Καθώς γιορτάζουμε τα 75 χρόνια ανταγωνισμού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας, που μας οδήγησαν στο 2024, κάνουμε μια βαθύτερη βουτιά σε ορισμένα από τα γεγονότα και τα στατιστικά στοιχεία – ξεκινώντας με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 126 Πρωταθλητές
126 αναβάτες έχουν κερδίσει Πρωταθλήματα. 56 έχουν περισσότερα από ένα, αφήνοντας 70 αναβάτες με ένα πρωτάθλημα αγώνων μοτοσυκλετών Grand Prix στο όνομά τους – σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι στιγμής, καθώς περιλαμβάνουν ορισμένα γνωστά ονόματα από οδηγούς που είναι εν ενεργεία ακόμη και άρα μπορούν να βελτιώσουν τα στατιστικά τους..

Πρωταθλητές με τους περισσότερους Τίτλους
Ο Giacomo Agostini προηγείται με 15, 8 στην κορυφαία κατηγορία (τότε τα 500cc) και 7 στην κατηγορία 350cc. Ακολουθεί ο Angel Nieto με 12+1 Tίτλους – 7x125cc και 6x50cc – πριν από 3 αναβάτες που έχουν 9 τίτλους ο καθένας: Carlo Ubbiali (6x125cc, 3x250cc), Mike Hailwood (4x500cc 2x350cc, 3x250cc), Valentino Rossi (7x500cc/MotoGP™, 1x250cc, 1x125cc).

Ο μόνος τρέχων αναβάτης που μπορεί να ενταχθεί σύντομα σε αυτό το κλαμπ είναι ο Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP™), ο οποίος έχει 8: 6xMotoGP™, 1xMoto2™ και 1x125cc. Μετά από όλους τους πρώην αναβάτες που έχουν 7, 6, 5 ή 4 Tίτλους ο καθένας, ο επόμενος τρέχων ανταγωνιστής με τους περισσότερους τίτλους συνολικά είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP™ Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), ο οποίος έχει 3: 2xMotoGP™ και 1xMoto2™.
Σερί πρωταθλήματος
Ένας αναβάτης κατέχει το συνολικό ρεκόρ: Ο Giacomo Agostini, με 7 συνεχόμενους Tίτλους στην κατηγορία των 500cc από το 1966 έως το 1972 και 7 στη σειρά στην κατηγορία των 350cc από το 1968 έως το 1974.

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρωταθλητές με τους περισσότερους Τίτλους κορυφαίας κατηγορίας
Κοιτάζοντας μόνο την κορυφαία κατηγορία, ο αναβάτης με τα περισσότερα δεν αλλάζει – είναι ο Giacomo Agostini (8). Μετά είναι ο Valentino Rossi με 7, μπροστά από τον Marc Marquez 6 – βάζοντας τον αριθμό 93 σε ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας.
Ο μόνος αναβάτης με 5 Τίτλους κορυφαίας κατηγορίας είναι ο Mick Doohan και 4 έχουν 4: Mike Hailwood, John Surtees, Geoff Duke και Eddie Lawson.
Μερικοί αναβάτες έχουν κερδίσει Τίτλους μόνο στην πρώτη κατηγορία. Εκείνοι με τους περισσότερους είναι οι Mick Doohan (5), Eddie Lawson (4), Wayne Rainey (3) και Kenny Roberts (3).

Πρωταθλήματα: κορυφαία κατηγορία
Ο Pecco Bagnaia έγινε μόνο ο τρίτος αναβάτης στην εποχή του MotoGP™ που υπερασπίστηκε το στέμμα όταν το έκανε το 2023. Οι άλλοι είναι ο Valentino Rossi, ο οποίος κέρδισε από το 2002 έως το 2005 (προσθέτοντας στο παρθενικό του Πρωτάθλημα στα 500cc το 2001) και στη συνέχεια ξανά το 2008 και το 2009 και ο Marc Marquez – βασίλεψε το 2013 και το 2014 και στη συνέχεια από το 2016 έως το 2019.
Πάνω από 75 χρόνια ιστορίας κορυφαίας κατηγορίας, ο Giacomo Agostini είναι πρωτοπόρος με το μεγαλύτερο σερί νικών: αυτούς τους 7 Τίτλους πρώτης κατηγορίας που αναφέραμε παραπάνω.
Υπάρχουν δύο αναβάτες στη δεύτερη θέση στη λίστα με τα περισσότερα Πρωταθλήματα κορυφαίας κατηγορίας στη σειρά, με 5 ο καθένας: ο Valentino Rossi από το 2001 έως το 2005 και ο Mick Doohan από το 1994 έως το 1998. Ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα, υπάρχουν δύο αναβάτες που έχουν τέσσερις μια σειρά: Marc Marquez (2016 έως 2019) και Mike Hailwood (1962 έως 1965).
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Ως ο πιο διακεκριμένος αναβάτης στο φετινό σχηματισμό εκκίνησης, υπάρχει ιστορία στη γραμμή για τον Marc Marquez φέτος, ο οποίος θα μπορούσε:
– Να γίνει μέλος του “κλαμπ” των Carlo Ubbiali, Mike Hailwood και Valentino Rossi ως εννέα φορές Πρωταθλητής
– Να φτάσει τον Valentino Rossi στη δεύτερη θέση στη λίστα των αναβατών με τους περισσότερους Τίτλους κορυφαίας κατηγορίας
– Να γίνει ο πρώτος αναβάτης με μια ανεξάρτητη ομάδα που θα κερδίσει το στέμμα στην εποχή του MotoGP™
– Να φτάσει τους Valentino Rossi (Honda – Yamaha) και Casey Stoner (Ducati – Honda) ως αναβάτες που έχουν κερδίσει Πρωταθλήματα στην εποχή MotoGP™ με περισσότερους από έναν κατασκευαστές

BMU Europe: Με βάθρα επιστρέφουν από την πίστα των Σερρών, οι Κύπριοι οδηγοί!
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η πίστα των Σερρών φιλοξένησε τον 3ο και 4ο αγώνα του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ταχύτητας.
Στους δύο αυτούς αγώνες του BMU Europe RR Championship είχαμε και πάλι Κυπριακές συμμετοχές. Οι Κύπριοι αναβάτες έδειξαν εξαιρετική απόδοση και κατέκτησαν σημαντικές θέσεις στα βάθρα των κατηγοριών τους. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Στον τρίτο αγώνα του BMU Europe είχαμε 3 βάθρα. Στη κατηγορία STK600 o Ανδρέας Ιακώβου ανέβηκε στη τρίτη θέση του βάθρου με τον Μωυσή Ajami να ακολουθεί στη τέταρτη θέση της κατηγορίας. Μεγάλη επιτυχία για τον Ανδρέα ο οποίος ανεβαίνει σιγά σιγά βλέποντας τους στόχους του να γίνονται πραγματικότητα. O Μωυσής είχε σχετικά δύσκολο Σαββατοκύριακο με μικρά προβλήματα στη μοτοσυκλέτα. Τερμάτισε όμως με περηφάνεια και αυτό είναι που έχει σημασία.

Στην F600 o Ηρακλής Πελεντρίτης έκανε τη διαφορά και έφερε τη Κυπριακή σημαία στη πρώτη θέση της κατηγορίας. Δίπλα του στη δεύτερη θέση ο Iehab Hallab. Και οι δύο outsiders μεταξύ των 19 οδηγών της F600 έδειξαν τις δυνατότητες τους και έφεραν το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να φέρουν.

Η Κυριακή του τέταρτου αγώνα ήταν ακόμη πιο δύσκολη για τους οδηγούς. Με την κούραση του τρίτου αγώνα αλλά και με μικροπροβλήματα οι Ατζαμής και Ιακώβου δεν κατάφεραν να ανέβουν βάθρο αλλά το πάλεψαν και τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Στην F600 o Iehab Hallab όμως δεν το έβαλε κάτω. Τερμάτισε πρώτος στην κατηγορία κανοντας μας όλους περήφανους. Ο Ηρακλής δυστυχώς δεν κατάφερε να τελειώσει τον αγώνα.

Οι νίκες των Κύπριων οδηγών αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκαν. Δεν πρόκειται για επαγγελματίες αναβάτες με απεριόριστο χρόνο προπόνησης και εξειδικευμένη πρόσβαση στην πίστα των Σερρών. Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που εργάζονται καθημερινά στο μεροκάματο και καταφέρνουν να ανέβουν στη σέλα λίγες μόλις ημέρες πριν από τον αγώνα. Με ελάχιστο χρόνο δοκιμών και προσαρμογής, αποδεικνύουν με πάθος, αφοσίωση και αγωνιστικό ήθος ότι η θέληση και το ταλέντο μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια και τις αντικειμενικές δυσκολίες.
Μεγάλο μπράβο από την ομάδα μας εδώ στην STS Events. To Car.com.cy όπως και η Achna Speedway σας εύχονται τα καλύτερα. Καλές επιτυχίες στους επόμενους αγώνες.
Δείτε όλα τα αποτελέσματα του αγώνα εδώ.




Φωτογραφίες: Apex Photography , MotoMag.gr
