Editorial

19 Feb, 2019 Ώρα 10:41

Οι Κύπριοι πολίτες ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για τη ρύπανση των αυτοκινήτων

Thumbnail

Την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας της Κύπρου, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος των ρύπων από τα αυτοκίνητα, ζητά το 83% των ερωτηθέντων σε Έρευνα Γνώμης για το πρόβλημα που αφορά τη ρύπανση των αυτοκινήτων.

Close

Η έρευνα γνώμης, που διεξήχθη από την εταιρεία Noverna Analytics & Research για λογαριασμό του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΣΕΜΟ) και παρουσιάστηκε σήμερα δημόσια, δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ζητά τη λήψη μέτρων για να περιοριστεί η ρύπανση από τα αυτοκίνητα. Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ.

Ειδικότερα, τα κύρια ευρήματα της έρευνας, που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2019 μεταξύ 600 ερωτηθέντων, έχουν ως εξής:

Close

•Το 83% ζητά, όπως τροποποιηθεί η νομοθεσία της Κύπρου για να διασφαλιστεί ο έλεγχος των ρύπων από τα αυτοκίνητα

•Το 79% ζητά, όπως η Κύπρος εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρήση οχημάτων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές

•Το 75% ζητά, όπως η Κύπρος λάβει μέτρα για μείωση των ρύπων από τα αυτοκίνητα

•Το 73% πιστεύει ότι τα αυτοκίνητα χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Σε καλωσόρισμα του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΟ κ. Πέτρος Κρασσάς είπε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για τη διενέργεια αυτής της έρευνας λήφθηκε με σκοπό να πληροφορηθεί ο Σύνδεσμος για το τι πιστεύει ο πολίτης για το σοβαρό και ευαίσθητο θέμα της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα.

Close

Ως σοβαρός και υπεύθυνος Σύνδεσμος ο ΣΕΜΟ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του, ήθελε πριν διατυπώσει απόψεις και θέσεις επί των σχετικών νομοσχεδίων της κυβέρνησης  να γνωρίζει και την άποψη της κοινής γνώμης για το πολύπτυχο αυτό θέμα.

Αφού είπε ότι το θέμα έχει τόσο οικονομική όσο και κοινωνική διάσταση, επισήμανε ότι επηρεάζει και το πλαίσιο εναρμόνισης της χώρας μας με τα όσα ισχύουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Κύπρου με τα δεδομένα της Ευρώπης, η χώρα μας θα κληθεί να καταβάλει πολύ υψηλά πρόστιμα.

Ο ΣΕΜΟ, συμπλήρωσε ο κ. Κρασσάς, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έρευνας,  γιατί αποδεικνύουν ότι ο Κύπριος πολίτης επιζητεί τη μείωση της ρύπανσης των αυτοκινήτων και θέλει αυτοκίνητα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κρασσάς είπε ότι ο ΣΕΜΟ θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων με μειωμένους ρύπους και θα συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να διαθέτει η Κύπρος αυτοκίνητα που δεν θα επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Τελειώνοντας, ο κ. Κρασσάς, έστειλε το μήνυμα προς την κοινωνία ότι η «η ζωή είναι καλύτερη με αυτοκίνητα με μειωμένους ρύπους».  

01 Jun, 2020 Ώρα 11:41

Στην Κύπρο δεν μπορείς να έχεις σαν χόμπι το αυτοκίνητο!

Thumbnail

Τι; Είσαι Petrolhead και δεν σου άρεσε ο τίτλος μου; Sorry φίλος αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Όχι φυσικά επειδή το λέω εγώ. Αλλά επειδή το λέει η κοινωνία. Η Κυπριακή κοινωνία η οποία σε αυτό το θέμα, είναι κάποια χρόνια πίσω. Περίπου τόσα χρόνια όσα θυμάμαι. Ίσως από τον καιρό που ο πατέρας μου ταξίδευε με τον "καρκαντά" από την Νήσου μέχρι το Δάλι για να πάει δουλειά.

Close

Ξύπνησα στραβά σήμερα; Όχι δυστυχώς. Απλά βλέπω καταστάσεις που με κάνουν να αναρωτιέμαι. Γιατί συγκεκριμένα οι Petrolheads έπρεπε να γεννηθούμε σε αυτό το νησί; Έπρεπε και μας οι δικοί μας μετά τον πόλεμο να μεταναστεύσουν σε καμιά Ιαπωνία, Αμερική, Αυστραλία και σήμερα θα τρέχαμε αγώνες dragster ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Αλλά εκτός από Petrolheads έτυχε να είμαστε και πατριώτες και να αγαπούμε τον τόπο μας. Μια σταλιά ταλαιπωρημένος τόπος.

Μια σταλιά τόπος στον οποίο όμως καταντήσαμε να φοβόμαστε περισσότερο τους «από μέσα» από ότι έπρεπε να φοβόμαστε τους «απέναντι και τους απ' έξω». Σωστά το είπα έτσι;

Close

Αφορμή του κειμένου; Οι εκστρατείες της αστυνομίας εναντίων τον βελτιωμένων. Τις τελευταίες μέρες μετά από λίγη μελέτη προσέξαμε ότι οι χώροι στάθμευσης κάποιων αστυνομικών σταθμών έχουν γεμίσει από sport αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα που κατασχέθηκαν γιατί κάποιος παρακάμπτει τους νόμους της χώρας του και εκμεταλλεύεται το ιδίωμα του ώς όργανο της τάξης.

Παρακάμπτει τους νόμους; Ναι φυσικά. Πως; Απλό! Εγώ ο Petrolhead, που έχω hobby το αυτοκίνητο και θέλω να πετάω τα ΔΙΚΑ μου λεφτά στη βελτίωση του ΔΙΚΟΥ μου αυτοκινήτου, αγοράζω βελτιωτικά προϊόντα (αναρτήσεις, φρένα, φίλτρα, εξατμίσεις και άλλα) εγκεκριμένα από παγκόσμιους φορείς για χρήση στο δρόμο (ναι χρήση στο δρόμο, τα λεγόμενα σε όλες τις χώρες “street legal”). Την ίδια στιγμή το κράτος μου επιτρέπει να τα εισάγω στην χώρα μας (όχι μόνο εμένα, αλλά και των καταστημάτων φυσικά), να πληρώσω φόρους και δασμούς για την αγορά του. Να πληρώνω ΦΠΑ σε εκείνο το κατάστημα που μου το πούλησε. Να πληρώσω κόπους και ξανά φόρους για την εγκατάσταση του. Να ξοδέψω ώρες και λεφτά για την σωστή βελτίωση του αυτοκινήτου μου ΑΛΛΑ ο αστυνομικός που δεν ξέρει καν πως μοιάζει το φίλτρο ενός αυτοκινήτου να έχει το δικαίωμα να με σταματά στο δρόμο, να με τραβάει στο δικαστήριο ή και ακόμη να μου κατάσχει το αυτοκίνητο (ναι, για ένα φίλτρο αέρα).

Close

Στο δικαστήριο φυσικά θα μου πάρει τα @@@@@@, αλλά γιατί εγώ ο Petrolhead να πρέπει να ταλαιπωρηθώ. Γιατί τόσοι λάτρεις των αυτοκινήτων να πρέπει να τα έχουν κλειδωμένα σπίτι επειδή κάποιος θα τους τα πάρει σαν τεκμήριο, αντισυνταγματικά;

Η αστυνομία και το τμήμα οδικών μεταφορών πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν κάτι σωστό, έστω και μια φορά στη ζωή τους. Θυμίζω ότι δεν κατάφεραν να συνεργαστούν αμέτρητες φορές και μια από αυτές ήταν το εγχειρίδιο μετατροπών. Κάποιοι έφαγαν μέρες και μήνες για να γίνει κάτι σωστό. Στο τέλος σου έδινε το ΟΚ το τμήμα οδικών μεταφορών αλλα σε έγραφε 10 μέτρα πιο κάτω η αστυνομία. Δεν ξέρω τέτοιο νόμο έλεγε ο αστυνομικός! Συνεννόηση μηδέν δηλαδή. Τόσο κακή συνεννόηση μεταξύ τους που αν οι αστυνομικοί έκαναν το λάθος να σε στείλουν στο δικαστήριο για βελτιώσεις έτρωγαν και επίπληξη από τον δικαστή χάνοντας την δίκη.

Από την άλλη πλευρά εμεις οι Petrolheads δεν φέρουμε ευθύνη για τους 5-10 ανεγκέφαλους που οχλαγωγούν στους δρόμους. Δεν μπορεί να μας παίρνει όλους το «κολάνι». Δεν είναι σωστό. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι αν ένας αστυνομικός είναι διεφθαρμένος αυτόματα είναι και ολόκληρο το αστυνομικό σώμα;

Η αστυνομία πρέπει να σταματήσει να «λαλεί» και να «ξιλαλεί» και αντί αυτού, να ψάξει να βρει τα προβλήματα εκεί που όντως υπάρχουν, όχι στον περίγυρο!