F1

29 Apr, 2018 Ώρα 17:45

Ο Hamilton κέρδισε το GP του Αζερμπαϊτζάν σε έναν αγώνα που τα είχε όλα

Thumbnail

Την 62η νίκη της καριέρα του στο γκραν πρι του Αζερμπαϊτζάν κατέκτησε ο Lewis Hamilton με Mercedes και ταυτόχρονα πέρασε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Close

Ο Βρετανός είχε μαζί του και τον παράγοντα τύχη καθώς τα απρόοπτα που συνέβησαν τον οδήγησαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου που συμπλήρωσαν οι Raikkonen με Ferrari και Perez με Force India.

Όλα ξεκίνησαν χωρίς πολλά απρόοπτα με εξαίρεση την επαφή που είχε ο Ocon με τον Raikkonen, με τον πρώτο να μένει εκτός αγώνα. Την ίδια ώρα εκτός μάχης τέθηκε και ο Sirotkin έπειτα από την επαφή που είχε με τον Alonso. Τα παραπάνω έφεραν στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας όπου την ίδια ώρα ο Ισπανός πιλότος της McLare με μόλις... 2,5 ελαστικά κατάφερε να μπει στα πιτς για αλλαγή ελαστικών και αλλαγή εμπρός μάσκας.

Close

Το αυτοκίνητο ασφαλείας κάθισε εντός πίστας για πέντε γύρους, οπότε και ξεκίνησε και πάλι ο αγώνας. Από εκείνη την ώρα καταλάβαμε και την σκληρή... κόντρα ανάμεσα στους πιλότους της Red Bull. Σφήνα όμως μπήκαν οι οδηγοί της Renault καθώς το σύστημα DRS δεν λειτουργούσε σωστά στα μονοθέσια της Red Bull. Δυστυχώς όμως ένα κλατάρισμα στη Renault του Hulkenberg τον έθεσαν και αυτόν εκτός αγώνα. Λίγο αργότερα είδαμε και την οριακή επαφή από την κοκορομαχία, Ricciardo - Verstappen.

Close

Μέχρι εκείνη την ώρα την κούρσα οδηγούσε ο Vettel και όλα έδειχναν πως αυτός θα είναι ο μεγάλος νικητής. Ο αγώνας συνεχίστηκε χωρίς πολλές αλλαγές μέχρι που ο Grosjean τέθηκε και αυτός εκτός μάχης (βρισκόταν στην 6η θέση) όταν έπεσε στις μπαριέρες μόνος του σε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Όμως η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας και η κίνηση του Bottas να μπει στα πιτς, έφεραν τον πιλότο της Mercedes στην πρώτη θέση. Ο Γερμανός θέλοντας να πάρει τη νίκη επιτέθηκε, αλλά έχασε τον έλεγχο στα φρένα μαζί και δύο θέσεις. Ο Bottas παρέμεινε πρώτος, ο Hamilton ακολούθησε και ο Raikkonen βρέθηκε στην τρίτη θέση. Και ενώ ο Bottas, τρεις γύρος πριν το πέσιμο της καρό σημαίας πήγαινε ολοταχώς για τη νίκη, ένα κλατάρισμα τον έθεσε εκτός μάχης. Έτσι η νίκη πήγε στα χέρια του Lewis Hamilton ο οποίος πέρασε και στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Την ίδια ώρα ο Vettel έχανε τη θέση του από τον Perez. Απίστευτα πράγματα που είδαμε σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν.

Στον αγώνα την παράσταση έκλεψαν τα δύο μονοθέσια της Red Bull με τους Ricciardo και Vertsappen να εγκαταλείπουν 9 γύρους πριν το πέσιμο τις καρό σημαίας. Οι δύο πιλότοι είχαν τη δική τους εσωτερική μάχη καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο μεν Αυστραλός ήθελε να περάσει τον Verstapen, ο δε Ολλανδός δεν άφηνε σε καμία περίπτωση. Τελικά η προσπάθεια του Ricciardo στον 42ο γύρο τον έφερε πάνω στο μονοθέσιο το ομόσταυλό του, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν και οι δύο την ώρα που οι δυο τους βρισκόντουσαν στις θέσεις 4 και 5.

Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί το διάστημα 11-13 Μαΐου στην Ισπανία.

 

 

Δείτε τη βαθολογία των οδηγών στο παρακτάω λινκ

https://www.formula1.com/en/results.html/2018/drivers.html

 

 

Δείτε τη βαθολογία των κατασκευαστών στο παρακτάω λινκ

https://www.formula1.com/en/results.html/2018/team.html

04 Apr, 2024 Ώρα 13:19

F1: Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου το Grand Prix της Κυριακής

Thumbnail

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων που η F1 επισκέπτεται την πίστα της Suzuka International Racing Course τόσο νωρίς. Μέχρι και πέρυσι ο αγώνας ήταν πάντα στο πρόγραμμα, στο δεύτερο μέρος της σεζόν, κάπου ανάμεσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και θεωρητικά στην πίστα αυτή έβγαινε «μαθηματικά» ποιος θα είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής. Μάλιστα τα δύο  τελευταία χρόνια, είχαμε δύο στάνταρ αποτελέσματα. Το 2022, σ’ αυτή την πίστα, ο Max Verstappen σφράγισε το δεύτερο τίτλο του, ενώ το 2023 η Red Bull εξασφάλισε τη διατήρηση του τίτλου των κατασκευαστών.

Close

Το πρώτο Grand Prix του Ειρηνικού είχε γίνει στις 17 Απριλίου 1994, στην Αΐντα. Το 1995 ο αγώνας μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο.

Το παραδοσιακό slot της τελευταίας σεζόν άλλαξε και τώρα στις αρχές Απριλίου έχουμε αγώνα με έναν καιρό να δείχνει τα δόντια του. Αυτό το διάστημα αναμένονται ψυχρότερες συνθήκες και οι γιαπωνέζοι μετεωρολόγοι προβλέπουν την ημέρα του αγώνα βροχές και καταιγίδες.

Close

Στους τρεις προηγούμενους αγώνες, στο Bahrain, στη Saudia Arabia και στην  Αυστραλία, η πίστα ήταν στεγνή. Τα βρόχινα αλλά και τα ενδιάμεσα ελαστικά μέχρι σήμερα ήταν τυλιγμένα στις κουβέρτες. Τώρα όμως φαίνεται ότι θα βγουν αφού ο 4ος αγώνας λογικά θα γίνει υπό βροχή.

Το Weather.com αναφέρει πιθανότητα βροχής και τις τρεις ημέρες στην Ιαπωνία. Την Παρασκευή αναμένεται συννεφιά με θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει 23% πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια του FP1!

Close

Το Σάββατο, η θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί κατά έναν βαθμό και η πιθανότητα βροχής αυξάνεται στο 24%. Οι κατατακτήριες δοκιμές, ωστόσο, αναμένεται να έχουν τελειώσει πριν αρχίσει να βρέχει.

 

 

Τι λέει το πρόγραμμα

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου, στις 05.30 θα γίνει το Practice 1

Την ίδια ημέρα στις 09.00 θα γίνει το Practice 2

Το Σάββατο, 6 Απριλίου, στις 05.30 θα γίνει το Practice 3 και λίγες ώρες αργότερα στις 09.00 θα γίνει το Qualifying όπου θα βγει και ο Pole Man του αγώνα.

Την Κυριακή, 7 Απριλίου, ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 08.00 το πρωί.

Το τέταρτο Grand Prix της σεζόν συμπίπτει με την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Η Sakura στην Ιαπωνία, εμφανίζεται ανάμεσα στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Sakura ονομάζεται στην Ιαπωνία το άνθος αρκετών δέντρων του γένους Prunus. Συγκεκριμένα της ιαπωνικής κερασιάς Prunus serrulata.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιαπωνικό Grand Prix θα διεξαχθεί αυτή την εποχή της «Sakura». Η πρώιμη άνοιξη λογικό είναι να έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι είναι συνηθισμένες. Αυτή την εποχή κυμαίνονται μεταξύ 8°C και 13°C.

 

 

Η Suzuka International Racing Course έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αγαπητή στους πιλότους της F1. Για πρώτη φορά αγώνας της F1 έγινε το 1987. Η πίστα είναι κλασική και δοκιμάζει τις ικανότητες των οδηγών με την απαιτητική χάραξη σχήματος «8». Το συνολικό μήκος της πίστας είναι 5.807 μέτρα. Οι πιλότοι θα καλύψουν σε 53 γύρους 307.471 Km. Το ρεκόρ με χρόνο 1.30.983 κατέχει από το 2019 ο Lewis Hamilton.

H πίστα δοκιμάζει επίσης τα ελαστικά: τόσο από άποψη φθοράς – λόγω υψηλών επιπέδων τραχύτητας ασφάλτου – όσο και από τις δυνάμεις και τα φορτία, στα οποία υπόκεινται τα ελαστικά σε όλες τις στροφές που συνθέτουν έναν γύρο. Ως συνήθως, η Pirelli επέλεξε τις πιο σκληρές γόμες.

 

 

H C1 θα είναι το σκληρό ελαστικό, η C2 το μεσαίο ελαστικό και η C3 το μαλακό ελαστικό. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιήθηκε και στο Μπαχρέιν για τον πρώτο αγώνα της σεζόν.

Η συνήθης στρατηγική αγώνα, είναι αυτή των δυο αλλαγών, λόγω της ενέργειας που μεταφέρεται από τα ελαστικά και της πίεσης στην οποία, αυτά υπόκεινται. Ωστόσο, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα και για στρατηγική μιας αλλαγής ειδικά στους οδηγούς που είναι ευγενικοί με τα ελαστικά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να δυσκολέψουν τη διατήρηση των ελαστικών στο σωστό παράθυρο λειτουργίας, ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο εξόδου από τα πιτ. Η στρατηγική της μιας αλλαγής μειώνει επίσης την αποτελεσματικότητα προσπέρασης στα πιτ (undercut), η οποία είναι συνήθως πολύ χρήσιμη στη Suzuka. Αναμένεται η σκληρή και η μεσαία γόμα να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα. Βέβαια όπως είπαμε όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό.

Μετά τον αγώνα στην Αυστραλία η βαθμολογία των οδηγών έχει ως εξής

 

 

Μετά τον αγώνα στην Αυστραλία η βαθμολογία των ομάδων έχει ως εξής