Θα ρίξουν πάνω από 1 δις δολάρια στην αγορά του αυτοκινήτου...

Οι τρεις εταιρείες Renault-Nissan-Mitsubishi, ανακοίνωσαν την έναρξη της Alliance Ventures, ενός νέου εταιρικού ταμείου κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που σχεδιάζει να επενδύσει μέχρι και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, προκειμένου  να στηρίξει την “ανοιχτή καινοτομία” τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κατά το πρώτο έτος, το ταμείο αναμένεται να επενδύσει έως και 200 εκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και “ανοικτές” συμπράξεις καινοτομίας,  με επιχειρηματίες τεχνολογίας που επικεντρώνονται στη νέα κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροκίνησης οχημάτων, των αυτόνομων συστημάτων, της συνδεσιμότητας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Carlos Ghosn, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας  Renault-Nissan-Mitsubishi, δήλωσε: "Η πρόθεση μας για ανοιχτή προσέγγιση της  καινοτομίας,  θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε με νεοσύστατες εταιρείες και επιχειρηματίες τεχνολογίας που θα επωφεληθούν από την παγκόσμια κλίμακα της Συμμαχίας. Το νέο ταμείο αντικατοπτρίζει το πνεύμα συνεργασίας και επιχειρηματικότητας, όπως ακριβώς αυτό βρίσκεται στην καρδιά της Συμμαχίας”.

Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει τη στρατηγική της Συμμαχίας για την αναζήτηση πρόσθετων εσόδων, εξοικονόμησης ή και αποφυγής κόστους σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση, τα αυτόνομα συστήματα μετάδοσης κίνησης και η συνδεσιμότητα των οχημάτων. Η Συμμαχία θα διαθέσει  12 αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα (EV) μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, χρησιμοποιώντας κοινές πλατφόρμες και εξαρτήματα EV, ενώ παράλληλα θα διαθέσει στην αγορά 40 οχήματα με αυτόνομη τεχνολογία μετάδοσης κίνησης, αναπτύσσοντας παράλληλα υπηρεσίες ρομποτικών οχημάτων.

Οι Renault (40%),  Nissan (40%) και Mitsubishi Motors (20%) θα χρηματοδοτήσουν από κοινού την εταιρεία, η οποία θα έχει ειδική επενδυτική επιτροπή για να λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις και να παρακολουθεί τις επιδόσεις της.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του Alliance 2022, η Renault-Nissan-Mitsubishi προβλέπει ότι τα συνδυασμένα έσοδα των εταιρειών μελών της θα φθάσουν τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και ότι οι ετήσιες πωλήσεις οχημάτων θα υπερβούν τα 14 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του 2022.