Rally

21 Apr, 2022 Ώρα 09:18

Το Ράλι Κροατίας επιστρέφει – θα είναι όσο συναρπαστικό ήταν πέρυσι;

Thumbnail

Ως εδώ και δεν πάει άλλο. Οκτώ εβδομάδες είναι αρκετές. Υπερβολικές. Γνωρίζαμε πως το κενό ανάμεσα στον δεύτερο και τον τρίτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ θα ήταν δύσκολο να περάσει αλλά επιτέλους, ήρθε η ώρα για το Ράλλυ Κροατίας, με τη δράση να αρχίζει στις 22 Απριλίου.

Close

Καλώς Ήλθατε στην Κροατία

Το Ράλλυ Κροατίας μπήκε συμπτωματικά πέρυσι στο καλεντάρι, καλύπτοντας ένα από τα κενά που είχαν προκύψει και αποδείχθηκε αμέσως επιτυχία. Οι στρωμένοι με άσφαλτο δρόμοι δεν μοιάζουν με άλλους στο πρόγραμμα και η υποδοχή που επεφύλασσε η χώρα στο σπορ, παρότι ακόμα υπό αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες λόγω της πανδημίας, ήταν εντυπωσιακή.

Και φυσικά, είχαμε τρεις ημέρες αγωνιστικής δράσης που έκοβε την ανάσα. Φτάσαμε στην τελευταία ειδική διαδρομή, με τον Elfyn Evans να καλείται να υπερασπιστεί χρονικό πλεονέκτημα 3.9s έναντι του Sébastien Ogier κι τον Thierry Neuville μόλις 4 δευτερόλεπτα πίσω από το «τραυματισμένο» Toyota του Γάλλου.

Close

 

 

Τι εννοούμε «τραυματισμένο»; Θυμάστε το ατύχημα στο δημόσιο δρόμο; Τον αστυνομικό; Τον εφιάλτη εκείνης της ημέρας για τον Ogier;

Αλλά ο Οgier απαλλάχθηκε από αυτή τη μιζέρια, κατακτώντας την Power Stage και μάλιστα με χρόνο που ήταν αρκετός για να του χαρίσει και τη νίκη! Η έκφραση των συναισθημάτων του Γάλλου στο φινάλε εκείνου του ράλλυ, ήταν μία από τις πλέον αξιομνημόνευτες στιγμές της περυσινής σεζόν.

Όσο για τον Evans, η διαδρομή ήταν αντίστροφη. Ήξερε πως είχε σπαταλήσει μία μεγάλη ευκαιρία. Καθοδόν για την προτελευταία στροφή, έχασε μία δική του νίκη.

«Έχασα τη στροφή», είπε με τον εκνευρισμό έκδηλο στο πρόσωπό του. «Δεν μου κόστισε τα πάντα, όμως σίγουρα έχασα ένα δευτερόλεπτο εκεί».

Close

Σε ένα ράλλυ που κρίθηκε στα έξι δέκατα του δευτερολέπτου, αυτή η απώλεια ήταν τα πάντα.

«Πρέπει να αφήνεις πίσω τέτοιες στιγμές», είπε ο Evans στο πλαίσιο των δοκιμών που έκανε στην Κροατία στις αρχές του μήνα. «Πέρυσι ήταν ένα καλό event για εμάς, μάθαμε πολλά και τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γνώση αυτή. Ξέρω πως δεν έχω κάνει την καλύτερη δυνατή αρχή φέτος αλλά όπως είπα, κοιτάμε μπροστά και στοχεύουμε σε βαθμούς».

Το πρόγραμμα επιλεκτικών συμμετοχών σε φετινά ράλλυ για τον Ogier, δεν περιλαμβάνει την Κροατία. Έτσι, ο Esapekka Lappi θα κάνει το ντεμπούτο του στην άσφαλτο με το Toyota Yaris Rally1.

 

 

Έτοιμος για αντεπίθεση ο Breen

Η M-Sport Ford έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη σεζόν, με τον Sébastien Loeb να κατακτά το Rallye Monte-Carlo με τρίτο τον teammate του, Craig Breen. Ο Loeb απουσίαζε στη Σουηδία ενώ ο Ιρλανδός έπεσε πάνω σε έναν όγκο χιονιού, μετατρέποντας το Σκανδιναβικό ράλλυ ως μία δοκιμασία που θα ήθελε να ξεχάσει.

Πέρυσι ο Breen δυσκολεύτηκε στην Κροατία, καθώς ήταν η πρώτη του εμφάνιση με World Rally Car στην άσφαλτο μετά από τρία χρόνια. Όμως τώρα, όλα είναι διαφορετικά.

«Το περυσινό ράλλυ ήταν μία καταστροφή. Εξ αρχής όλα πήγαιναν στραβά», είπε. «Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ανυπομονώ. Περιμέναμε 8 εβδομάδες, είναι πολύς καιρός. Οι ειδικές διαδρομές στην Κροατία μου θυμίζουν λίγο την πατρίδα μου, θα δούμε τι θα καταφέρω να πετύχω. Είναι ιδανικό μέρος για να ανακάμψω».

Σε ανάκαμψη στοχεύει και η Hyundai. Μετά τον εφιάλτη του Monte Carlo, η δεύτερη θέση του Neuville στη Σουηδία ήταν ένα θετικό βήμα αλλά η εταιρεία από την Κορέα, θέλει όσο τίποτα να είναι ανταγωνιστική στην Κροατία.  

 

Πηγή: Red Bull

28 Mar, 2025 Ώρα 12:39

WRC: Οι Evans-Martin νικητές του Safari Rally Kenya 2025

Thumbnail

Οι Βρετανοί Elfyn Evans- Scott Martin μετά από έναν εντυπωσιακό αγώνα σε μια πολύ δύσκολη επιφάνεια στους βρεγμένους και βαλτώδεις δρόμους στην Κένυα κατάφεραν να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Close

Μετά από 1397.91 χιλιόμετρα από τα οποία τα 1014.81 έγιναν σε απλές διαδρομές και τα 383.10 σε 21 Ειδικές Διαδρομές, οι Elfyn Evans-Scott Martin με TOYOTA GR YARIS Rally 1 κέρδισαν έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Δυστυχώς οι δύο φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen εγκατέλειψαν σήμερα από μηχανικά προβλήματα. Η λάσπη ήταν ο μεγάλος αντίπαλος σήμερα.

Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Ott Tanak- Martin Jarveoja και Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe.

Close

Δείτε τους τελικούς χρόνους και την κατάταξη: