Classic

20 Nov, 2018 Ώρα 12:00

Περιήγηση Κλασικών Αυτοκινήτων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

Thumbnail

Για δεύτερη κατά συνέχεια χρονιά, το Cyprus Classic Car Touring Club διοργανώνει την Περιήγηση Κλασικών Αυτοκινήτων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τον Κοινοτάρχη Ριζοκαρπάσου και θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προσκυνήσουν στο μοναστήρι με την ευκαιρία της ετήσιας γιορτής του Αποστόλου.

Close
  

Η περιήγηση θα ξεκινήσει στις 8:30 το πρωί από το NERO Cafe στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στην Έγκωμη, Λευκωσία. Θα ακολουθήσουν διαδρομή από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, στη Βόρεια πλευρά της Λευκωσίας, προς το Λευκόνοικο. Ακολούθως θα διασχίσουν τον Πενταδάκτυλο κοντά στην Ακανθού και προς το δρόμο που μας παίρνει στην Καρπασία από τα βόρεια παράλια του νησιού. Θα σταθμεύσουν για καφέ στον Άγιο Θέρισσο και μετά στο Ριζοκάρπασο. Φυσικά θα επισκεφθούν το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και την εκκλησία της Παναγίας της Αφέντρικας. Με τη συμπλήρωση της διαδρομής, όλα τα αυτοκίνητα θα αφιχθούν σε τοπικό εστιατόριο στο Ριζοκάρπασο για φαγητό. Περιήγηση θα γίνει και το απόγευμα με την επιστροφή στη Λευκωσία.  

Η συμμετοχή για τα μέλη είναι δωρεάν και για τα μη-μέλη το κόστος είναι €10. Η Λέσχη θα προσφέρει  ασφάλειες αυτοκινήτων σε ειδική τιμή. Το κόστος για το μπουφέ το μεσημέρι θα είναι €10 με κυπριακή μπύρα ή αναψυκτικό.   

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργο Σεφταλή στο 99374444 ή Κίμωνα Ζαχαρία στο 99677477. 

Close
10 May, 2024 Ώρα 09:59

120 χρόνια ιστορίας: Όταν ο Rolls συνάντησε τον Royce!

Thumbnail

Το 1904 μοιάζει σήμερα με αρχαία ιστορία. Ένας μακρινός, σχεδόν κοκκώδης, ασπρόμαυρος κόσμος, χωρίς τηλεόραση, συχνότητες στα FM και φυσικά internet.

Close

Είναι, όμως, μια περίοδος όπου η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμα εμπλακεί σε δύο παγκόσμιους πολέμους και οι σπουδαίοι εφευρέτες έχουν τις προϋποθέσεις, για να δώσουν οντότητα στα καινοτόμα οράματά τους. Από το σχεδιασμό του μοιραίου, οκτώ χρόνια αργότερα, «Τιτανικού», την πτήση των αδελφών Ράιτ, μέχρι τις νέες σελίδες που άνοιγαν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Θα έπρεπε να περάσουν ακόμα εννέα χρόνια (1913), μέχρι τη στιγμή που ο Χένρι Φορντ θα παρουσίαζε στον κόσμο, την πρώτη κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης, που θα έκανε τα αυτοκίνητα πιο οικονομικά και πιο προσιτά, αλλά ήδη από το 1886 και τον εμβληματικό Καρλ Μπενζ, το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Close

 

 

Τί το ρηξικέλευθο συνέβη, τέτοιες ημέρες και για την ακρίβεια στις 4 Μαΐου 1904, στον κόσμο της αυτοκίνησης; Πολύ απλά, ένας ακούραστος μηχανικός, ο Χένρι Ρόις, συνάντησε ένα αριστοκράτη, λάτρη της ταχύτητας τον Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς και ένωσαν τις δυνάμεις τους, για μια από τις πιο εμβληματικές μάρκες στην ιστορία! Ποιοι ήταν αλήθεια, οι -τελείως διαφορετικοί, μεταξύ τους, αλλά ιδανικά ταιριαστοί, ως προς το τελικό ομαδικό αποτέλεσμα- ιδρυτές της Rolls-Royce;

Χένρι Ρόις, ο μηχανικός

Η ιστορία του Χένρι Ρόις, ξεκίνησε πρακτικά το 1884, όταν ίδρυσε στο Μάντσεστερ, την εταιρεία FH Royce & Co., παράγοντας μικροαντικείμενα όπως κουδούνια πόρτας με μπαταρίες. Στην πορεία, προχώρησε στην κατασκευή βαρέως εξοπλισμού, όπως γερανοί και σιδηροδρομικό υλικό.

Μετά από περίπου δύο δεκαετίες, η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, λόγω του ανταγωνισμού από μια εισροή φθηνότερων προϊόντων από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η τελειομανία και η εμμονή του Ρόις με τη βελτίωση, σήμαιναν ότι δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των προϊόντων του.

 

Close

 

Το πλήρωσε με την υγεία του και με εντολή των γιατρών υποχρεώθηκε να κάνει ένα μεγάλο διάλλειμα και ένα -καθοριστικό, όπως αποδείχθηκε- ταξίδι στη Νότια Αφρική. Επιστρέφοντας, απέκτησε το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα γαλλικό Decauville 10 HP, το οποίο και θα διαλύσει, για να αναλύσει κάθε εξάρτημά του, με τη βοήθεια ενός βραχύσωμου μηχανικού του, του Έρνεστ Γούλερ.

Πάνω στο Decauville, o Ρόις -που είχε εγκαταλείψει το σχολείο στα 10 του- ξεδίπλωσε όλο το αυτοφυές ταλέντο του ως μηχανικός, εισάγοντας μοναδικές καινοτομίες για την εποχή.

Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς, ο dealer!

O Ρολς ήταν το alter ego του Ρόις, για να συμπληρωθεί το τέλειο παζλ. Αριστοκρατικός, ευγενής, με άριστες διασυνδέσεις και στο υψηλότερο επίπεδο μόρφωση, για την εποχή, ως αριστούχος απόφοιτος του Κέμπριτζ.

Αυτό που μοιράζονταν οι δύο άνδρες, χωρίς καν να γνωρίζονται, ήταν το πάθος για τη μηχανική. Τον Ιανουάριο του 1902, η Rolls άνοιξε μια από τις πρώτες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων της Βρετανίας, την CS Rolls & Co., στο Φούλαμ του δυτικού Λονδίνου.

 

 

Ο Ρολς είχε γίνει φίλος με τον Χένρι Έντμουντς, από τη Λέσχη Αυτοκινήτου της Μεγάλης Βρετανίας, μια γνωριμία που έμελλε να είναι καθοριστική, καθώς αυτός ήταν ο συνδετικός κρίκος για τη γνωριμία με τον Ρόις.

Όταν αυτό συνέβη, το 1904, ο Ρολς είπε ενθουσιασμένος στον συνεργάτη του, Κλοντ Τζόνσον ότι: «βρήκα τον καλύτερο μηχανικό αυτοκινήτων στον κόσμο». Η Rolls συμφώνησε να πουλήσει όλα τα αυτοκίνητα που θα μπορούσε να κατασκευάσει η Royce και τα υπόλοιπα είναι, κυριολεκτικά, ιστορία.

 

 

Αντί επιλόγου

«Από μια σύγχρονη οπτική, το 1904 μπορεί να αισθάνεται απίστευτα μακριά από την εποχή μας. Αλλά ήταν μια εποχή μοναδικών εφευρέσεων, καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου, στην οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πολλά από τα πράγματα που τώρα θεωρούμε δεδομένα. Η Rolls-Royce γεννήθηκε σε αυτόν τον εξαιρετικά δυναμικό, δημιουργικό κόσμο και θα συνέχιζε να τον διαμορφώνει βαθιά και αμετάκλητα. Κοιτάζοντας πίσω, η συνάντηση των Rolls και Royce φαίνεται κάπως προδιαγεγραμμένη, με τα τόξα της αντίστοιχης καριέρας τους μέχρι εκείνο το σημείο να την κάνουν να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Στην πραγματικότητα, προέκυψε μέσω ενός πλέγματος τυχαίων συνδέσεων και αλληλεπικαλυπτόμενων σχέσεων. Χωρίς αυτά, δεδομένου του πολύ διαφορετικού τους υπόβαθρου και των κοινωνικών κύκλων, θα μπορούσε να μην είχε συμβεί ποτέ. Είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε την αξιοσημείωτη ιστορία τους, για να γιορτάσουμε και να χτίσουμε πάνω στη μοναδική τους κληρονομιά 120 χρόνια αργότερα».

Andrew Ball, Επικεφαλής Εταιρικών Σχέσεων και Heritage, Rolls-Royce Motor Cars

 

Πηγή: Autoblog.gr