Classic

16 Jul, 2020 Ώρα 23:44

40 χρόνια Fiat Panda: Η πεμπτουσία του Design

Thumbnail

Το ταξίδι στην 40χρονη ιστορία του Fiat Panda συνεχίζεται. Μετά την πρώτη στάση στους κινητήρες που χαρακτήρισαν το μοντέλο, στο δεύτερο video της σειρά κοιτάζουμε βαθύτερα στο σχεδιασμό που χαρακτήρισε τις τρεις γενιές του πετυχημένου αυτοκινήτου πόλης της ιταλικής φίρμας.

Close

Η έννοια του “Design” περιλαμβάνει πολλά περισσότερο από απλά την αισθητική και βρίσκεται βαθιά στη δημιουργία κάθε βιομηχανικού προϊόντος καθορίζοντας εκτός από τη μορφή του και τη συνολική του φιλοσοφία. Η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης σε συνδυασμό με την επίτευξη ενός άρτια σε επίπεδο αισθητικής αποτελέσματος, αποτελούν την πεμπτουσία του Design που συμπυκνώνεται στη φράση “forms follows function” (η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία).

_

Close

 

Τα μυστικά της επιτυχίας

Close

Στην ιστορία για το σχεδιασμό του Panda, εκτός από τον Luca Napolitano – Επικεφαλής των Fiat & Abarth για την περιοχή ΕΜΕΑ-, μας συνοδεύει και ο Klaus Busse – Επικεφαλής Σχεδιασμού της FCA για την περιοχή ΕΜΕΑ- που αναλύει το Ιταλικό Design του Panda, το οποίο αποτελεί έναν τέλειο συνδυασμό πρακτικότητας, ρεαλισμού, αλλά και συναισθήματος.

Τα μυστικά της επιτυχίας του Panda περιλαμβάνουν τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις, το ευρύχωρο και κυρίως πλήρως διαμορφώσιμο εσωτερικό, την ευρεία γκάμα κινητήρων, αλλά και την ποικιλία χρωματισμών. Όλα τα παραπάνω συναντήθηκαν σε μια στιβαρή μορφή η οποία εκπέμπει γοητεία και φιλικότητα. Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι το Panda είναι το πλέον δημοφιλές αυτοκίνητο για τους Ιταλούς, αλλά και για εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους που το επέλεξαν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, είτε στην πόλη, είτε στην επαρχία. Το Panda είναι ένα αυτοκίνητο πόλης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένα μικρό SUV, από την εποχή που ακόμα κανείς δεν ήξερε τι είναι το «SUV». Και βέβαια με την παρουσίαση του μοντέλου 4x4 έγινε πραγματικά ασταμάτητο σε κάθε επιφάνεια.  

_

 

Πρωτότυπο στιλ...

Είναι βασικό κομμάτι του DNA του Panda να προσφέρει πρωτότυπο στιλ και χρηστικότητα, παράλληλα με έξυπνες λύσεις που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού και των επιβατών. Στο πέρασμα του χρόνου το Panda εξελίχθηκε, αλλά παρέμεινε πιστό στις αξίες του, διατηρώντας μια τέλεια ισορροπία μεταξύ της μορφής και της λειτουργικότητας του. Από γενιά σε γενιά το μικρό Fiat επαναπροσδιόρισε το στιλ του, αλλά ποτέ δεν έχασε την ταυτότητα του και κυρίως δεν θυσίασε στο ελάχιστο την πρακτικότητα του. Για την ακρίβεια το Panda αποτελεί το σημείο αναφοράς όσον αφορά στη χρηστικότητα με συγκεκριμένα σχεδιαστικά στοιχεία που το κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμο. Στοιχεία όπως τα αναδιπλούμενα καθίσματα, οι προσαρμόσιμοι χώροι για αντικείμενα στο εσωτερικό, η εργονομική διάταξη των χειριστηρίων και πολλά άλλα που εξασφαλίζουν άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις.

Στο άμεσο μέλλον το Fiat Panda θα συνεχίσει να εκπλήσσει. Η πρωτοποριακή του φύση αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές του Centro Stile που εργάζονται για να ανακαλύψουν ακόμα πιο έξυπνες και πρακτικές λύσεις για το αυτοκίνητο πόλης του αύριο. Καρπός μιας από αυτές τις προσπάθειες αποτελεί και το Fiat Concept Centoventi, η απάντηση της Fiat στη βιώσιμη ηλεκτροκίνηση για όλους, η οποία βασίζεται στα 120 χρόνια ιστορίας της μάρκας.

Το ταξίδι της ανακάλυψης του Fiat Panda δεν σταματά εδώ. Το τρίτο video που θα εστιάζει στις έξυπνες λύσεις του μοντέλου σύντομα θα είναι διαθέσιμο.

 

 

 

24 Dec, 2020 Ώρα 09:02

Τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα στην 70χρονη ιστορία της SEAT

Thumbnail

Το 2020 φθάνει στο τέλος του και παρά τις περιστάσεις, ήταν μια χρονιά/σταθμός για τη SEAT καθώς η εταιρεία γιόρτασε την 70η επέτειό της. Από τις 9 Μαΐου 1950 έως και σήμερα, η μάρκα που έβαλε την Ισπανία στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης, έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί προσφέροντας στο κοινό σωρεία καινοτομιών.

Close

 

 

 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών, η SEAT κυκλοφόρησε συνολικά 75 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων και των διαφορετικών εκδόσεων και γενιών. Ξεκινώντας από το 1953, η SEAT κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία της με τον κωδικό 1400. Το 1957 παρουσιάστηκε το θρυλικό SEAT 600 και σύντομα έγινε σύμβολο ελευθερίας και κινητικότητας. Το 1984 έφτασε το πρώτο SEAT Ibiza και το 1999 το SEAT Leon, το οποίο σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις από την πρώτη γενιά κυκλοφορίας του. Το 2016 ήταν επίσης μια αξιοσημείωτη χρονιά. Η εταιρεία έκανε την είσοδο της στην κατηγορία των SUV με το Ateca ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το compact SUV Arona αλλά και το εντυπωσιακό Tarraco.

Το 2018 ήταν επίσης μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία αφού δημιούργησε τη μάρκα CUPRA. Ένα ανεξάρτητο εμπορικό σήμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να εισέλθει σε νέες αγορές στοχεύοντας νέους πελάτες που θέλουν σπορ χαρακτήρα και επιδόσεις. Μετά την κυκλοφορία του CUPRA Ateca και του CUPRA Leon, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το CUPRA Formentor, το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξολοκλήρου σαν CUPRA. Το 2021 θα σηματοδοτήσει τη γέννηση του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της μάρκας με την ονομασία CUPRA el-Born.

Close

 

 

Η SEAT έχει να επιδείξει μια σταθερή πορεία εξέλιξης και εκσυγχρονισμού των μοντέλων της. Στις μέρες μας τόσο ο εξηλεκτρισμός της γκάμας όσο και η εφαρμογή της τελευταίας τεχνολογίας στην ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα αποτελούν το νέο κεφάλαιο στην πλούσια ιστορία της μάρκας.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 48 βασικά μοντέλα της ιστορίας της εταιρείας δείχνοντας έτσι και την εξέλιξη  στο πέρασμα του χρόνου.