Moto

04 Mar, 2024 Ώρα 20:32

MotoGP75: Οι Πρωταθλητές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Thumbnail

Καθώς γιορτάζουμε τα 75 χρόνια ανταγωνισμού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας, που μας οδήγησαν στο 2024, κάνουμε μια βαθύτερη βουτιά σε ορισμένα από τα γεγονότα και τα στατιστικά στοιχεία – ξεκινώντας με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος!

Close

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 126 Πρωταθλητές

126 αναβάτες έχουν κερδίσει Πρωταθλήματα. 56 έχουν περισσότερα από ένα, αφήνοντας 70 αναβάτες με ένα πρωτάθλημα αγώνων μοτοσυκλετών Grand Prix στο όνομά τους – σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι στιγμής, καθώς περιλαμβάνουν ορισμένα γνωστά ονόματα από οδηγούς που είναι εν ενεργεία ακόμη και άρα μπορούν να βελτιώσουν τα στατιστικά τους..

Close

 

 

Πρωταθλητές με τους περισσότερους Τίτλους

Ο Giacomo Agostini προηγείται με 15, 8 στην κορυφαία κατηγορία (τότε τα 500cc) και 7 στην κατηγορία 350cc. Ακολουθεί ο Angel Nieto με 12+1 Tίτλους – 7x125cc και 6x50cc – πριν από 3 αναβάτες που έχουν 9 τίτλους ο καθένας: Carlo Ubbiali (6x125cc, 3x250cc), Mike Hailwood (4x500cc 2x350cc, 3x250cc), Valentino Rossi (7x500cc/MotoGP™, 1x250cc, 1x125cc).

 

 

Ο μόνος τρέχων αναβάτης που μπορεί να ενταχθεί σύντομα σε αυτό το κλαμπ είναι ο Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP™), ο οποίος έχει 8: 6xMotoGP™, 1xMoto2™ και 1x125cc. Μετά από όλους τους πρώην αναβάτες που έχουν 7, 6, 5 ή 4 Tίτλους ο καθένας, ο επόμενος τρέχων ανταγωνιστής με τους περισσότερους τίτλους συνολικά είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP™ Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), ο οποίος έχει 3: 2xMotoGP™ και 1xMoto2™.

Σερί πρωταθλήματος

Ένας αναβάτης κατέχει το συνολικό ρεκόρ: Ο Giacomo Agostini, με 7 συνεχόμενους Tίτλους στην κατηγορία των 500cc από το 1966 έως το 1972 και 7 στη σειρά στην κατηγορία των 350cc από το 1968 έως το 1974.

 

 

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρωταθλητές με τους περισσότερους Τίτλους κορυφαίας κατηγορίας

Κοιτάζοντας μόνο την κορυφαία κατηγορία, ο αναβάτης με τα περισσότερα δεν αλλάζει – είναι ο Giacomo Agostini (8). Μετά είναι ο Valentino Rossi με 7, μπροστά από τον Marc Marquez 6 – βάζοντας τον αριθμό 93 σε ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας.

Ο μόνος αναβάτης με 5 Τίτλους κορυφαίας κατηγορίας είναι ο Mick Doohan και 4 έχουν 4: Mike Hailwood, John Surtees, Geoff Duke και Eddie Lawson.

Μερικοί αναβάτες έχουν κερδίσει Τίτλους μόνο στην πρώτη κατηγορία. Εκείνοι με τους περισσότερους είναι οι Mick Doohan (5), Eddie Lawson (4), Wayne Rainey (3) και Kenny Roberts (3).

 

Close

 

Πρωταθλήματα: κορυφαία κατηγορία

Ο Pecco Bagnaia έγινε μόνο ο τρίτος αναβάτης στην εποχή του MotoGP™ που υπερασπίστηκε το στέμμα όταν το έκανε το 2023. Οι άλλοι είναι ο Valentino Rossi, ο οποίος κέρδισε από το 2002 έως το 2005 (προσθέτοντας στο παρθενικό του Πρωτάθλημα στα 500cc το 2001) και στη συνέχεια ξανά το 2008 και το 2009 και ο Marc Marquez – βασίλεψε το 2013 και το 2014 και στη συνέχεια από το 2016 έως το 2019.

Πάνω από 75 χρόνια ιστορίας κορυφαίας κατηγορίας, ο Giacomo Agostini είναι πρωτοπόρος με το μεγαλύτερο σερί νικών: αυτούς τους 7 Τίτλους πρώτης κατηγορίας που αναφέραμε παραπάνω.

Υπάρχουν δύο αναβάτες στη δεύτερη θέση στη λίστα με τα περισσότερα Πρωταθλήματα κορυφαίας κατηγορίας στη σειρά, με 5 ο καθένας: ο Valentino Rossi από το 2001 έως το 2005 και ο Mick Doohan από το 1994 έως το 1998. Ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα, υπάρχουν δύο αναβάτες που έχουν τέσσερις μια σειρά: Marc Marquez (2016 έως 2019) και Mike Hailwood (1962 έως 1965).

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Ως ο πιο διακεκριμένος αναβάτης στο φετινό σχηματισμό εκκίνησης, υπάρχει ιστορία στη γραμμή για τον Marc Marquez φέτος, ο οποίος θα μπορούσε:

– Να γίνει μέλος του “κλαμπ” των Carlo Ubbiali, Mike Hailwood και Valentino Rossi ως εννέα φορές Πρωταθλητής

– Να φτάσει τον Valentino Rossi στη δεύτερη θέση στη λίστα των αναβατών με τους περισσότερους Τίτλους κορυφαίας κατηγορίας

– Να γίνει ο πρώτος αναβάτης με μια ανεξάρτητη ομάδα που θα κερδίσει το στέμμα στην εποχή του MotoGP™

– Να φτάσει τους Valentino Rossi (Honda – Yamaha) και Casey Stoner (Ducati – Honda) ως αναβάτες που έχουν κερδίσει Πρωταθλήματα στην εποχή MotoGP™ με περισσότερους από έναν κατασκευαστές

13 Oct, 2025 Ώρα 09:52

Ανδρέας Ιακώβου, Μωυσής Ατζάμη, Ηρακλής Πελεντρίδης και Iehab Hallab. Ξάφρισαν τα βραβεία στο BMU στις Σέρρες!

Thumbnail

Το έχουμε πει εκατοντάδες φορές εδώ στο car.com.cy: σε ποσοστά άνω του 90%, Κύπριος που ταξιδεύει για αγώνα στο εξωτερικό επιστρέφει πίσω με διακρίσεις. Διακρίσεις για τον ίδιο τον οδηγό, για τους χορηγούς του, για τη χώρα του, για τους φίλους του και πάνω απ’ όλα για την οικογένειά του.

Close

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τα τέσσερα ονόματα του σημερινού μας τίτλου. Οδηγοί που βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πίστα των Σερρών για τους δύο τελευταίους γύρους του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ταχύτητας. Και οι τέσσερις επέστρεψαν στην Κύπρο με γεμάτες βαλίτσες – όχι μόνο από εμπειρίες, αλλά και από βάθρα! Ο καθένας ξεχώρισε στη δική του κατηγορία, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι Κύπριοι αναβάτες έχουν το ταλέντο, την πειθαρχία και το πάθος να σταθούν επάξια απέναντι σε κορυφαίους συναθλητές με αμέτρητες ώρες στην πίστα.

Μια δυνατή παρουσία που κλείνει τη φετινή χρονιά με τον καλύτερο τρόπο και μας γεμίζει περηφάνια για το επίπεδο του κυπριακού motorsport.

Close

 

 

Ανδρέας Ιακώβου

Ο Ανδρέας, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, ακολούθησε φέτος σχεδόν ολόκληρο το καλεντάρι του BMU Europe RR Championship και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Alpe Adria. Ταξίδεψε σε πέντε διαφορετικές χώρες, φέρνοντας πίσω μαζί του πολλά βάθρα. Με τις δύο τρίτες θέσεις του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, ο Ανδρέας κατακτά επίσημα την τρίτη θέση overall στην κατηγορία STK600 του BMU!

Τεράστιο μπράβο στον Ανδρέα – και αναμένουμε τα νέα του για την επόμενη χρονιά.

 

 

Μωυσής Ατζάμη

Ο Μωυσής, όπως και οι επόμενοι δύο αθλητές, συμμετείχε μόνο στους έξι αγώνες του BMU που έγιναν στις Σέρρες. Έδειξε τα δόντια του το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατακτώντας δεύτερη θέση και στους δύο αγώνες της κατηγορίας STK600.

Ίσως έφταιξε που τον… προκαλέσαμε λίγο πριν φύγει για την Ελλάδα, ή ίσως απλά το έχει! Γιατί για να μπεις σε τέτοιου είδους αγώνες με την ελάχιστη δυνατή προπόνηση και να επιστρέψεις με βάθρα, δεν είναι απλώς μια συνηθισμένη μέρα στην καθημερινότητα.

 

 

Iehab Hallab

Ο Iehab έφτασε στην Ελλάδα ήρεμος και με χαμηλούς τόνους – όπως πάντα. Όπως τον ξέρουμε κι από τα track days της Achna Speedway. Διακριτικά, έκανε τη δουλειά του με συνέπεια και έφυγε αθόρυβα, αφήνοντας πίσω του μόνο αποτελέσματα που μιλούν από μόνα τους.

Επιστρέφει με δύο πρώτες θέσεις στην κατηγορία F600. Και την ίδια στιγμή, με μόλις έξι συμμετοχές στους δεκαέξι αγώνες, κατάφερε να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση της γενικής – αποδεικνύοντας πως η ουσία μετρά περισσότερο από την παρουσία.

 

 

Ηρακλής Πελεντρίδης

Με το ίδιο ύφος θέλουμε να μιλήσουμε και για τον Ηρακλή. Ένας από τους πιο επιθετικούς οδηγούς που έχουμε δει ποτέ, με οδήγημα που ξέρει να φέρνει αποτελέσματα. Κατάφερε να ανέβει στη δεύτερη θέση της F600 το Σάββατο, κάνοντας το 2 στα 2, αφού στην πρώτη του συμμετοχή στις αρχές της χρονιάς είχε πάρει την πρώτη θέση.

 

 

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους οδηγούς, οι οποίοι απέδειξαν πως αν είχαν τον χρόνο, τις οικονομικές δυνατότητες και –πάνω απ’ όλα– τη στήριξη από το κράτος, θα επέστρεφαν με κατακτήσεις πρωταθλημάτων.

Όλα όσα γράψαμε έγιναν χάρη στη στήριξη λίγων χορηγών, των οικογενειών και των φίλων τους, αλλά και από τον “κλεμμένο” χρόνο του μεροκάματου. Μπράβο σε όλους!

Σχετικά με το BMU European Road Racing Championship

Close

Το BMU European Road Racing Championship (BMU ECRR) είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δρόμου που διοργανώνει η Balkan Motorcycle Union – μια περιφερειακή ένωση της FIM Europe, μελών των Βαλκανίων (Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Κύπρος, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

  • Το BMU ECRR πραγματοποιείται κάθε χρόνο και είναι ανοιχτό τόσο σε μεμονωμένους αναβάτες όσο και σε εθνικές ομάδες.
  • Περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες μοτοσυκλετών (όπως 125 SP, Moto3, Supersport 300, SuperStock 600/1000, Superbike, Formula 600 & 1000, R7 και Moto-Classic), σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIM Europe.
  • Προσφέρει μια πλατφόρμα για ερασιτέχνες και ημιεπαγγελματίες αναβάτες των Βαλκανίων να ανταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και λειτουργεί παράλληλα με τα τοπικά πρωταθλήματα (όπως το Ελληνικό).