19 Φεβ., 2019 Ώρα 10:41

Οι Κύπριοι πολίτες ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για τη ρύπανση των αυτοκινήτων

Thumbnail

Την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας της Κύπρου, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος των ρύπων από τα αυτοκίνητα, ζητά το 83% των ερωτηθέντων σε Έρευνα Γνώμης για το πρόβλημα που αφορά τη ρύπανση των αυτοκινήτων.

Η έρευνα γνώμης, που διεξήχθη από την εταιρεία Noverna Analytics & Research για λογαριασμό του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΣΕΜΟ) και παρουσιάστηκε σήμερα δημόσια, δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ζητά τη λήψη μέτρων για να περιοριστεί η ρύπανση από τα αυτοκίνητα. Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ.

Ειδικότερα, τα κύρια ευρήματα της έρευνας, που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2019 μεταξύ 600 ερωτηθέντων, έχουν ως εξής:

•Το 83% ζητά, όπως τροποποιηθεί η νομοθεσία της Κύπρου για να διασφαλιστεί ο έλεγχος των ρύπων από τα αυτοκίνητα

•Το 79% ζητά, όπως η Κύπρος εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρήση οχημάτων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές

•Το 75% ζητά, όπως η Κύπρος λάβει μέτρα για μείωση των ρύπων από τα αυτοκίνητα

•Το 73% πιστεύει ότι τα αυτοκίνητα χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Σε καλωσόρισμα του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΟ κ. Πέτρος Κρασσάς είπε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για τη διενέργεια αυτής της έρευνας λήφθηκε με σκοπό να πληροφορηθεί ο Σύνδεσμος για το τι πιστεύει ο πολίτης για το σοβαρό και ευαίσθητο θέμα της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα.

Ως σοβαρός και υπεύθυνος Σύνδεσμος ο ΣΕΜΟ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του, ήθελε πριν διατυπώσει απόψεις και θέσεις επί των σχετικών νομοσχεδίων της κυβέρνησης  να γνωρίζει και την άποψη της κοινής γνώμης για το πολύπτυχο αυτό θέμα.

Αφού είπε ότι το θέμα έχει τόσο οικονομική όσο και κοινωνική διάσταση, επισήμανε ότι επηρεάζει και το πλαίσιο εναρμόνισης της χώρας μας με τα όσα ισχύουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Κύπρου με τα δεδομένα της Ευρώπης, η χώρα μας θα κληθεί να καταβάλει πολύ υψηλά πρόστιμα.

Ο ΣΕΜΟ, συμπλήρωσε ο κ. Κρασσάς, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έρευνας,  γιατί αποδεικνύουν ότι ο Κύπριος πολίτης επιζητεί τη μείωση της ρύπανσης των αυτοκινήτων και θέλει αυτοκίνητα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κρασσάς είπε ότι ο ΣΕΜΟ θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων με μειωμένους ρύπους και θα συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να διαθέτει η Κύπρος αυτοκίνητα που δεν θα επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Τελειώνοντας, ο κ. Κρασσάς, έστειλε το μήνυμα προς την κοινωνία ότι η «η ζωή είναι καλύτερη με αυτοκίνητα με μειωμένους ρύπους».