Το τελευταίο τεστ πριν το ξεκίνημα του MotoGP 2023, που θα γίνει σε δέκα ημέρες στην πίστα του Πορτιμάο στην Πορτογαλία, έδειξε ότι η περσινή κυριαρχία της Ιταλικής Ducati θα συνεχιστεί και η επόμενη πιο δυνατή μάρκα ήταν η Aprilia, τη στιγμή που οι Ιαπωνικές εταιρίες είχαν μόνο την Yamaha του Fabio Quartararo να σώζεται στα φύλλα χρόνου, στον ένα καλό γύρο που κατάφερε να κάνει ο Γάλλος. Η άλλοτε κραταιά Honda είδε τους οδηγούς της στις θέσεις 13 και 14, πίσω ακόμη και από την Αυστριακή ΚΤΜ, που είναι σχετικά νέα στο παιχνίδι.
Ειδικά η “κόκκινοι” της Ducati είχαν και τις 7 μοτοσυκλέτες που συμμετείχαν στις δοκιμές της Κυριακής, στις 8 πρώτες θέσεις, με τον Γάλλο Quartararo στην τρίτη θέση, να τους χαλάει το πάρτυ της απόλυτης νίκης! Στην ένατη θέση η ΚΤΜ και πίσω της τρεις Aprilia!

Είμαστε λοιπόν μπροστά στο ξεκίνημα μιας Ευρωπαϊκής κυριαρχίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά και την αποχώρηση της Suzuki φέτος;
Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των Αγώνων που ξεκίνησε το 1949 θα δούμε μια Ευρωπαϊκή επικράτηση για τα πρώτα 26 χρόνια, κυρίως με τις Gilera & MV Agusta, αλλά και τον Giacomo Agostini, που μετά τα 7 συνεχόμενα Πρωταθλήματα με την Ιταλική MV, έδωσε το 1975 τον πρώτο Τίτλο στους Ιάπωνες της Yamaha, που έκτοτε ξεκίνησαν μια κυριαρχία 31 συνεχόμενων Πρωταθλημάτων, που με τη διακοπή του 2007, συνέχισαν για ακόμη 14 χρόνια, μέχρι και το 2021, με Suzuki & Honda να μπαίνουν στο παιχνίδι των Τίτλων. Μάλιστα η Honda πήρε τα 21 από τα 45 Ιαπωνικά Πρωταθλήματα, για να φτάσει το 2022 να είναι η πρώτη της χρονιά χωρίς νίκη και η πρώτη της χρονιά στην τελευταία θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών.

Η Honda παραμένει στο παιχνίδι με τέσσερις οδηγούς και μάλιστα δύο Παγκόσμιους Πρωταθλητές της μεγάλης κατηγορίας στην ίδια ομάδα, η Yamaha έμεινε με δύο οδηγούς, από τέσσερις που είχε μέχρι πέρυσι και η Suzuki, όπως είπαμε αποχώρησε. Είναι αυτό ένα δείγμα υποχώρησης των Ιαπώνων στους Αγώνες, που όπως δηλώνουν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογικής τους εξέλιξης ή απλά είναι ένα διάλειμμα στο οποίο θα ανασυνταχθούν και θα επιχειρήσουν να ξαναπάρουν τα ηνία;
Η ιστορική και στατιστική κυριαρχία τους δεν απειλείται μόνο από το γεγονός ότι με αιχμή του δόρατος την Ducati, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αυξήσουν το νούμερο των 28 Πρωταθλημάτων τους. Απειλείται από αυτό που έκτισε τον Τίτλο του Pecco Bagnaia το 2022 και είναι η συνεχής εξέλιξη και η σχεδόν τελειοποίηση της Ducati Desmocedici GP, ενώ και η Ιταλική Aprilia έχει φτιάξει μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα και έχει τέσσερις οδηγούς έτοιμους για όλα, μπροστά στους οκτώ συνολικά της Ducati. Η Αυστριακή ΚΤΜ επίσης δείχνει με τους τέσσερις οδηγούς της να βρίσκεται κοντά.

Όλοι στο Paddock του MotoGP μιλούν για την κόκκινη εποχή και η τεχνολογική πρωτοπορία φάνηκε στις δοκιμές και στα αεροδυναμικά βοηθήματα των μοτοσυκλετών, που προσπαθούν οι Ιάπωνες να αντιγράψουν, τη στιγμή μάλιστα που η Aprilia προχώρησε ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά σε αυτόν τον τομέα και από την Ducati.
Η διαφαινόμενη κυριαρχία της Ευρώπης μπορεί να φέρει και ένα κακό, που θα είναι η αποχώρηση και των δύο εναπομείναντων Ιαπώνων, αφού μάλλον η Kawasaki δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιστρέψει και για την Suzuki θα μπορούμε να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη επιστροφή μετά το 2026, όταν θα αλλάξουν οι τεχνικοί κανονισμοί και ίσως επιτραπούν υβριδικοί κινητήρες.

Μέχρι τότε ας απολαύσουμε τη μάχη των Δαυίδ της βιομηχανίας μοτοσυκλέτας, (Ducati & Aprilia), απέναντι στους Γολιάθ (Honda & Yamaha), με την ΚΤΜ να είναι κάτι ανάμεσα σε αυτούς.
Όπως και νάχει το 2023 αναμένεται να βιώσουμε ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό Πρωτάθλημα, με το θέαμα να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς κάθε Σάββατο (στο Αγωνιστικό Σαββατοκύριακο) θα βλέπουμε τους Αγώνες Σπριντ. Μαζί με τους κανονικούς Αγώνες της Κυριακής, ο Πρωταθλητής θα βγει μετά από 42 βαθμολογίες στα τέλη Νοεμβρίου.
Πηγή: Zougla.gr

To MotoGP στην Jerez ξεκινά!
Αυτή είναι η 39η συνεχόμενη χρονιά που διεξάγεται GP στην Jerez από το ντεμπούτο το 1987. Με δύο GP το 2020, αυτό είναι το 40ό GP στην πίστα. Το Assen είναι ο μόνος τρέχων χώρος που έχει φιλοξενήσει περισσότερα GP στη σειρά: 71 συνεχόμενες διοργανώσεις από το 1949 έως το 2019.
Υπήρξαν 10 νικητές MotoGP™ στην Jerez από το 2002: Valentino Rossi (6 νίκες), Marc Marquez (3), Francesco Bagnaia (3), Jorge Lorenzo (3), Dani Pedrosa (3), Fabio Quartararo (2), Jack Miller (1), Casey Stoner (1), Loris Capirossi (1) και Sete Gibernau (1). Η νίκη του Alberto Puig στη Jerez στις 7 Μαΐου 1995 ήταν η πρώτη νίκη Ισπανού αναβάτη εντός έδρας στο MotoGP.
ΝΙΚΗΤΕΣ MOTOGP™ ΣΤΗΝ JEREZ
Marc Marquez 3 (2014, 2018, 2019) – Francesco Bagnaia 3 (2022, 2023, 2024) – Fabio Quartararo 2 (2020/1, 2020/2) – Jack Miller 1 (2021)
ΝΙΚΗΤΕΣ SPRINT ΣΤΗΝ JEREZ
Jorge Martin 1 (2024) – Brad Binder 1 (2023)
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ JEREZ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Νίκες GP: Honda 22 – Yamaha 10 – Ducati 5 – Suzuki 2
Νίκες Sprint: KTM 1 – Ducati 1
Η Honda έχει 22 νίκες στη MotoGP στην Jerez, με πιο πρόσφατη το 2019, όταν ο Marc Marquez κέρδισε από την 3η θέση στην εκκίνηση. Οι αναβάτες της Honda έχουν κερδίσει 10 από τους τελευταίους 24 Αγώνες MotoGP™ στην Jerez από το 2002.
Η Yamaha έχει 10 νίκες στο MotoGP στην Jerez, εννέα από το 2002, με τρεις διαφορετικούς αναβάτες: Rossi (2005, 2007, 2009, 2016), Lorenzo (2010, 2011, 2015) και Quartararo (2020/1, η πρώτη του νίκη στην κατηγορία, και 2020/2). Ο Quartararo ξεκίνησε από την pole position τέσσερις συνεχόμενες φορές από το 2019 (η πρώτη του pole στην κατηγορία) έως το 2021.
Η Ducati έχει πέντε νίκες στο MotoGP στην Jerez, με τον Capirossi το 2006 (από την pole), τον Miller το 2021 (η δεύτερή του νίκη στην κατηγορία) και τον Bagnaia το 2022 (από την pole), το 2023 και το 2024. Ο Jorge Martin πήρε τη νίκη στο Sprint το 2024.
Η 3η θέση του Aleix Espargaro το 2022 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της Aprilia στην Jerez, ενώ το 2023 ξεκίνησε από την pole.
Ο Brad Binder τερμάτισε 2ος στην Jerez το 2023, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την KTM στην κατηγορία. Ο Miller ήταν 3ος, που είναι το μόνο άλλο βάθρο για την KTM στην πίστα στο MotoGP. Ο Binder κέρδισε επίσης το πρώτο Sprint εδώ το 2023.
10 ενεργοί αναβάτες έχουν ανέβει στο βάθρο στο MotoGP στη Jerez:
Marc Marquez (8), Bagnaia (4), Maverick Viñales (3), Quartararo (3), Miller (2), Johann Zarco (1), Alex Rins (1), Franco Morbidelli (1), Binder (1) και Marco Bezzecchi (1). 3 έχουν κατακτήσει την pole: Quartararo (4), Marc Marquez (2), Bagnaia (1).
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ…
200 Μια νίκη Ισπανού αναβάτη στο MotoGP θα είναι η 200ή νίκη της Ισπανίας στην κατηγορία. Η Ιταλία προηγείται με 290.
115 Ο Marc Marquez θα μπορούσε να πάρει το 115ο βάθρο του στο MotoGP, ξεπερνώντας τον θρύλο Jorge Lorenzo στη δεύτερη θέση της λίστας με τα περισσότερα βάθρα.
85 Αν μια Ducati προκριθεί στις 3 πρώτες θέσεις, θα είναι το 85ο συνεχόμενο GP με Ducati στην πρώτη σειρά, μια πορεία που ξεκίνησε στην Valencia το 2020.
71 Η Ducati είναι σε πορεία 70 συνεχόμενων βάθρων. Ένα ακόμη θα επεκτείνει το ρεκόρ της σε 71. Ο τελευταίος κατασκευαστής με περισσότερα από 71 ήταν η Honda με 83 από το FIM GP του 1993 έως το GP στην Imola το 1999.
22 Μια νίκη της Ducati θα είναι η 22η συνεχόμενη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ περισσότερων διαδοχικών νικών στη MotoGP που κατέχει η Honda από τη Μαλαισία 1997 έως το Dutch TT του 1998.
20 Ο rookie Fermin Aldeguer θα είναι 20 ετών και 22 ημερών την Κυριακή και μπορεί να γίνει ο νεότερος νικητής στο MotoGP™, μπροστά από τον Marc Marquez (20 ετών και 63 ημερών στο Austin, 2013).
7 Επτά αναβάτες μπορούν να κερδίσουν για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο: Alex Marquez, Raul Fernandez, Luca Marini, Pedro Acosta και οι νεοφερμένοι Ai Ogura, Somkiat Chantra και Fermin Aldeguer.
5 Με pole positions από τους Quartararo (2021), Bagnaia (2022), Aleix Espargaro (2023) και Marc Marquez (2024), ένας νέος poleman θα κάνει πέντε διαφορετικούς polesitters στους τελευταίους πέντε Αγώνες στην Jerez.
1 Οι αναβάτες της Aprilia και της KTM θα μπορούσαν να δώσουν στην κατασκευάστριά τους την πρώτη νίκη στην κορυφαία κατηγορία στην Jerez.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Με τους Miller, Bagnaia και Morbidelli στο βάθρο στην Jerez το 2021, ήταν η πρώτη φορά από το 2003 που δεν υπήρχε Ισπανός στο βάθρο. Τότε, οι Valentino Rossi, Max Biaggi και Troy Bayliss ήταν οι τρεις πρώτοι στον τερματισμό και κανένας Ισπανός δεν ολοκλήρωσε τον Αγώνα (ο Carlos Checa εγκατέλειψε, ο Sete Gibernau έπεσε).
5 αναβάτες έχουν πάρει βαθμούς και στους τέσσερις Αγώνες MotoGP™ της σεζόν: Morbidelli, Bagnaia, Alex Marquez, Quartararo και Luca Marini.
4 έχουν βαθμολογηθεί και στα τέσσερα Tissot Sprints: Marc Marquez, Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia. Άρα μόνο οι Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia έχουν βαθμολογηθεί σε κάθε Sprint και GP φέτος.
