Archive

25 May, 2020 Ώρα 22:56

Η σκληρή δουλειά που γίνεται για τα Audi RS

Thumbnail

Πόση δύναμη, πόση μαγεία μπορούν άραγε να εκφράζουν δύο μόνο γράμματα; Το αρκτικόλεξο RS αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μία ειδική έκδοση ή την αιχμή του δόρατος για κάθε μοντέλο της Audi. Οι ιδιαίτερες δημιουργίες της Audi Sport GmbH που φέρουν περήφανα τα γράμματα RS, συνδυάζουν ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα, πλήρη καθημερινή χρηστικότητα, κορυφαίες επιδόσεις και συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Αποτέλεσμα πολυετούς πείρας και παράδοσης, στοχοπροσήλωσης και εστίασης σε όλες τις μικρές ή μεγάλες, αχνές ή προφανείς λεπτομέρειες από όλους τους σχεδιαστές, τους μηχανικούς και τους δοκιμαστές, σε γραφεία, εργαστήρια και πίστες δοκιμών σε όλο τον κόσμο.

Close

Το Nordschleife, ο βόρειος βρόχος, το βορεινό τμήμα ή η «Πράσινη Κόλαση» - όπως έχει επικρατήσει - του Nürburgring, είναι ένας θρύλος ανάμεσα στις πίστες αγώνων. Το τμήμα αυτό, μήκους 20,832 χιλιομέτρων είναι από τα πιο δύσκολα παγκοσμίως. Και κάθε μέτρο είναι πραγματικά μια πρόκληση: η συμπίεση στο Fuchsröhre, η κτηνώδης ώθηση στο Karussell ή το άλμα στο Pflanzgarten. Περισσότερο από το 80% της πίστας οδηγείται με το γκάζι στο πάτωμα. Με τις απαιτήσεις σε πλήρη ισχύ και μέγιστη ταχύτητα, κάθε χιλιόμετρο στο Nordschleife ισοδυναμεί με πολλαπλά χιλιόμετρα κανονικής οδικής λειτουργίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 8.000 χιλιόμετρα δοκιμών αντοχής στο Nordschleife ισοδυναμούν με ολόκληρη τη ζωή ενός αυτοκινήτου. Με τις υψηλές απαιτήσεις του, είναι το σημείο αναφοράς για κάθε σπορ αυτοκίνητο. Όποιο μοντέλο επιβιώσει εδώ, μπορεί να επιβιώσει σε οποιαδήποτε απαιτητική γρήγορη διαδρομή στον κόσμο. Το Nordschleife μπορεί επίσης να πει σε έναν έμπειρο οδηγό πολλά για ένα αυτοκίνητο: τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του, τον ακριβή χειρισμό για την επίτευξη ταχύτερου γυρολόγιου, τη δυνατότητα ελέγχου στο όριο και, κυρίως, την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Nordschleife είναι σημείο αναφοράς για τις δοκιμές εξέλιξης της Audi Sport GmbH.

Close

_

 

Close

Δώδεκα μοντέλα RS

Η στρατηγική RS βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: Η θυγατρική της Audi AG με έμφαση στις sport εκδόσεις έχει ήδη δώδεκα μοντέλα RS στο χαρτοφυλάκιό της: το RS 3 ως Sportback και Sedan, το RS 4 Avant, το RS 5 ως Coupé και Sportback, το RS 6 Avant, το RS 7 Sportback, το TT RS ως Coupé και Roadster, το RS Q3 και το RS Q3 Sportback, καθώς και το RS Q8. Οκτώ από αυτά τα μοντέλα παρουσιάστηκαν πολύ πρόσφατα, το 2019 και η Audi Sport GmbH έχει ήδη πολλές ακόμη ιδέες στα σκαριά για το εγγύς μέλλον.

 

Ο γύρος του κόσμου 30 φορές

Οι μηχανικοί δοκιμών της Audi Sport GmbH πέρασαν περίπου δύο χρόνια στο δρόμο στο RS Q8, καλύπτοντας περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ισοδύναμο με την οδήγηση γύρω από τη Γη 30 φορές, με οχήματα ανάπτυξης και πρωτότυπα. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους τύπους δρόμων και όλες τις ετερόκλητες πίστες.

_

 

Δοκιμές παντού

Περιοχές δοκιμών όπως η κυκλική τροχιά υψηλής ταχύτητας στην πόλη Nardò της νότιας Ιταλίας, χρησιμοποιήθηκαν για να ελέγξουν την ανθεκτικότητα όλων των εξαρτημάτων με σταθερά υψηλή ταχύτητα και έντονες πλευρικές δυνάμεις. Ο πάγος και το χιόνι στη Σκανδιναβία προσέφεραν ιδανικές συνθήκες για να δώσουν τις τελευταίες πινελιές στα χαρακτηριστικά απόκρισης των συστημάτων ανάρτησης και ελέγχου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και το υψόμετρο στη Νότια Αφρική δημιούργησαν το αναγκαίο σκηνικό προκλήσεων για τα συστήματα κλιματισμού, ψύξης κινητήρα και την απόδοση του μοντέλου.

Παραγωγή σε 4 εργοστάσια

Τα μοντέλα RS παράγονται σε τέσσερα διαφορετικά εργοστάσια. Τα RS 3 Sportback, RS 3 Sedan, RS 4 Avant, RS 5 Coupé και RS 5 Sportback κατασκευάζονται στο Ingolstadt. Τα RS 6 Avant και RS 7 Sportback παράγονται στο Neckarsulm. Στο εργοστάσιο στο Győr, στην Ουγγαρία, κατασκευάζεται το TT RS ως Coupé και Roadster, το RS Q3 και το RS Q3 Sportback. Το RS Q8 παράγεται στο εργοστάσιο της Σλοβακίας, στην Μπρατισλάβα. Όλα τα μοντέλα RS μοιράζονται συστήματα και διαδικασίες παραγωγής με τα μοντέλα στα οποία βασίζονται ενώ και τα πάνελ χάλυβα ή αλουμινίου, βγαίνουν από τις ίδιες πρέσες των μοντέλων στα οποία βασίζονται  και στη συνέχεια συναρμολογούνται στο αμάξωμα των RS.

 

31 Jul, 2020 Ώρα 16:42

Η CUPRA και τα… άλογά της

Thumbnail

Από το λανσάρισμα της ως ανεξάρτητη μάρκα το 2018, η CUPRA έχει δημιουργήσει μία πλήρη γκάμα μοντέλων υψηλών επιδόσεων με βάση τη σύγχρονη σχεδίαση και σπoρ απόδοση. Πρόκειται για τα CUPRA Ateca (SUV), CUPRA Leon 5-θυρο και Sportstourer και CUPRA Formentor, το πρώτο μοντέλο που αναπτύχθηκε αποκλειστικά από τη μάρκα, ένα CUV με τα πλεονεκτήματα ενός αυτοκινήτου επιδόσεων και με τις ιδιότητες ενός SUV.

Close

Η CUPRA θα ξεκινήσει την πορεία της προς την ηλεκτροκίνηση το 2020 με τρία υβριδικά αυτοκίνητα υψηλής απόδοσης: CUPRA Formentor, CUPRA Leon και CUPRA Leon Sportstourer. Για το 2021 στα πλάνα της έχει το λανσάρισμα του πρώτου ηλεκτρικού της μοντέλου με την ονομασία CUPRA el-Born (φωτό κάτω).

_

Close

 

Το CUPRA Formentor

Close

Το τελευταίο βήμα στην εξέλιξη της CUPRA ήταν η παρουσίαση του CUV Formentor, του πρώτου μοντέλου που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη μάρκα. Βασισμένο στην πλατφόρμα MQB Evo, το crossover υψηλών επιδόσεων συνδυάζει το DNA της μάρκας με τη σχεδίαση και την κατασκευή του μέλλοντος, προσφέροντας ένα εμβληματικό μοντέλο που συνδυάζει πολυπλοκότητα, καινοτομία καθώς και δυναμική εμπειρία οδήγησης. To CUPRA Formentor, πήρε το όνομα του από το πιο όμορφο και άγριο ακρωτήριο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες

Δύο κινητήρες υψηλών επιδόσεων εξασφαλίζουν πολύ δυνατές επιδόσεις. Ο υπερτροφοδοτούμενος δίλιτρος βενζινοκινητήρας TSI 310 ίππων με τα 400Nm ροπής παρέχει μοναδικές επιδόσεις και συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα (με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13kWh).Το Formentor μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ηλεκτρική λειτουργία με αυτονομία έως και 60 χιλιομέτρων. Το CUPRA Formentor έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και είναι το πρώτο 100% μοντέλο CUPRA που θα παράγεται στο εργοστάσιο στο Martorell ενώ θα κάνει την εμφάνιση του στους δρόμους το φθινόπωρο.

_

 

Το CUPRA Leon

Το πεντάθυρο CUPRA Leon και το CUPRA Leon Sportstourer αποτελεί μία διπλή πρόταση. Η προηγμένη γκάμα κινητήρων, οι δυναμικές τεχνολογίες πλαισίου και ο κομψός συνδυασμός σπορ και εκλεπτυσμένης σχεδίασης στo εξωτερικό και εσωτερικό, δημιουργούν έναν ξεχωριστό παίκτη στην κατηγορία του. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει εκδόσεις 245, 300 και 310 ίππων (διατίθεται αποκλειστικά για το Sportstourer με 4Drive) 2.0 λίτρων βενζινοκινητήρες TSI που παρέχουν εύρος απόδοσης που ταιριάζει σε κάθε γούστο. Το νέο CUPRA Leon φέρνει επίσης τον εξηλεκτρισμό στην κατηγορία των υψηλών επιδόσεων με έναν 245 ίππων plug-in υβριδικό κινητήρα.  Το νέο CUPRA Leon αναπτύχθηκε, σχεδιάστηκε και θα παραχθεί στο εργοστάσιο στο Martorell.

_

 

Το CUPRA Ateca 2020

Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο όχημα που κυκλοφόρησε από την μάρκα και προσέφερε μία μοναδική πρόταση στην αγορά. Ο συνδυασμός ακρίβειας, sportiness, πρακτικότητας και ελκυστικής σχεδίασης συνέβαλαν στο να γίνει μία καλή εμπορική επιτυχία. Το SUV υψηλής απόδοσης ήταν ο βασικός μοχλός της CUPRA, επιτυγχάνοντας 72% αύξηση σε ετήσια βάση και προετοιμάζοντας την αγορά για τα μοντέλα που θα ακολουθήσουν.

Το νέο CUPRA Ateca διατηρεί τα επίπεδα απόδοσής με τον ισχυρό κινητήρα 2.0 λίτρων TSI συνδεδεμένο με κιβώτιο επτά ταχυτήτων DSG. Η υπερτροφοδοτούμενη τετρακύλινδρη μονάδα παράγει 300 ίππους και 400Nm ροπή, αρκετή για να φτάσει τα 100χλμ./ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα από την εκκίνηση. Η απόδοση που παρέχεται από τον κινητήρα μπορεί να συνδυαστεί με την απίστευτη ακουστική του συστήματος εξάτμισης Akrapovic, το οποίο παρέχει μια ακόμα πιο μοναδική εμπειρία ήχου. Το νέο CUPRA Ateca έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις της μάρκας στο Martorell και θα παραχθεί στο Kvasiny στην Τσεχία.

_