Classic

13 May, 2022 Ώρα 11:14

Το ακριβότερο αυτοκίνητο στην ιστορία. Πουλήθηκε για 136 εκατ. ευρώ

Thumbnail

Μπορεί η Mercedes να μην έχει επιβεβαιώσει (ή διαψεύσει) το συγκεκριμένο ποσό ακόμα, όμως οι φήμες οργιάζουν πως η συγκεκριμένη Mercedes-Benz 300 SLR πωλήθηκε σε δημοπρασία για 136 εκατ. ευρώ.

Close

Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε μιλάμε με διαφορά για το ακριβότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, διαλύοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 76 εκατ. ευρώ που είχε πουληθεί μία Ferrari 250 GTO.

 

Close

 

Για όσους δεν γνωρίζουν, μόνο δύο τέτοια θρυλικά μοντέλα κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950 ενώ έχουν το παρατσούκλι Uhlenhaut, αφού ο τότε επικεφαλής του τμήματος δοκιμών της αυτοκινητοβιομηχανίας, Rudolf Uhlenhaut, άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ως εταιρικό του αυτοκίνητο. Με λίγα λόγια, ήταν ουσιαστικά ένα νόμιμο αγωνιστικό αυτοκίνητο που έμελλε να γράψει ιστορία.

Close

 

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μουσείο Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση με μόλις 10 καλεσμένους οι οποίοι πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είχε θέσει η εταιρία, και έλαβε χώρα μία ιδιαίτερη δημοπρασία.  Δεδομένης της εννιαψήφιας τιμής και της εξαιρετικής αποκλειστικότητας του οχήματος, είναι πιθανό να μην λάβουμε ποτέ την πλήρη ιστορία αυτής της φημολογούμενης συμφωνίας.

Το αυτοκίνητο ζυγίζει συνολικά 1117 κιλά και έχει μήκος 4.30μ. με την ημερομηνία παραγωγής του να είναι το 1955. Εξοπλίζεται με έναν 3λιτρο κινητήρα απόδοσης 314 ίππων και 310 Nm ροπής, στέλνοντας την κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 5 σχέσεων. Εντυπωσιάζει η τελική του ταχύτητα στα 284χλμ./ώρα και φυσικά το απίθανο στυλ του, ειδικά εάν αναλογιστούμε την εποχή του.

Εάν η εταιρία επιβεβαιώσει το ποσό, τότε μιλάμε για ένα ρεκόρ που ίσως χρειαστούν άλλα 70 χρόνια για να σπάσει.

17 May, 2023 Ώρα 10:38

60 χρόνια γιορτάζει η Mercedes-Benz 600 «Grand Mercedes»

Thumbnail

«Η «Grand Mercedes» 600 – Το αποκλειστικό όχημα μεγάλου κύρους». Αυτός ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης της Γερμανικής μάρκας το 1963 όταν παρουσίαζε για πρώτη φορά την Mercedes-Benz 600.  

Close

Ένα μοναδικό μοντέλο της εποχής του που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει με κορυφαία άνεση εξέχουσες προσωπικότητες. Το «600» ήταν το διεθνές σημείο αναφοράς της κορυφαίας κατηγορίας αυτοκινήτων για σχεδόν δύο δεκαετίες. Κατασκευαζόταν για 17 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 1981. Αυτή η θέση εξασφαλίστηκε από την πρωτοποριακή τεχνολογία, την κορυφαία άνεση, τον εξαιρετικό χειρισμό και την επιβλητική αλλά συνάμα κομψή του εμφάνιση. Οι αγοραστές της λιμουζίνας προερχόντουσαν από όλο τον κόσμο και η λίστα περιλάμβανε βασιλικά πρόσωπα, αρχηγούς κρατών, διασημότητες από τη Showbiz και επικεφαλής των μεγαλύτερων βιομηχανιών και επιχειρήσεων. Στη Κύπρο υπάρχουν δύο «600». Το πρώτο είναι τύπου Pullman, δηλαδή μακράς βάσης, και βρίσκεται στη Αρχιεπισκοπή. Αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Το δεύτερο βρίσκεται για πολλά χρόνια στη Λεμεσό και λέγεται ότι ανήκε σε γνωστή σταρ του κινηματογράφου.

 

Close

 

Τα οχήματα της σειράς W 100 κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο του Sindelfingen, όπου η Mercedes-Benz εφάρμοζε εξατομικευμένες και ασυνήθιστες επιθυμίες των πελατών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αλλάζουν τον βασικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου ή δεν γίνονται σε βάρος της ασφάλειας. Γι αυτό και καθεμία από τις 2.677 Mercedes-Benz 600 που κατασκευάστηκαν είναι μοναδική. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι 487 από αυτές την ήταν εκδόσεις Pullman.

Close

Η Mercedes-Benz 600 θεωρήθηκε ευρέως ως το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Πολλοί πελάτες το χρησιμοποιούσαν για χρόνια για κινητικότητα που αρμόζει στην κατάστασή τους, είτε με σοφέρ είτε με τους ιδίους πίσω από το τιμόνι.

 

 

Χαρακτηριστικά ήταν και τα σχόλια του ειδικού Τύπου όταν κυκλοφόρησε. Το περιοδικό «Motor Revue» στην έκδοση Μαρτίου /1965 ανέφερε σχετικά: «Το αποτέλεσμα είναι ένα επίπεδο άνεσης οδήγησης που είναι αναμφίβολα το βέλτιστο που επιτεύχθηκε στη μηχανική αυτοκινήτων μέχρι σήμερα. Μπορείτε να οδηγείτε το 600 σε ορεινά περάσματα όπως ένα σπορ αυτοκίνητο αλλά όπου ακόμα και ένα σπορ αυτοκίνητο με καλή οδήγηση θα δυσκολευόταν να ακολουθήσει.»

Τα αυτοκίνητα υψηλού κύρους είναι βαθιά ριζωμένα στην προέλευση της μάρκας. Ένα πρώιμο παράδειγμα είναι η Mercedes-Simplex 60 hp, που παρουσιάστηκε το 1903. Το κορυφαίο μοντέλο της εποχής υπάρχει στη συλλογή Mercedes-Benz Classic ως ένα πολύ ιδιαίτερο έκθεμα.