Editorial

28 Jun, 2018 Ώρα 12:31

Φθαρμένα ή ακατάλληλα ελαστικά: Ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης ατυχημάτων.

Thumbnail

Κυριότερος παράγοντας πρόκλησης συγκρούσεων είναι τα ελαττωματικά ελαστικά, με τα ελαττωματικά φρένα να ακολουθούν στην δεύτερη θέση (Στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου).

Close

Ανησυχητικό στοιχείο για την Κύπρο είναι το γεγονός ότι 75% περίπου των ελαστικών που εφαρμόζονται είναι κακής ποιότητας ή μεταχειρισμένα, τακτική που καλό είναι να αλλάξουμε.  Για μέγιστη ασφάλεια επιλέγουμε καινούργιο, ποιοτικό και κατάλληλο ελαστικό για το ανάλογο όχημα.

Το ελαστικό είναι το μόνο σημείο του οχήματος, το οποίο έρχεται σε επαφή με τον δρόμο, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, αφού τα σωστά ελαστικά μπορούν να σώσουν ζωές. Είναι αναγκαίο να αποφεύγουμε να εφαρμόζουμε χαμηλής ποιότητας ελαστικά στο όχημά μας.

Close

 

 
Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το TyreSafe, τον οργανισμό που προωθεί την ασφάλεια των ελαστικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 58% των μεταχειρισμένων ελαστικών που εξετάστηκαν, παρουσίασε ελαττώματα.  Στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρουν ως κυριότερο παράγοντα πρόκλησης συγκρούσεων τα ελαττωματικά ελαστικά, με τα ελαττωματικά φρένα να ακολουθούν στην δεύτερη θέση! Στην Ιρλανδία, τα 2/3 των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων οφείλονται στην κακή κατάσταση των ελαστικών των οχημάτων.
Close
 

Στις πλείστες περιπτώσεις, η οποιαδήποτε ζημιά/φθορά δεν είναι ορατή μέσα από τη ματιά ενός απλού οδηγού. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε για τον έλεγχό των ελαστικών από έναν ειδικό, σε τακτά χρονικά διαστήματα,, μερικές φορές χωρίς κανένα κόστος, αντίθετα με σίγουρο κέρδος την ασφάλειά μας, ίσως και τη ζωή μας!

 
 

Θα πρέπει επίσης να ξέρετε  ότι εκατοντάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα ελαστικά τα οποία έχουν εισαχθεί στο νησί και διατίθενται προς πώληση είναι «χειμερινά».  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι τα αποκτούν με μεγάλη άνεση λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής δεν γνωρίζουν πως η χρήση τους το καλοκαίρι ΕΙΔΙΚΑ στην Κύπρο είναι σχεδόν απαγορευτική. 

Τα «χειμερινά» ελαστικά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς είναι κατασκευασμένα για να προσδίδουν υψηλή πρόσφυση σε παγωμένα ή χιονισμένα οδοστρώματα ενώ αντίθετα θεωρούνται επικίνδυνα για χρήση όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές καθώς μπορεί να «κλατάρουν» ανά πάσα στιγμή ακόμη και αν ο οδηγός του οχήματος κινείται με χαμηλές ταχύτητες εντός των πόλεων ή στα όρια του Κ.Ο.Κ. στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Το car.com.cy επικοινώνησε με κάποια από τα συγκεκριμένα καταστήματα και οι υπάλληλοι μας διαβεβαίωσαν πως τα χειμερινά ελαστικά μπορούν να κινηθούν με άνεση και ασφάλεια ακόμη και όταν το θερμόμετρο αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου στην ατμόσφαιρα! 

Βέβαια η θερμοκρασία στην άσφαλτο είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη της ατμόσφαιρας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε θα κλατάρει ξαφνικά ένα μεταχειρισμένο εισαγόμενο χειμερινό ελαστικό…

Από την άλλη μεριά η τιμή απόκτησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ελαστικών για μια τετράδα ξενικά από τα 40 ευρώ -τοποθετημένα- ενώ για δύο μεταχειρισμένα ελαστικά μοτοσικλέτας το κόστος πέφτει στα 15 ευρώ. Μάλιστα αρκετές επιχειρήσεις δίνουν και εγγύηση έως και 6 μήνες!

Αυτές οι τιμές σίγουρα αποτελούν «μαγνήτη» για χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που μάλιστα νιώθουν και ασφαλείς μετά την τοποθέτηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ελαστικών στα οχήματά τους καθώς εμφανισιακά φαίνονται άψογα.

Ωστόσο η εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την ποιότητά τους καθώς τα ελαστικά μπορεί να είναι «καμένα» (ξεραμένα) και επικίνδυνα για χρήση, ιδίως όταν κανείς κινείται με υψηλές ταχύτητες στις οποίες οι Κύπριοι έχουμε «καλές σχέσεις».

Στη Κύπρο με την άσφαλτο να «καίει» κυριολεκτικά, τα χειμερινά ελαστικά φθείρονται υπέρμετρα και γλιστρούν περισσότερο.

Παράλληλα ο δείκτης ταχύτητας είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις χαμηλότερος από ότι αναγράφεται για τα λοιπά ελαστικά…

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ «ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ».

 

 

Πότε είναι ακατάλληλα τα μεταχειρισμένα κατά την άποψη του ΤΟΜ

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών το οποίο εξήγησε ότι τα μεταχειρισμένα ελαστικά είναι ακατάλληλα όταν φέρουν εμφανείς φθορές από την χρήση σε προηγούμενο όχημα. Ο συνηθέστερος και πιο εμφανής παράγοντας για να κριθεί ένα ελαστικό ως ακατάλληλο για επανάχρηση είναι η μείωση του πάχους του πέλματος του ελαστικού (οι αυλακώσεις δεν έχουν το κατάλληλο βάθος - λιγότερο των 1.6 mm, που μετριέται σε απόσταση 3/4 από το κέντρο του πέλματος).

Άλλος ένας παράγοντας, είναι η εφαρμογή λάθος ελαστικών, όσον αφορά τις διαστάσεις. Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έντυπο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, η εφαρμογή φαρδύτερων ελαστικών από τα προτεινόμενα του κατασκευαστή, μπορεί να αποβεί ολέθρια για την ασφάλεια του οχήματος, επειδή τα πολύ φαρδιά ελαστικά αυξάνουν το αναρτώμενο βάρος, ειδικά στις μεγάλες ταχύτητες.

Κληθείς να μας απαντήσει εάν ένα ελαστικό είναι ακατάλληλο για άλλο αυτοκίνητο, όταν προηγουμένως έχει «φορεθεί» από άλλο, το Τ.Ο.Μ. είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, παρά μόνον εάν έχει υποστεί σημαντικές φθορές, που το καθιστούν ακατάλληλο για εκ νέου χρήση. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη της επαναχρησιμοποίησης, ούτως ώστε να μειώνεται ο αρνητικός αντίκτυπος στο περιβάλλον, κυρίως.

 

 

Η ισχύουσα τεχνική οδηγία για τα μεταχειρισμένα ελαστικά

Εξασφαλίσαμε επίσης την τεχνική οδηγία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, την οποία υπογράφει ο Σωτήρης Κολέττας, Διευθυντής του ΤΟΜ. Ο κ. Κολέττας επισημαίνει ότι σχετικά με «την εισαγωγή και πώληση μεταχειρισμένων ελαστικών, με ημερομηνία κατασκευής πέρα των πέντε ετών, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας ώστε κατά τον τεχνικό έλεγχο των ελαστικών ακόμα και αν το βάθος του πέλματος δεν έχει φτάσει στο ελάχιστο επιτρεπτό, αν διαπιστώνεται ότι αυτά είναι διαβρωμένα (σκουριασμένα) τότε το όχημα θα κρίνεται «ακατάλληλο».

Τονίζεται ότι έλεγχος των ελαστικών περιλαμβάνει οπτική επιθεώρηση όλου του τμήματος του ελαστικού, είτε με περιστροφή του υπεράνω του εδάφους ενώ το όχημα είναι πάνω από το φρεάτιο ή ανυψωμένο (με τη χρήση του βοηθητικού - αξονικού ψαλιδωτού ανυψωτήρα), είτε με κύλιση εμπρός και πίσω του οχήματος μέχρι τη συμπλήρωση ολόκληρου κύκλου περιστροφής των τροχών».

 

Οι πιο σοβαρές φθορές στα ελαστικά

Ο έλεγχος των ελαστικών μπορεί να γίνει ακόμα και από τον καθένα οδηγό, ειδικά όταν πρόκειται για εμφανείς με γυμνό μάτι ζημιές σε αυτά.

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις πιο σημαντικές ζημιές που μπορεί να καταστήσουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας ακατάλληλα – ο ίδιος έλεγχος μπορεί να γίνει και για μεταχειρισμένα ελαστικά, πριν την αγορά τους:

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

Ε – Επανέλεγχος

Π – Παρατήρηση

 

Καμιά προστασία των καταναλωτών

Τέλος το ΤΟΜ μας εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποια διαδικασία για την πιστοποίηση της καταλληλότητας των μεταχειρισμένων ελαστικών στην Κύπρο. Η εν λόγω πιστοποίηση και σήμανση υπάρχει και ισχύει μόνο για τα καινούργια ελαστικά.

 

Γενικές νομικές προδιαγραφές και τοποθέτηση μεταχειρισμένων ελαστικών

Γενικές Νομικές Προδιαγραφές

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το νόμιμο ελάχιστο βάθος πέλματος για επιβατικά οχήματα είναι 1,6 mm. Για την υποβοήθηση του καταναλωτή, στις κύριες αυλακώσεις του ελαστικού υπάρχουν δείκτες φθοράς πέλματος που μειώνονται ως το επίπεδο της επιφάνειας του πέλματος όταν το πέλμα που απομένει είναι περίπου 1,6 mm.

Επιπλέον από όλα τα προηγούμενα, συνιστούμε για όλα τα ελαστικά επιβατικών οχημάτων και ελαφρών φορτηγών που χρησιμοποιούνται σε αυτοκινητοδρόμους να αποσύρονται από τη χρήση στα εξής βάθη πέλματος:

• θερινά / υψηλών επιδόσεων ελαστικά, ελαστικά για όλες τις εποχές = 3 mm  

• χειμερινά ελαστικά = 4 mm 

Οι συστάσεις αυτές βασίζονται σε δικές μας δοκιμές αλλά και στην πραγματική παγκόσμια εμπειρία που δείχνει ότι για να διατηρούν οι οδηγοί τη δυνατότητα απόδοσης (π.χ. το κράτημα σε βρεγμένο δρόμο) των ελαστικών τους, πρέπει να τα αντικαθιστούν πριν φθαρούν ως το νόμιμο ελάχιστο βάθος πέλματος του 1,6 mm. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα χειμερινά ελαστικά, για τα οποία οι χειμερινές ιδιότητες οδήγησης όπως η πρόσφυση στο χιόνι μειώνονται σημαντικά με βάθος πέλματος μικρότερο από 4 mm.

Τοποθέτηση Μεταχειρισμένων Ελαστικών

Μόλις τοποθετηθούν τα ελαστικά σε ένα όχημα και χρησιμοποιηθούν, θεωρούνται «μεταχειρισμένα». Υπάρχουν κίνδυνοι στην αγορά μεταχειρισμένων ελαστικών με άγνωστο ή αβέβαιο ιστορικό χρήσης. Τα μεταχειρισμένα ελαστικά ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί με ακατάλληλο τρόπο και να έχουν ζημιές που να οδηγήσουν, τελικά, στην αχρήστευση του ελαστικού.

Δεν εντοπίζεται εύκολα η κάθε ενδεχόμενη ζημιά στο ελαστικό ή οι συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αχρήστευσή του. Π.χ., οι επισκευές που δεν έγιναν σωστά ή μια ζημιά στις εσωτερικές επενδύσεις του ελαστικού είναι ορατές μόνο ύστερα από επιθεώρηση στο εσωτερικό του ελαστικού, αφού αφαιρεθεί πρώτα από τον τροχό. Πριν από την τοποθέτηση ενός μεταχειρισμένου ελαστικού θα πρέπει να ελέγχεται η κατάστασή του εξωτερικά και εσωτερικά από ειδικευμένο τεχνικό ελαστικών. Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο όχημα και το ιστορικό των ελαστικών του σάς είναι άγνωστο, συνιστούμε τον έλεγχο των ελαστικών από ειδικευμένο τεχνικό ελαστικών, που θα πρέπει να αφαιρέσει το ελαστικό από τον τροχό για να εξετάσει και το εσωτερικό του κατάλληλα για τα χαρακτηριστικά όπως συνιστάται παρακάτω.

Συστάσεις: 

ΜΗΝ αγοράζετε, πουλάτε ή τοποθετείτε ελαστικά που παρουσιάζουν οποιοδήποτε από τα επόμενα χαρακτηριστικά:

• Τρύπες ή άλλα σημεία εισχώρησης αντικειμένων, είτε έχουν επισκευαστεί, είτε όχι. • Ενδείξεις εσωτερικής αποκόλλησης, όπως αποκόλληση πέλματος ή ζώνης (π.χ. κοιλώματα, βαθουλώματα, διογκώσεις, τοπική φθορά στο πέλμα, δονήσεις, ασυνήθιστος θόρυβος από τα ελαστικά κλπ.)

• Ενδείξεις ζημιάς από χρήση ελαστικού όταν ήταν ξεφουσκωμένο, όταν δεν είχε σωστή πίεση αέρα και/ή από υπερφόρτωση (π.χ. απόξεση εσωτερικών επενδύσεων, απόξεση φολίδων, αποχρωματισμός, εκτενής φθορά του πέλματος στους ώμους κλπ.)

• ΚΑΘΕ ζημιά σε εσωτερική επικάλυψη ή στη στεφάνη. • ΚΑΘΕ ιστορικό επαναλαμβανόμενης απώλειας πίεσης που απαιτεί συνεχή εισαγωγή αέρα. • Φθαρμένος ή απών αριθμός DOT ταυτότητας ελαστικού (TIN: Tire Identification Number), που βρίσκεται στο πλαϊνό του ελαστικού. • Ελαστικά με κωδικό ημερομηνίας παλιότερο από 10 έτη. Ο κωδικός ημερομηνίας – τα τρία ή τέσσερα τελευταία ψηφία του αριθμού DOT ταυτότητας ελαστικού (TIN) – δείχνει την εβδομάδα και το έτος κατασκευής του ελαστικού. Οι κατασκευαστές των οχημάτων είναι ενδεχόμενο, με βάση τη γνώση τους για συγκεκριμένη εφαρμογή του οχήματος,  να συστήσουν διαφορετική προθεσμία κατά την οποία πρέπει να αποσύρεται ένα ελαστικό. Η Continental συνιστά να ακολουθείτε τις οδηγίες τους.. • Να συμμετείχε σε πρόγραμμα απόσυρσης ή ανάκλησης. • Με ανεπαρκές βάθος πέλματος για συνέχιση της χρήσης (δηλ. να είναι σχεδόν φαγωμένο). Ελαστικά με βάθος πέλματος μικρότερο από 1,6 mm σε οποιοδήποτε σημείο τους είναι εντελώς φθαρμένα. • Ζημιά από χημικά, φωτιά, υπερβολική ζέστη, ή άλλη ζημιά από το περιβάλλον. • Χαρακτηρισμένο ως «άχρηστο ελαστικό»  (“scrap tire”) ή χαρακτηρισμένο με οποιονδήποτε τρόπο ως ακατάλληλο για χρήση σε αυτοκινητόδρομο. • Επισκευασμένο στο παρελθόν με σφραγιστικό ελαστικού ή με γεμιστικό υλικό. • Ελαστικά που έχουν τροποποιηθεί ώστε να μοιάζουν με καινούργια (π.χ.. με αναγομωμένο πέλμα). • Με μία από τις επόμενες ενδείξεις στο πλευρικό τοίχωμα: "NHS" (Not For Highway Use, Όχι για χρήση σε αυτοκινητόδρομο), "For Racing Purposes Only" (Χρήση μόνο για αγώνες), "Agricultural Use Only" (Μόνο γεωργική χρήση), "SL" (service limited agricultural tire, ελαστικό περιορισμένης γεωργικής χρήσης), ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη ότι το ελαστικό απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιες οδούς.

 

 

01 May, 2025 Ώρα 17:37

Σφίγγει ο κλοιός για τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου – ως πότε θα κρατάνε δέσμιο το αυτοκινητάθλημα;

Thumbnail

Ακόμη μια αναβολή – στην ουσία ακύρωση – αγώνα ράλι (Λάρνακας) τον οποίο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου (ΚΣΑ) είχε ανακοινώσει είναι γεγονός. Και οι αθλητές αναρωτιούνται, μέχρι πότε οι υπεύθυνοι του ΚΣΑ θα επιμένουν σε μια διχαστική πορεία που διαλύει το motorsport στην Κύπρο;

Close

Μετά τον αγώνα ράλι – φιάσκο του ΚΣΑ στην Πάφο με ασφάλιση των αθλητών χωρίς ισχύ, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και το παρ’ ολίγον σοβαρό ατύχημα σε μια υπερειδική που λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα και παρά τις επίμονες προσπάθειες της Ομοσπονδίας και πολλών άλλων εμπλεκομένων στο motorsport, ο ΚΣΑ εξακολουθεί να μπλοκάρει την ανάπτυξη του αθλήματος στην Κύπρο, με μοναδικό πλέον όπλο, την τιμωρία των αθλητών αν τρέχουν σε «μη αναγνωρισμένους» από τον ίδιο αγώνες! Έστω κι αν αυτοί είναι εγκεκριμένοι από το κράτος, τον ΚΟΑ και την μόνη αθλητική αρχή που αναγνωρίζεται από τον ΚΟΑ, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου με την οποία ο ΚΣΑ, αρνείται να συνεργαστεί. Ακόμη και τα μέλη του Σωματείου της Πάφου, έστειλαν επιστολή παραίτησης αποχωρώντας από τον ΚΣΑ και πυροβολώντας τον για πλαστή ασφάλιση και άλλα φαιδρά που αμαυρώνουν το άθλημα…

Τώρα, ήρθε μια νέα αναβολή, αυτή του Ράλι της Λάρνακας από ένα δεύτερο σωματείο που αποφάσισε να ακολουθήσει τον ΚΣΑ στον κατήφορο του αθλήματος και να έχει διαγραφεί από την Ομοσπονδία. Δεν βάζουν μυαλό όμως. Παλεύουν δίπλα από τον ΚΣΑ, για μια υπόθεση που είναι ήδη χαμένη για τον τοπικό ASN της FIA, διχάζει τους αθλητές, αλλά και είναι θέμα χρόνου να λυθεί προς όφελος όλων των αθλητών, περιλαμβανομένων και αυτών του σωματείου της Λάρνακας. Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου που αποπροσανατολίζει τους αθλητές μιας και δεν υπάρχουν άδειες διεξαγωγής, αντί να ξεσηκωθεί ενάντια στην κοροϊδία του ΚΣΑ…

Close

 

 

Το αφήγημα του ΚΣΑ και η δήλωση «είμαστε υπεράνω των νόμων του κράτους/ΚΟΑ» πέφτει στο κενό για ακόμη μια φορά. Οι επιστολές κρατικών υπηρεσιών (δείτε τις επιστολές στο πιο κάτω γκαλερί), Υπουργείων, ΚΟΑ, Αστυνομίας και η άρνηση για ασφάλιση από την ασφαλιστική εταιρεία, δεν βαρέσανε καμπανάκι στον ΚΣΑ. Αντίθετα, υπάρχουν ακόμη 4-5 άτομα στον ΚΣΑ, 2-3 στο karting και μεμονωμένα μέλη Δ.Σ. των διαγραφέντων σωματείων ράλι που στηρίζουν αυτή την πορεία στο γκρεμό, διχάζοντας τους αθλητές και δημιουργώντας απλά καθυστέρηση στο πεπρωμένο που είναι να δοθεί η λύση από τον ΚΟΑ και να σταματήσει αυτός ο εκβιασμός των αθλητών («θα σας τιμωρήσω»).

 

Είναι πλέον δεδομένο ότι:

  1. Ο ΚΣΑ το 2023 έχασε την τοπική κρατική αθλητική αναγνώριση αφού έχει διαγραφεί από τα αθλητικά μητρώα του ΚΟΑ. 
  2. Δεν δικαιούται να προκηρύσσει Παγκύπρια Πρωταθλήματα, ούτε ράλι, ούτε καρτ, ούτε τίποτα. Ο ΚΟΑ είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρος, δείτε τις συνημμένες επιστολές.
  3. Η διαμάχη επηρεάζει κυρίως τους αγώνες ράλι, ταχύτητας και το νεοεισερχόμενο άθλημα στην Ομοσπονδία, το karting. Οι αθλητές κάνουν υπομονή εδώ και πολλούς μήνες αφού συμμετέχουν σε μια διαμάχη με πρωταγωνιστές μόνο μια χούφτα άτομα που προέρχονται από το χώρο κυρίως του ράλι, και με 2-3 από το χώρο του kart οι οποίοι καταδικάζουν το άθλημα σε προσωρινό ευτυχώς, πισωγύρισμα. 
  4. Δεν προβλέπεται ότι ο ΚΣΑ θα μπορέσει να κάνει τοπικό αγώνα ράλι (όχι παγκύπριο πρωτάθλημα, ούτε καν αγώνα) και δεν πρόκειται να κάνει αγώνα Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Kart, γιατί όπως είναι ξεκάθαρο από τον ΚΟΑ, δεν δικαιούται. Παρόλα αυτά συνεχίζει το βιολί του διαλύοντας το χώρο του ράλι και karting με την απειλή της «τιμωρίας» αν οι αθλητές τρέξουν σε «παράνομους» αγώνες. Σημειώστε πως ναι, έχει φτάσει στο σημείο να αναφέρει τους αγώνες που είναι εγκεκριμένοι από τον ΚΟΑ και την Ομοσπονδία (από το κράτος δηλαδή), σαν «παράνομους»! Μέχρι εκεί φθάνει η υπεροψία του ΚΣΑ που τον οδήγησε βέβαια στη γωνία.

 

Είδαμε μια απονομή «πρωταθλημάτων» 2024 του ΚΣΑ όπου οι πρωταθλητές ράλι δεν πήγαν καν να παραλάβουν το βραβείο τους! Είδαμε δυστυχώς ένα λειψό αγωνιστικά πρωτάθλημα karting το 2024 και μια ανακοίνωση για αγώνες karting 2025 αποφεύγοντας την λέξη «Παγκύπριο», καταδικάζοντας βέβαια τους αθλητές του karting να τρέξουν σε αγώνες του ΚΣΑ και να μην τρέξουν στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας γιατί τότε «θα τιμωρηθούν». Έτσι, 15 μέρες πριν την μέρα διεξαγωγής του αγώνα οι αθλητές δεν γνωρίζουν σε τι είδους αγώνα θα τρέξουν και με ποια δεδομένα…Σημειώστε ότι η Ομοσπονδία αποφέχθηκε πρόταη του Σωματείου Karting Club Cyprus για διεξαγωγή του Παγκύπριου Πρωταθλήματος karting 2025 από το Σωματείο και την Ομοσπονδία εκδίδοντας αγωνιστικές άδειες από τον ΚΣΑ και έχοντας την προκήρυξη του ΚΣΑ, για το καλό των αθλητών κάτι που αρνήθηκε ο ΚΣΑ!

Είναι τέλος δεδομένο πως πολλές φορές φτάσαμε κοντά σε μια λύση η οποία δεν επιτεύχθηκε, για ένα και σημαντικό λόγο τον οποίο αν κατανοήσουμε όλοι, η διαμάχη λύνεται σε 5 λεπτά: Ότι ο ΚΣΑ δεν είδε ποτέ την Ομοσπονδία ως μια οντότητα σημαντική και ουδέποτε την αντιμετώπισε ως τέτοια. Την θεωρούσε πάντα υποδεέστερη. Λάθος, γιατί η προτεινόμενη λύση περιλάμβανε το γεγονός ότι ο ΚΣΑ είναι ο εκπρόσωπος της FIA / τοπικός ASN στην Κύπρο και ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το Cyprus Rally παρά μόνο μέσω του ΚΟΑ και της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία, είναι η λύση του ΚΣΑ στο θέμα της χρηματοδότησης για το Cyprus Rally. Δεν το αποδέχεται, καταδικάζοντας και το Cyprus Rally εδώ και μερικά χρόνια αλλά και για το 2025, σε ένα μίζερο αγώνα με ελάχιστες συμμετοχές.

Ποια είναι τα Δεδομένα:

-Κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο ΚΣΑ είναι ο εκπρόσωπος της FIA / τοπικός ASN στην Κύπρο.

Close

-Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο ΚΣΑ το 2023 έχασε την τοπική αθλητική αναγνώριση αφού έχει διαγραφεί από τα αθλητικά μητρώα του ΚΟΑ. 

-Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου είναι μια νόμιμη ομοσπονδία - μέλος του ΚΟΑ και δεν πρόκειται ποτέ να παύσει να υφίσταται. Ποτέ.

-Κανένας δεν διαφωνεί ότι αυτή η διαμάχη είναι ενάντια στο αυτοκινητάθλημα, ενάντια και στην Ομοσπονδία αλλά και στον ΚΣΑ. Κυρίως, είναι ενάντια στους αθλητές τους οποίους ωθεί σε διλήμματα που δεν θα έπρεπε να υφίστανται. 

-Η Ομοσπονδία δεν απαρτίζεται μόνο από σωματεία του ράλι. Αυτοκινητάθλημα δεν είναι μόνο το ράλι. Είναι άλλα πολλά σωματεία για αθλήματα όπως το drift, το 4Χ4, το καρτ, το time attack, το dragster κλπ.

-Η διαμάχη επηρεάζει κυρίως τους αγώνες ράλι και ταχύτητας αλλά επηρεάζει επίσης και αθλητές από όλα τα υπόλοιπα αθλήματα που προανάφερα. Οι οποίοι κάνουν υπομονή εδώ και πολλούς μήνες αφού συμμετέχουν σε μια διαμάχη με πρωταγωνιστές ελάχιστα άτομα που προέρχονται από το χώρο του ράλι και πρόσφατα και από το καρτ. 

 

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, υπάρχουν δύο μορφές λύσης:

 

Πρώτη λύση

Η λύση, που μπορεί να είναι άμεση, είναι η ακόλουθη:

-Ο ΚΣΑ παραμένει ο εκπρόσωπος της FIA στην Κύπρο (τοπικός ASN). Χωρίς αθλητική αναγνώριση την οποία δεν χρειάζεται και την οποία η Ομοσπονδία πλέον δεν αποδέχεται να λάβει ξανά. Είναι μια στρέβλωση του συστήματος και δεν πρόκειται πλέον να γίνει αποδεχτή. Αθλητική αναγνώριση, για να διοργανώνει το Cyprus Rally, μπορεί ο ΚΣΑ να αποκτήσει μέσω της συνεργασίας του με την Ομοσπονδία χωρίς κανένα πρόβλημα. Μόνο έτσι.

-Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου θα διοργανώνει όλα τα τοπικά πρωταθλήματα σε ΟΛΑ τα αθλήματα. Ανεξαιρέτως, από το ράλι, το drift κλπ μέχρι το καρτ. Χωρίς ούτε και μια εξαίρεση για κανένα τοπικό αγώνα ή challenge κανενός αθλήματος.

-Σε πλήρη συνεργασία με την Ομοσπονδία, ο ΚΣΑ θα εγκρίνει τυπικά το καλεντάρι των αγώνων των αθλημάτων που υπάγονται στην FIA. Υπάρχει λόγος να μην θέλει να το εγκρίνει ο ΚΣΑ; Να διαφωνεί; Γιατί να διαφωνεί; Δεν θα του πέφτει λόγος άλλωστε σε σωματειακό επίπεδο.

-Ο ΚΣΑ θα διοργανώνει μόνο το Cyprus Rally και μάλιστα σε πλήρη συνεργασία με την Ομοσπονδία, η οποία (σε συνεννόηση με τον ΚΣΑ) θα ζητά και θα λαμβάνει την όποια χορηγία από το κράτος για να βοηθά τον ΚΣΑ με αυτό το κονδύλι να το διοργανώνει. 

-ΕΘΕΑ, Επιτροπή αγώνων, αγωνιστικές άδειες: Όλα αυτά είναι απλά στη λύση τους όταν λυθούν τα πιο πάνω.

Δεύτερη λύση

Η απλοποιημένη δεύτερη λύση είναι: το κράτος, με τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας, να κινηθεί στην FIA και με την εγγύηση του κράτους να λάβει απευθείας την διεθνή αναγνώριση και να κλείσει οριστικά την διαμάχη μεταξύ ΚΣΑ και Ομοσπονδίας που δεν θα έπρεπε να υφίσταται από την μέρα που ιδρύθηκε η Ομοσπονδία, με ευθύνη του ΚΟΑ. Αυτό σε περίπτωση που δεν βρεθεί τοπικά λύση, θα είναι μονόδρομος πλέον. Και ήδη υπάρχει στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα και αποκλειστικός φταίχτης, είναι ο ΚΣΑ και κανένας άλλος.

Αυτά τα πιο πάνω, έχουν προκαλέσει:

  • Την διοργάνωση αγώνων ράλι από τον ΚΣΑ με 9-12 συμμετοχές χωρίς λόγο.
  • Μεγάλο οικονομικό κόστος σε πολλά επίπεδα για αθλητές, σωματεία, Ομοσπονδία και ΚΣΑ.
  • Απώλεια χορηγιών για τους αθλητές.
  • Διατάραξη της πολύχρονης φιλίας μεταξύ αθλητών, κυρίως του ράλι.
  • Την διοργάνωση «φτωχικών» σε συμμετοχές αγώνων Cyprus Rally, ιδιαίτερα από το 2023 μέχρι σήμερα.
  • Απειλές προς αθλητές για ποινές και τιμωρίες αθλητών. Απαράδεκτο! Αυτό είναι το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι για την πλειονότητα των αθλητών. 
  • Τον ΚΟΑ υπό την πίεση του κράτους και της Βουλής, να λάβει οριστική απόφαση υπέρ της Ομοσπονδίας - μέλους του. Είναι θέμα χρόνου, μέσω της Βουλής, μέσω νομικής οδού, των τμημάτων του κράτους όπως η Αστυνομία, το κράτος (ΚΟΑ – Ομοσπονδία) αλλά και η σύμπνοια των αθλητών, να φέρουν την λύση στο αυτοκινητάθλημα που σίγουρα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ο περιορισμός ή η «ήττα» της Ομοσπονδίας την οποία ο ΚΣΑ φαίνεται ότι θα ήθελε.

Όλα αυτά τελειώνουν όταν ο ΚΣΑ κατανοήσει ότι δεν έχει να φοβηθεί κάτι από την Ομοσπονδία από την στιγμή που ο ένας (ΚΣΑ) ασχολείται με τους διεθνείς αγώνες μόνο (Cyprus Rally) και αφήνει τα υπόλοιπα τοπικά πρωταθλήματα και την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ομοσπονδία.

Είναι καιρός ο ΚΣΑ και τα 5-6 στελέχη, υποστηριχτές και «στηρίγματα» μιας προσπάθειας χωρίς μέλλον, να σεβαστούν τους νόμους του κράτους και του ΚΟΑ και να παραδώσουν το αυτοκινητάθλημα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, όλους δηλαδή τους αγώνες όλων ανεξαιρέτως των αθλημάτων (ράλι καρτ, ταχύτητα κλπ) στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Όλα, εκτός και μόνο του Cyprus Rally, κρατώντας μόνο τον εποπτικό (και όχι χιτλερικό) ρόλο τους σαν ASN της FIA.

Όλα τα υπόλοιπα μεταξύ ΕΘΕΑ, Επιτροπής Αγώνων, αγωνιστικές άδειες, παρατηρητές και αγωνοδίκες, θα βρεθούν εύκολα στην πορεία.  

Η Ομοσπονδία ΔΕΝ θα κλείσει. Ούτε θα περιοριστεί. Ποτέ. Οι αθλητές εκτός των αγώνων ράλι είναι εκατοντάδες. Και αυτό είναι καλό, για το άθλημα, τον ΚΣΑ και την Ομοσπονδία. Οι πρόσκαιροι αγώνες του ΚΣΑ έχουν ημερομηνία λήξης, όπως και οι 5-6 «πισκαλιστές» που ώθησαν τον ΚΣΑ να κάνει το λάθος να το φτάσει στα άκρα, κατρακυλώντας το άθλημα στον γκρεμό. Ο κλοιός όμως, σφίγγει και ένας – ένας οι πρώην υποστηρικτές, εγκαταλείπουν τον ΚΣΑ.

Καλούμε όλους τους φίλους, συναθλητές, μέλη και φίλους της Ομοσπονδίας και του αυτοκινηταθλήματος γενικότερα που συμφωνούν με την πιο πάνω τοποθέτηση να την υιοθετήσουν προωθώντας την. Να το δηλώσουν για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τα δυο μέρη σε συμφωνία. Η Ομοσπονδία θέλει λύση που να σέβεται την ιστορία της, τους αθλητές της και κυρίως εκείνους που επηρεάζονται άμεσα (ράλι, καρτ). Να σέβεται την οντότητα της και τίποτα περισσότερο. 

Αν το υιοθετήσουμε πολλοί, θα μπορέσουμε να πιέσουμε καλύτερα τον ΚΣΑ να αποδεχθεί τα πιο πάνω που δεν είναι εναντίον του, αλλά υπέρ του.

Το αυτοκινητάθλημα θέλει πλέον να είμαστε μια γροθιά. Για πρώτη φορά μετά από εισήγηση της Ομοσπονδίας και μελών σωματείων, ο Σύνδεσμος Οδηγών Αγώνων θα περιλαμβάνει αθλητές από όλα τα αθλήματα, έχοντας μια δυνατή φωνή και ένα νέο πρόεδρο, τον Κωνσταντίνο Σιώφερο!

Με μια δυνατή Ομοσπονδία που θα προσπαθεί για το καλύτερο για όλους τους αθλητές, όλων των αθλημάτων για καλύτερους διεθνείς και τοπικούς αγώνες, για περισσότερη προβολή, για περισσότερο κοινωνικό έργο.