και Bagnaia έχουν βαθμούς και στους πέντε Αγώνες και στα πέντε Sprint.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ…
1954: Οι Johann Zarco και Fabio Quartararo στοχεύουν να γίνουν οι πρώτοι Γάλλοι που θα κερδίσουν σε Αγώνα MotoGP εντός έδρας από τον Pierre Monneret στην Reims το 1954. Σε εκείνον τον Αγώνα ο Jacques Collot τερμάτισε 3ος – πρώτη φορά που δύο Γάλλοι μοιράστηκαν βάθρο στο MotoGP.
115: Αν ο Marc Marquez τερματίσει στην τριάδα, θα είναι το 115ο βάθρο του, ξεπερνώντας τον Jorge Lorenzo στη 2η θέση της λίστας με τα περισσότερα βάθρα.
86: Αν κάποια Ducati προκριθεί στις τρεις πρώτες θέσεις, θα είναι το 86ο διαδοχικό GP με Ducati στην πρώτη σειρά – ένα σερί που ξεκίνησε στην Valencia το 2020.
72: Η Ducati έχει 71 συνεχόμενα βάθρα. Ένα ακόμη θα κάνει τα βάθρα 72, παραμένοντας το κορυφαίο ρεκόρ. Η Honda είχε 83 συνεχόμενα από το FIM GP του 1993 έως το GP στην Imola το 1999.
23: Μια νίκη της Ducati θα είναι η 23η στη σειρά – νέο ρεκόρ για τις περισσότερες διαδοχικές νίκες στο MotoGP.
20: Ο Fermin Aldeguer, που θα είναι 20 ετών και 36 ημερών την Κυριακή, μπορεί να γίνει ο νεότερος νικητής MotoGP, ξεπερνώντας τον Marc Marquez (20 ετών και 63 ημερών στο Austin, 2013).
7: Αν κάποιος άλλος εκτός από M. Marquez (2019), Petrucci (2020), Miller (2021), Bastianini (2022), Bezzecchi (2023) και Martin (2024) κερδίσει, θα είναι ο 7ος διαφορετικός νικητής σε 7 συνεχόμενα GP στο Le Mans.
6: Υπάρχουν έξι αναβάτες στο grid που θα μπορούσαν να πάρουν την πρώτη τους νίκη στο MotoGP αυτό το Σαββατοκύριακο: Raul Fernandez, Luca Marini, Pedro Acosta και οι rookies Ai Ogura, Somkiat Chantra και Fermin Aldeguer.
1: Οι αναβάτες της Aprilia και της KTM μπορούν να φέρουν στην κατασκευάστρια εταιρία την πρώτη νίκη στην κορυφαία κατηγορία στο Le Mans.
